Obiective turistice din judetul Alba

Rapa Rosie

Rezervatie geologica ce se intinde pe o suprafata de 10 hectare, Rapa Rosie se afla la 3 km de Sebes si este declarata monument al naturii inca din 1950. Ea prezinta niste pante foarte abrupte cu pereti inalti de 80 – 100 m din pamant de culoare rosie. Este de o frumusete rara si unica la noi in tara. Apa care a sapat imprejurul rezervatiei a format o multime de elemente interesante sub forma de turnuri, statui, piramide si coloane, toate acestea avand aceeasi culoare rozalie. Milioanele de incretiri rosii se pot observa din satelit. In afara de acest decor prapastios vizitatorii pot admira peisajul floral si fauna cu multe specii protejate. In apropiere de Rapa Rosie s-au descoperit mai multe oase de dinozaur Velociraptor si Maghiarosaurus.

Cetatea Alba Carolina

Este cetatea martora la Marea Unire si la Rascoala lui Horea, Closca si Crisan. Numerosi turisti ajung aici in fiecare an pentru a descoperi frumusetea dintre zidurile sale, pentru a trai sentimentul istoric adanc inradacinat in jurul sau si pentru a admira cea mai impunatoare cetate din Romania. Mai este denumita si Cetatea Bastionara Alba Carolina si a fost ridicata sub forma de stea in 1715-1735 de catre niste experti din Italia alaturi de peste 20 000 iobagi din Romania. In ultima perioada cetatea a fost puternic modernizata pentru a satisface cat mai fidel dorinta de explorare a turistilor. Astfel viziatorii ajunsi aici pot urma diverse trasee cum ar fi Traseul Portilor, Sudic, Estic, Traseul celor Trei Fortificatii etc, toate acestea fiind presarate cu palate, statui, monumente si cladiri istorice.

Cetatea Aiudului

Este situata la aproape 35 km de localitatea Turda si este una din putinele cetati care a fost pastrata aproape intacta inca din Evul Mediu. Denumita si “Biserica fortificata”, Cetatea Aiudului are forma de pentagon cu laturi inegale, un zid masiv din piatra bruta ce o inconjoara cu inaltime de 10 m si grosime de 2m, mai multe turnuri de aparare si metereze de tragere. In interiorul sau se afla biserica reformata calvina si biserica evanghelica. A fost ridicata in secolul XIV si modificata foarte putin in secolele XVI si XVII. Conform cercetarilor arheologilor, sub cetate exista o asezare daco-romana.

Ghetarul de la Scarisoara

Este cel mai mare ghetar din sud-estul Europei aflat sub pamant, al doilea ca marime din lume si se afla in Pestera cu acelasi nume. “Uriasul de gheata”, cum mai este supranumit, are o vechime de peste 4000 de ani, o latime de 22 metri, o lungime de 700 metri si un volum de peste 100 000 metri cubi. Pentru a intra in pestera turistii vor trece printr-un aven de stanca si vegetatie pana la 48 metri adancime. Intrarea in pestera se dovedeste a fi o aventura unica. Inauntru este foarte frig si aerul este umed, insa la vederea minunatiei ce se ascunde in adancuri turistii vor fi extrem de impresionati.

Cetatea Calnic

Perla a patrimoniului UNESCO, Cetatea Calnic este construita in stil romantic si are o vechime de peste 700 de ani. Are forma rectangulara si a fost initial ridicata pentru a fi resedinta nobilului conte Chyl de Kellin. Ulterior a fost preluata de catre localnici si in jurul sau s-a construit un zid inalt. In interiorul zidurilor pot fi admirate Turnul Portii, Donjon si Turnul Slaninii, alaturi de o capela si mai multe camere amenajate unde turistii se pot caza chiar si peste noapte. Cetatea face parte dintr-un complex medieval mai amplu ce cuprinde casa parohiala si Biserica Evanghelica, ambele aflandu-se de asemenea in patrimoniul UNESCO.

