Obiective turistice din judetul Bistrita Nasaud
Dava va intrebati ce obiective turistice puteti vizita in judetul Bistrita Nasaud, ati ajuns in locul potrivit, aici veti gasi o lista completa cu locurile interesante pe care ar trebui sa le vizitati:
Parcul National Muntii Rodnei
Infiintat in 1932, Parcul National Muntii Rodnei se intinde pe o suprafata de 47200 ha si este una dintru cele mai importante arii protejate din Romania. Datorita constitutiei geologice, Muntii Rodnei se remarca prin inaltime si masivitate, cele mai importante varfuri fiind: Pietrosul Mare – 2303 metri, Inau – 2279 metri, Buhaescu Mare – 2257 metri.
Pe langa peisajul superb, aici puteti descoperi numeroase exemplare din fauna si flora local, cum ar fi :
– flori: floarea de colt, bujorul de munte, angelica, narcisa, garofita de munte etc.
– arbori: molid, pin, tisa, fag, stejar, arin, brad, carpen etc.
– animale: porcul mistret, cerbul, capra neagra, ursul carpatin, rasul, pisica salbatica, marmota, bufnita, acvila, cocosul de munte etc.
Locatie: judetul Bistrita Nasaud
Lacul Colibita
Lacul Colibita are o suprafata de 300 ha si se aflta la 50 km de orasul Bistrita. Lacul fascineaza prin frumusetea sa salbatica si prin legendele care circula despre aceasta zona. Se spune ca lacul este blestemat deoarece pentru construirea lui s-a distrus un sat intreg. Sute de familii au fost obligate sa plece, casele au fost distruse. Despre biserica din sat se spune ca nimeni nu a avut curajul sa o demoleze asa ca apele au inghitit-o cu totul. Localnicii sustin ca in unele zile se mai poate vedea crucea de la vechea biserica. Nu se stie cate dintre aceste lucruri sunt adevarate dar Lacul Colibita merita vizitat deoarece este o zona superba, amenajata pentru agrment si practicarea sporturilor nautice.
Locatie: sat Colibita, comuna Bistrita Bargaului, judetul Bistrita Nasaud
Lacul glaciar Lala Mare
Lacul Lala Mare este cel mai mare lac glaciar din Muntii Rodnei. Este situat la o altitudine de 1800 metri si face parte din rezervatia mixta Ineu – Lala. Lacul are o adancime de aproximativ 2 metri si o suprafata de peste 5000 metri patrati. Printre speciile de peste care populeaza lacul se numara si pastravul. Tot in aceasta zona turistii pot admira si rododendronul, o planta rara de munte.
Locatie: judetul Bistrita Nasaud
Pestera Izvorul Tausoarelor
Situata in muntii Rodnei, pe malul stang al paraului Izvorul Tausoarelor, pestera Izvorul Tausoarelor a fost descoperita in anul 1955 de invatatorul Leon Barte si cuprinde aproximativ 20.000 metri de galerii si sali. In pestera se ascund mai multe elemente interesante, spre exmplu: mirabilitul – un mineral unic in Romania; bilele de Tausoare – unice in lume; fosile; flori de gips; 4 specii de lilieci. Pestera este una foarte dificila si se poate vizita doar cu aprobare.
Locatie: judetul Bistrita Nasaud
Pasul Tihuta
Pasul Tihuta, numit si Pasul Bargau, este o trecatoare care face legatura dintre Moldova si Transilvania. Pentru ca traverseaza Carpatii Orientali, peisajul este unul spectaculos dar este si unul dintre cele mai dificile trasee din Roamnia.
Locatie: comuna Tiha Bargaului, judetul Bistrita Nasaud
Statiunea Sangeorz Bai
Statiunea balneoclimaterica Sangeorz Bai este situata intr-o zona deluraoasa de la poalele Muntilor Rodnei. Datorita peisajului si apelor minerale de aici (zece izvoare), statiunea Sangeorz Bai este un loc ideal atat pentru relaxare dar si pentru tratament. Apele minerale din Sangeorz Bai sunt recomandate in treatamentul afectiunilor aparatului digestiv si afectiunilor reumatice.
