Obiective turistice din judetul Arad
Palatul Administrativ
Cladirea Palatului Administrativ a fost ridicata intre 1872 si 1875 de catre Lechner Odon, iar in prezent este declarata monument istoric fiind una din cele mai importante opere arhitecturale din Arad. Are forma literei “U” si un turn inalt de 54m cu un ceas elvetian care la ora exacta canta Oda Bucurieri a lui Beethoven. Orologiul adus din Elvetia in 1878 este prevazut cu patru cadrane, pe fiecare latura. In interior exista mai multe incaperi care au fost gandite ca si birouri. La etaj constructia adaposteste o sala mare cu balcon unde obisnuiau sa se adune mai multi deputati pentru a discuta probleme administrative. In fata Palatului Administrativ care este astazi cladirea Municipiului Arad, se afla Piata Revolutiei, denumita astfel in memoria evenimentelor din decembrie 1989.
Biserica Rosie
Constructie realizata la exterior din caramida rosie clincherizata, Biserica Rosie este locul de intalnire pentru credinciosii maghiari care apartin Bisericii Evanghelice-Luterane. Piatra de temelie a fost pusa in 1905, iar sfintirea locasului a avut loc un an mai tarziu. Apartine stilului neogotic si impresioneaza mai ales printr-o turla inalta de 45 m. Fatetele sunt frumos decorate de ornamente neogotice, ancadramente, brauri si contraforturi, iar vitraliile superbe au fost realizate de artistul Polka din Budapesta. Din 1927 credinciosii care ajung aici pot asculta cantari bisericesti la o orga electropneumatica, de tip Wegensstein. De curand pe Biserica Rosie au fost montate aproape 300 de aparate de iluminat cu leduri ce emit lumina alba.
Casa Memoriala Ion Slavici
Este de fapt un castel – muzeu, construit in stil baroc in anul 1838. Initial cladirea a apartinut nobililor Bohus, iar azi este unul din cele mai frumoase monumente arhitectonice si istorice din Arad. In aceasta casa, in august 1849 s-au semnat actele de capitulare a armatei maghiare in fata celor austriace si rusesti. Se afla mai exact in localitatea Siria si este deschisa vizitatorilor care doresc sa admire expozitia permanenta a scriitorului Ioan Slavici, precum si a compozitorului Emil Montia. Printre cele mai interesante exponate din muzeu se numara copia extrasului de nastere al scriitorului Ioan Slavici, o notita pe care acesta a scris-o de mana cand avea doar 10 ani, copii dupa actele de scoala, mai multe diplome si poze din timpul studiilor sale la Viena.
Catedrala Catolica
Biserica Minoritilor (asa cum mai este denumita) sau „Sfântul Anton de Padova” reprezinta un important monument istoric pozitionat in apropiere de Teatrul de Stat din Arad. Constructiile pentru acest locas de cult impozant au fost demarate in 1902 de catre arhitectul Milan Tabacovici si au durat doi ani. Sfintirea s-a facut mai tarziu, in 1911. Ca si stiluri arhitecturale adoptate, Biserica reprezinta o combinatie interesanta de elemente clasice si renascentiste. Nava este lunga de 43 de metri, iar la intrare se afla copia statuii Pieta, opera a lui Michelangelo. Pe cupola semicirculara domneste o cruce inalta de 56m. In interior arcadele se sprijina frumos pe coloane pana in apropiere de altarul realizat din marmura alba. Pictura din interior are o puternica amprenta occidentala.
Gradina Botanica din Macea
La doar 23 km de Arad, la Macea se afla gradina Botanica a Universitatii de Vest “Vasile Goldis”, o zona absolut superba, presarata cu arbori si arbusti apartinand mai multor specii, in general lemnoase. Spatiul gradinii este compartimentat in trei zone: una de aproape 10 ha amenajata publicului larg, una de 3.5 ha destinata Colectiei deondrologice datorita valorii sale stiintifice si una de aproape 8 ha cu arii de vegetatie forestiere si numerosi copaci (stejar, artar, salcam, sambovita americana). La intrare turistii pot admira Stejarul Unirii, un stejar foarte batran care are nu mai putin de 300 de ani. Mai departe, in Alpinariu sunt cultivate multe plante din zona montana si alpina (floare de colt, ochiul boului, jeapan etc).
Muntii Moma
Zona muntilor Codru-Moma din Apuseni este atat de frumoasa si valoroasa incat a intrat sub protectia Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii pentru mai multe specii aflate pe cale de disparitie. In acesti munti inca mai traiesc animale rare ca ursul brun, lupul cenusiu, rasul si amfibianul Ivoras cu burta galbena. Aici au existat in trecut mai multe cetati dacice, care se intindeau de-a lungul lantului de munti. Datorita locului incarcat de istorie, denumirii inedite (moma care ar veni de la muma) si imaginatiei localnicilor, chiar si azi mai circula o multime de legende si credinte despre Muntii Moma legate de iele, zane si strigoi.
