Obiective turistice din Bucuresti

Parcul Herastrau

Este unul din cele mai intinse parcuri din Bucuresti si se afla in nordul acestuia. S-a construit in anul 1936 pe marginea Lacului Herastrau ce se intinde pe o suprafata de 74 hectare. In total parcul ocupa 187 hectare. Pe lacul din mijloc se organizeaza plimbari cu vaporasul si se ofera barci spre inchiriere. Vegetatia este una bogata si remarcam prezenta stejarului lui Tagore, exemplar plantat in 1961 atunci cand a fost sarbatorit centenarul nasterii acestui intelept. De asemenea, merita remarcata prezenta ciresilor din Gradina Japoneza, cei care au fost donati chiar de catre imparatul Japonei. Printre principalele atractii ale Parcului Herastrau se numara teatrul de vara, cluburile de sport, restaurantele, un hotel etc. Este locatia ideala pentru practicarea sporturilor nautice si pentru pescuit sportiv.

Parcul Cismigiu

Aici se afla cea mai veche gradina publica a capitalei Romaniei. Faima sa se datoreaza pozitiei centrale pe care o are, astfel ca bucurestenii si turistii o pot vizita des. Parcul este presarat cu numeroase monumente istorice, busturi ale unor personalitati romanesti renumite. Pe lacul din interior vizitatorii se pot plimba cu barca sau cu hidrobicicleta, iar in sezonul rece apa inghetata se converteste intr-un veritabil patinoar deschis celor mici si celor mari. Turistii se pot caza la Hotel Cismigiu sau Hotel Trianon si pot merge la restaurantele si terasele deschise aici. Periodic in parc se organizeaza diverse evenimente si activitati pentru copii si adulti.

Palatul Parlamentului

Este unul din obiectivele turistice pe care nu trebuie sa le ratati daca veniti in Bucuresti. Palatul Parlamentului sau Casa Poporului este o constructie grandioasa si impresioneaza prin stilul elegant, luxos, de bun gust. Toate acestea i-au adus titlul de cea mai mare cladire din Europa de acest tip si a doua din lume, dupa Pentagonul din SUA. Este inscrisa in Cartea Recordurilor, are 1100 de sali din care 440 sunt amenajate ca birouri, trei biblioteci, o sala pentru evenimente si concerte. Cei 440 de arhitecti care au lucrat la somptuoasa cladire au fost organizati de catre Anca Petrescu, cea pe care Nicolae Ceausescu a delegat-o cu realizarea constructiei. Nu mai putin de 20 000 de muncitori au lucrat zilnic timp de mai multi ani pentru finalizarea lucrarilor.

Palatul Cotroceni

A fost ridicat de catre un arhitect de origine franceza, Paul Gottreau, intre anii 1893 si 1895. Initial gandit ca resedinta pentru mostenitorii regelui, Printul Ferdinand si Regina Maria, Palatul Cotroceni s-a transformat in Palatul Pionierilor cativa ani mai tarziu. In urma cutremurului din 1977, Palatul a fost grav avariat, astfel ca reabilitatea sa a durat circa un deceniu. In timpul lui Nicolae Ceausescu cladirea a fost folosita ca si casa de oaspeti si tot atunci dictatorul a ordonat demolarea bisericii construite de Serban Cantacuzino. Dupa anul 1991 pana in prezent Palatul Cotroceni devine resedinta Presedintelui tarii. Turistii care ajung in zona sunt invitati sa viziteze Muzeul National Cotroceni din incinta Palatului.

Muzeul Satului

Muzeul Satului Dimitrie Gusti a luat fiinta in 1936, iar de atunci si pana azi a fost imbogatit cu o multime de case si elemente autentice romanesti, care zugravesc atat de fidel cultura si civilizatia romaneasca mostenita de la stramosii nostri. Chiar si azi, Muzeul Satului reprezinta unul din cele mai importante obiective turistice din Bucuresti. Muzeul cuprinde case si constructii din toate regiunile tarii, inclusiv alei, gradini, garduri, parleazuri, unelte agricole, biserici si mori. Te poti plimba o zi intreaga in muzeu fara sa te plictisesti. Muzeul ocupa 70ha, include peste 70 de constructii rurale si datorita amplasarii sale direct pe lacul Herastrau ofera privelisti absolut superbe. Periodic la Muzeul Satului se organizeaza expozitii, ateliere de mestesugarit pentru copii si adulti, targuri cu obiecte decorative si ii frumos cusute, concerte de muzica populara. Cele mai vizitate obiective turistice de la muzeu sunt presa de ulei, moara de vant, moara de apa si uneltele vechi.