Locatie: orasul Sangeorz Bai, judetul Bistrita Nasaud
Turnul Dogarilor din oraşul Bistrita
Turnul Dogarilor este singurul care a supravietuit dintre cele 18 turnuri ale cetatii Bistrita. Turnul este situat in zona centarala a municipiului Bistrita si are o inaltime de 25 de metri. Ca arhitectura, acesta are un plan rectangular, dimensiunile lui fiind de 6,30 metri / 9,90 metri. Zidurile sunt realizate din piatra si au o grosime de aproximativ un metru.
Turnul Dogarilor era legat de Abatia Benedictinilor printr-un tunel subteran, care continua spre Catedrala Evanghelica, ca apoi sa ajunga pe dealul fostei cetati de pe Burich.
Locatie: strada Dogarilor nr. 14, Bistrita, judetul Bistrita Nasaud
Sugalete din Bistrita
Sugalete reprezinta un complex de 13 cladiri vechi, cu arcade sprijinite de 21 de stalpi. Casele au etaj si sunt lipite una de alta. Ansamblu de case Sugalete a fost construit intre anii 1480 – 1550, in stilul renastentist cu unele elemente gotice. Scopul ansambului de case a fost unul comercial, in prima casa dinspre est a functionat prima farmacie din oras, de numita “La Vulturul Negru” (1516).
Locatie: Bistrita, judetul Bistrita Nasaud
Casa Argintarului
Pe strada Dornei, la numarul 5, in apropierea ansambului Sugalete, se gaseste Casa Argintarului. Aceasta a fost construita la inceputul secolului al XVI-lea si reprezinta un monument de arhitectura in stilul Renasterii. Denumirea de “Casa Argintarului” provine de la o sculptura care reprezinta doua potire, acesta fiind simbolul breslei aurarilor.
Locatie: strada Dornei nr. 5, Bistrita, judetul Bistrita Nasaud
Casa memoriala George Cosbuc
Casa Memoriala George Cosbuc se gaseste in comuna Cosbuc (fost Hordou), locul in care s-a nascut poetul. Casa a fost construita in anul 1840 de carte tatal poetului, preotul Sebastian Cosbuc si a devenit muzeu in anul 1905. Aici sunt expuse numeroase manuscrise, scrisori, fotografii, obiecte personale ale marelui poet si biblioteca acestuia foarmata din peste 30.000 de volume.
Locatie: comuna Cosbuc, judetul Bistrita Nasaud
Casa memoriala Andrei Muresanu
Casa memoriala Andrei Muresanu este situata in Bistrita, in locul in care s-a nascut si a copilarit poetul si revolutionarul roman Andrei Muresanu. Aici sunt pastrate carti, publicatii si acte oficiale care au apartinut bardului revolutiei de la 1848.
Locatie: strada Andrei Muresanu nr. 19, Bistrita, judetul Bistrita Nasaud
Casa memoriala Liviu Rebreanu
Casa memoriala Liviu Rebreanu se afla in loclalitatea Prislop care azi poarta numele scriitorului, la 18 km departare de Bistrita. Deoarece casa in care au locuit parintii scriitorul nu mai exista, in anul 1957 s-a hotarat construirea unei case similare in care sa fie gazduit muzeul. In aceasta zona scriitorul si-a petrecut o parte din anii tineretii si aici a cunoscut personajele care l-au inspirat sa scrie romanul Ion.
In muzeu sunt expuse documente, fotografii, obiecte de mobilier, intreaga opera a scriitorului si numeroase traduceri. De un mare interes se bucura costumele purtate de Ion al Glanetasului si de Ana, personaje reale care apar in romanul Ion.