Transalpina

Cel mai inalt drum asfaltat din Romania leaga Oltenia de Transilvania se numeste Transalpina (in latina inseamna tara de dincolo de munti) sau “Drumul Regelui” deoarece a fost reconstruit si inaugurat de Regele Carol al II-lea. In ultima perioada acesta a devenit extrem de apreciat de turistii iubitori de peisaje montane uimitoare. Soseaua este deschisa circulatiei rutiere doar trei luni pe an, are o distanta de 148 km si trece prin Valea Sebesului sau “Valea Frumoasei” cum a numit-o Mihail Sadoveanu datorita peisajelor minunate ce incanta ochiul. Apoi serpuieste uneori lin alteori brusc printre munti impaduriti, hidrocentrale si lacuri de acumulare, alaturi de raul Sebes.

Cheile Rametului

Reprezinta unul din cele mai semnificative obiective turistice naturale din partea centrala a muntilor Trascau. Ocupa o suprafata de 150 hectare cu peisaje sapate in calcar de o frumusete coplesitoare. Cheile Rametului sunt declarate rezervatie naturala cuprinzand o multime de plante foarte rare si numeroase monumente create de natura. Din cauza reliefului stancos, turistii pot traversa cheile doar de-a lungul apei si doar in sezonul cald. Pe primul tronson cheile sunt amenajate cu bride si cabluri de otel, iar apoi traversarea se face pe cabluri suspendate si prin apa. In amonte este asezat satul Cheia care nu este locuit deloc. Desi este o asezare arhitecturata traditionala, localnicii l-au parasit aproape spontan in anii 70.

Cascada Pisoaia si Dealul cu melci

Cascada Pisoaia, numita si Cascada Miresii, este una din cele mai mari cascade din regiunea Transilvaniei. Motii de pe Valea Ariesului se pot mandri cu aceste doua obiective turistice absolut unice in Romania. Cascada impodobeste Muntii Apuseni si este presarata cu verdeata stralucitoare si depuneri de calcita ce dizolva calcarul. De-a lungul apei se astern mai multe pajisti. Dealul cu Melci se afla aproape de cascada si reprezinta o rezervatia paleontologica cel putin bizara. Formatiunile create pe deal au forma de melci, lucru inspirativ pentru alegerea denumirii locului. Relieful cuprinde peste 20 specii de moluste.

Satul Rimetea

Este considerat de specialisti ca fiind unic in lume si se afla pe lista celor mai frumoase sate de la noi din tara. Satul Rimetea (in germana Eisenmarkt sau Eisenburg) reprezinta un patrimoniu arhitectural deosebit chiar la poalele muntilor Trascau. Casele satului sunt frumos vopsite in alb si au ferestre verzi. Peisajele se constituie din combinatii relaxante de stanci si vegetatie luxurianta. In 1999 satul a fost destins cu premiul “Europa Nostra” drept recunoastere pentru conservarea patrimoniului cultural. Turistii care ajung la Rimetea pot admira rezultatele indeletnicirii localnicilor din pictura pe mobila, feronerie si costume populare autentice. Acum aproape 150 de ani satul a fost cuprins de un incendiu, dar din fericire minerii au reusit sa-l readuca la starea initiala.

Castelul Bethlen-Haller

Avand o vechime de peste 400 de ani, Castelul Bethlen-Haller se inalta semet in Comuna Cetatea de Balta, pe un deal. Este construit in stil renascentist francez si a fost initial in proprietatea lui Miklos Bethlen, care era cancelar al Transilvaniei. A fost reconstituit in diverse randuri intre anii 1615 si 1624 de catre Eugen Haller, in a carui proprietate a intrat ulterior. Are forma rectangurala, este ingradit de ziduri groase de pana la 1.5 metri foarte solide din caramida si este prevazut cu o poarta de acces maiestuoasa. Turnurile cilindrice de colt atrag si ele prin frumusetea arhitecturala. Podul mobil existent initial a fost inlocuit de o casa a scarilor, insa scripetele sau poate fi observat chiar si azi. Salile din interior sunt sobre, echilibrate din punct de vedere compozitional si arhitectural, cu diverse bolti si elemente ale stilului varoc. Castelul gandit ca resedinta de agrement este si azi imprejmuit de un parc foarte frumos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
3 × 8 =