 Muzeul Grigore Antipa

Desi initial cladirea a fost destinata pentru a servi cercetarilor stiintifice, foarte curand ea a devenit un obiectiv turistic complex de mare importanta pentru Bucuresti. Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” a luat fiinta in 1834 si cuprinde opere de mare insemnatate pentru civilizatia, cultura si istoria poporului roman. Printre cele 2 milioane de exponate se numara colectii zoologice, o multitudine de roci si minerale, piese etnogeografice si elemente paleontologice. Valoarea si numarul impresionant de exponate a dus la cresterea faimei muzeului atat in tara cat si peste hotare. Decorul interior si exterior al muzeului a fost modernizat in ultimii ani, astfel incat turistii pot admira exponatele intr-un cadru unic in sud estul Europei. La intrare vizitatorilor le sunt prezentate numeroase holograme cu urme de dinozauri.

 Muzeul National de Istorie

Muzeul National de Istorie din Bucuresti este cel mai mare si cel mai semnificativ muzeu din Romania datorita marimii sale cat si patrimoniului detinut. Aici exista piese extrem de valoroase ce subliniaza cultura si civilizatia romanilor din diferite regiuni ale tarii. Turistii pot admira exponate descoperite pe tot teritoriul Romaniei, din preistorie si pana azi. Muzeul National de Istorie s-a infiintat in 1970 pentru evidentierea evolutiei culturale de-a lungul timpului in spatiul in care exista azi Romania. Cladirea muzeului este de fapt Palatul Postelor care se gaseste pe Calea Victoriei, in centrul capitalei. Are o structura complexa si turistii vor fi coplesiti de multimea si varietatea pieselor expuse.

Arcul de Triumf

Monument proiectat de Petre Antonescu si construit intre anii 1921 si 1922, Arcul de Triumf a fost ridicat pentru comemorarea victoriei tarii noastre dupa Primul Razboi Mondial, alaturi de Aliati. In 2014 s-au inceput lucrarile pentru reabilitarea sa. Constructia are o inaltime de 27 de metri, forma de paralelipiped si o singura deschidere centrala. La realizarea constructiei au lucrat mai multi artisti plastici si specialisti in cioplirea marmurei de Ruschita. Azi Arcul de Triumf este unul din cele mai semnificative simboluri ale Bucurestiului, iar cei care ajung in zona pot vizita micul muzeu al Arcului, care include 4 expozitii si o terasa superioara.

 Ateneul Roman

Reprezinta un obiectiv turistic de mare valoare pentru Romania, casa Filarmonicii “George Enescu”. Cuprinde un spatiu semnificativ destinat concertelor de muzica clasica si evenimentelor culturale similare. Se afla in centrul Bucurestiului, pe Calea Victoriei. Lucrarile de constructie au fost demarate in 1886 sub indrumarea arhitectului francez Albert Galleron. Din punct de vedere arhitectural, Ateneul se sprijina pe sase coloane ionice, este prevazut cu un peristil, sub care exista 5 medalioane in mozaic, aferente celor mai mari domnitori ai Tarii Romanesti. Deasupra constructiei troneaza o cupola cu numeroase elemente decorative. Sala de concerte are o capacitate de 794 locuri, pe parter si la loje. Deasupra lojelor vizitatorii si spectatorii pot admira o fresca impresionanta de 3 metri latime si 70 metri lungime. Aceasta a fost realizata de pictorul Costin Petrescu si include peste 25 de scene din istoria poporului roman.

Gradina Zoologica

S-a infiintat in 1955 ca si serviciu al Sectiunii Gospodariei Comunale, reunind mai multe animale din diverse Parcuri (Cismigiu, Carol, Herastrau, Baneasa). Patru ani mai tarziu se deschide primul sezon pentru vizitatori la Coltul Zoologic Baneasa. Institutia primeste un nou nume in 1962 si anume Gradina Zoologica Bucuresti si se inscrie in International Zoo Yearbook. Ocupa o suprafata de 5.85 hectare si cuprinde numeroase animale salbatice, exotice si indigene, pasari, pesti si serpi. O vizita la Gradina Zoologica Bucuresti este o optiune perfecta, recreativa si educativa pentru toti cei care vor sa petreaca timp liber de calitate in natura, departe de stres si zgomot.

Cimitirul Bellu

Este cunoscut si sub denumirea de Cimitirul Serban Voda si este situat in Piata Eroii Revolutiei. Terenul pe care se desfasoara cimitirul a apartinut candva baronului Barbu Bellu si a fost donat in 1852 catre Sfatul Orasenesc. Macheta si planul constructiei capelei au fost realizate de catre arhitectul Alexandru Orascu, chiar in locul unde existase la un moment dat o biserica a tatalui baronului. Pictura interioara este opera artistului Constantin Lecca. Cimitirul functioneaza legal din 1958, fiind organizat la inceput de catre C. A. Rosetti, care a achizitionat un loc de veci pentru fiica sa. Dupa daramarea vechii capele se construieste una nou la care lucreaza pictorii Mihail Popp, Dimitrie Belisarie si Arhur Verona. De la 17 ha cat avea in 1859, azi cimitirul se intinde pe 28 ha. Vizitatorii pot vedea aici Aleea Artistilor unde sunt inhumate o multime de personalitati romanesti.