Pestera Liliecilor
Pestera Liliecilor este sapata in calcar negru si se afla in apropiere de Moneasa, la poalele muntilor Codru-Moma. In interior, pe pereti se aliniaza dezordonat o multime de stalagmite si stalactite, unele mai mai scurte, iar altele mai lungi si mai mari. Din aceasta pestera izvoraste paraul care curge pe langa centrul de tratament din statiunea Moneasa. Localitatea Moneasa a fost atestata documentar in anul 1597. Este o pestera deosebit de frumoasa, un adevarat monument pe care natura l-a creat in aceasta zona a Crisanei. Sute de turisti ajung anual in statiunea Moneasa pentru tratament si pentru a vizita Pestera Liliecilor, grota fenomen care pare desprinsa din alte vremuri si alte lumi.
Cetatea Aradului
Asezata in cartierul Subcetate, originalitatea acestei cetati consta in forma de stea in sase colturi. A fost ridicata intre 1763 si 1783 pe vremea imparatesei Maria Tereza, iar in timpul Imperiului austroungar aici a functionat una din cele mai impresionante inchisori militare. Cei trei revolutionari cunoscuti, Horea, Closca si Crisan au fost inchisi intre zidurile acestei cetati, la fel ca multi alti prizonieri din regiunile Bosniei si Hertegovinei. Unul din cei mai cunoscuti intemninati in Cetatea Aradului a fost chiar ucigasul Ducelui Franz Ferdinand de Habsburg, atentat care a dus la declansarea Primului Razboi Mondial. Cetatea de pe malul stang al raului Mures era asezata pe o insula si era inconjurata de un brat al raului. Astfel legatura exterioara se putea face prin trei poduri ce dadeau spre cartierele din oras. In interior se afla si azi Biserica Franciscana, monument istoric, alaturi de Batalionul Mixt Romano-Ungar de Mentinere a Pacii, care a fost infiintat in 1998 si care a inceput sa functioneze un an mai tarziu.
Cetatea Soimos
Cetate aflata pe lista monumentelor istorice de la noi din tara, Soimos este asezata pe malul drept al raului Mures, chiar pe dealul Cioaca Tautului. Dateaza inca din anul 1278 cand a fost ridicata de catre o familie nobiliara ca raspuns la primele atacuri ale tatarilor in aceasta regiune. A fost donata de mai multe ori intre diversi nobili, iar in 1456 s-a aflat chiar in proprietatea lui Iancu de Hunedoara, care la randul sau a dat-o mai departe unui capitan ceh. Din 1509 cetatea a intrat pe mana lui Gheorghe Hohenzollern de Brandenburg care a exploatat-o foarte mult. In 1514 a fost asediata de catre rasculatii ce-l aveau in frunte pe Gheorghe Doja. Mai tarziu castrul a intrat sub ocupatia turcilor de sub care a fost eliberat de abia in 1688. Cetatea se afla azi in ruina, imagine ce aminteste de istoria tumultoasa la care a participat.
Statiunea Moneasa
In Moneasa exista un centru de tratament balneoclimateric care functioneaza pe toata perioada anului. Denumita si Perla Muntilor Apuseni, Moneasa se afla in apropiere de localitatea Sebis, la aproape 100 km de Arad. Turistii care isi propun sa ajunga aici sunt tentati de frumusetea rara a zonei, precum si de climatul din statiune, care este favorabil tratamentelor pentru diverse afectiuni. Aici exista mai multe izvoare de apa minerala cu magneziu, sodiu, calciu si oligominerale, indicate in tratamentul bolilor sistemului nervos periferic, neurologice, ginecologice cronice, reumatism etc. Turistii pot opta pentru bai termale, electroterapie, kinetoterapie sau tratamente de relaxare pentru a scapa de stres si oboseala. Statiunea cuprinde mai multe bazine in aer liber, o plaja si o partie de schi de 200m pentru sezonul rece. Cei care ajung aici pot participa la festivalurile de folclor si arta traditionala, Festivalul Clatitelor sau pot vizita in apropiere Cascada Boroaia, cariera de marmura, platoul Tinoasa, Pestera Liliecilor si rezervatia de lauri.
Baile Lipova
Statiunea Baile Lipova este situata la doar 30 km de Arad si foarte aproape de localitatea Lipova. Podgoria Aradului este un important centru de agrement nu doar national, ci si international. Descoperita de ciobani la inceputul secolului XIX, apa minerala locala este bogata in nutrienti, calitatile sale putand fi conservate timp de 6 luni. In statiune sunt mai multe pensiuni si hoteluri care ofera conditii de cazare la standarde inalte. Turistii vin aici pentru bai calde cu apa minerala, electroterapie si hidroterapie, cura interna cu apa minerala cu gust placut. Tratamentele vizeaza afectiunile cardiovasculare, hepatobiliare, respiratorii, ginecologice, digestive, de rinichi etc.