Locatie: Liviu Rebreanu, Nasaud, judetul Bistrita Nasaud
Cetatea Ciceu
Cetatea Ciceu a fost construita la sfarsitul secolului XIII pe colina, la 683 m altitudine. Despre istoria cetatii se cunosc putine lucruri, cert este ca in anul 1467 aceasta a fost confiscata din proprietatea familiei Losoczi de catre Dieta Transilvaniei, iar in anul 1473 aceasta apartine domeniului regala. Intre anii 1486 – 1490 Cetatea Ciceu va fi in stapanirea lui Stefan cel Mare si va ramane sub stapanirea Moldovei pana in timpul lui Alexandru Lapusneanu.
Considerata un risc pentru Ardeal, Cetatea Ciceu a fost demolata in anul 1544 la ordinul guvernatorului Transilvaniei Gheorghe Martinuzzi. Din vechea fortificatie medievala s-a mai pastrat doar un zid cu o inaltime de 8 metri.
Locatie: comuna Ciceu-Giurgesti, judetul Bistrita Nasaud
Casa Johannes Lapicida din Bistrita
Casa lui Johannes Lapicida (Casa lui Ion Pietrarul) a fost construita in jurul anului 1500 si este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. In 1538 aceasta casa va fi in proprietatea lui Johannes Lapicida, un mester pietrar din Bistrita care a lucrat si in Moldova, in timpul domnitorului Petru Rares.
Locatie: Piata Centrala nr. 30, Bistrita, judetul Bistrita Nasaud
Centrul Municipal pentru Cultura George Cosbuc din Bistrita
Palatul Culturii sau Centru Municipal pentru Cultura George Cosbuc se aflta in Parcul Mare din municipiu Bistrita, pe strada Albert Berger numarul 10. Cladirea a fost construita in anul 1896, pentru Asociatia Meseriasilor din Bistrita, destinatia acesteia fiind una culturala, aici se organizau spectacole, seri de dans.
Locatie: strada Albert Berger nr. 10, Bistrita, judetul Bistrita Nasaud
Biserica Evanghelica din Bistrita
Biserica Evanghelica din centrul orasului Bistrita a fost construita in mai multe etape, intre anii 1320 – 1564 si este unul dintre cel mai important monument de arhitectura de la inceputul Ransterii. Turnul bisericii, cu o inaltime de 75 de metri, este cel mai inalt turn medieval din tara. Biserica Evanghelica din Bistrita adaposteste cele 23 de steaguri ale breslelor bistritene medievale, piese de mobilier din secolul al XVI-lea, o orga veche de peste 200 de ani, totodata este singura biserica din Romania al carui turn a fot dotat cu un lift pentru transportul turistilor.
Locatie: Piata Centrala, Bistrita, judetul Bistrita Nasaud
Manastirea Minorita din Bistrita
Manastirea Minorita sau “Biserica de la coroana”, cum este cunoscuta localnicilor, este cea mai veche cladire din Bistrita. Biserica a fost construita intre anii 1270 – 1280, in stilul gotic timpuriu. In decursul timpul, biserica a suferit mai multe transformari.
Din cauza luptelor religioase, in 1541, odata cu plecarea calugarilor minoriti din Bistrita, biserica a fost transformata in hambar si pivnita de vinuri. In anul 1895 biserica a fost cumparata de catre romani care nu aveau dreptul sa-si construiasca biserica in interiorul orasului. Cladirea fiind adaptata treptat pentru nevoile cultului ortodox.
Locatie: Piata Unirii nr. 8, Bistrita, judetul Bistrita Nasaud
Sinagoga din Bistrita
Sinagoga din Bistrita a fost construita in anul 1856, cand aici exista o importanta comunitate evreiasca. Dupa anul 1944 cand multi evrei au fost deportati in lagarele naziste si dupa emigrarea masiva catre Israel si Statele Unite, cladirea a ajuns intr-o stare de paragina.
Sinagoga a fost refacuta prin programul “Cultura 2000”, interiorul acesteia transformandu-se intr-o sala de spectacole de muzica clasica si teatru. Tot aici se desfasoara si Festivalul Anual de Film.
Locatie: strada General Grigore Balan nr. 10, Bistrita, judetul Bistrita Nasaud