Manastirea Mihai Voda

Este unul din cele mai vechi si impresionante locasuri de cult din Muntenia. Este pictata in stil bizantin si inca starneste interestul turistilor si bucurestenilor. Pentru ca este o constructie veche a trecut prin multe probleme, iar in timpul dictaturii lui Nicolae Ceausescu a fost propusa pentru demolare. Pictura interioara a fost realizata de catre Mihai si Stefania Stinghe, dupa ce biserica a fost reabilitata. La origine biserica a fost ctitorita chiar de catre Mihai Viteazu in 1594. De-a lungul timpului ea a fost pe rand locas de cult, scoala de medicina, resedinta pentru domnitor si chiar spital pentru militari. Manastirea este amplasata pe un loc arheologic deosebit de important, de pe vremea geto-dacilor, de acum 3000 de ani.

Manastirea Radu Voda

Este situata in centrul capitalei, inconjurata de blocuri si impresioneaza prin grandoare. Se pare ca manastirea a fost ctitorita de catre Alexandru al II-lea Mircea, in secolul al XVI-lea, cu scopul de a fi mitropolie a Bucurestilor. Initial manastirea s-a numit Sfanta Troita, iar de-a lungul timpului a fost daramata in numeroase lupte. A fost reconstruita timp de cativa zeci de ani de catre voievodul Radu Mihnea. Din punct de vedere arhitectural este oarecum similara cu Manastirea Curtea de Arges, dar ca material de constructie predomina caramida, in loc de piatra. Vizitatorii pot vizualiza iconostasul de la intrare, turnul grandios al clopotnitei si pietrele de mormant ale unor personalitati istorice, printre care fiul lui Mihnea Turcitul.

Palatul CEC

Ca si institutie, Casa de Depuneri s-a infiintat in 1864 la indemnului lui Alexandru Ioan Cuza. In ceea ce priveste constructia Palatului, aceasta a debutat in 1897 sub domnia lui Carol I si a Reginei Elisabeta. Lucrarile s-au finalizat din 1900. Palatul CEC sau Palatul Casei de Depuneri, Consemnatiuni si Economie, reprezinta unul din monumentele istorice de seama ale capitalei. Remarcandu-se printr-o arhitectura complexa, Palatul CEC are elemente ale stilului electic, cu o serie de cupole frumos rotunjite, inspirate din perioada renascentista. Datorita arhitecturii sale somptuoase si cu detalii fine, Palatul CEC ramane una din cladirile apreciate de catre turistii si locuitorii capitalei. Acum Palatul CEC este sediul CEC Bank.

Gradina Botanica

Gradina Botanica Dimitrie Brandza este parte a Universitatii Bucuresti si este folosita in scop didactic de catre studenti si cercetatori. Dar ea nu-si pierde rolul educativ si recreativ pentru vizitatorii care ii trec pragul. Se desfasoara pe o suprafata de 17.5ha, cuprinde peste 4000 mp de sere si peste 10000 de specii de arbori si plante. Ierbarul include peste 500 000 planse si poate fi admirat in Muzeul Gradinii. La inceput Gradina Botanica se afla aproape de Facultatea de Medicina si Farmacie, dar in 1884 s-a hotarat mutarea sa in locatia in care o regasim azi, la poalele dealului ce duce spre Cotroceni. Relocarea s-a realizat sub indrumarea unui arhitect belgian, Fuchs. Gradina Botanica a Bucurestiului a fost inaugurata aici in 1891, iar in anii urmatori a fost pe rand tinta inundatiilor si luptelor celor Doua Razboaie Mondiale. Desi toate acestea au dus la pierderea unor specii importante de plante, azi Gradina Botanica Bucuresti ramane un loc ideal de relaxare in natura, bogat in mii de specii de plante din numeroase locatii de pe Glob.

Casa Presei Libere

Este fosta Casa Scanteii, sediul ziarului comunist cu acelasi nume, construita pe hipodromul Baneasa. Cladirea s-a ridicat in 5 ani, incepand cu 1952, iar imediat dupa inaugurare a primit numele de “Combinatul Poligrafic Casa Scanteii Stalin”. Statuia lui Stalin ce se afla in fata cladirii a fost data jos la revolutia din ’89, iar azi din aceasta a ramas doar soclul. In prezent la Casa Presei Libere se afla sediile mai multor ziare si televizuni. Cladirea are numeroase elemente arhitecturale de influenta ruseasca, o inaltime de 96 metri si o suprafata de 72800 mp.

Muzeul Taranului Roman

Este un muzeu al exponatelor ce ilustreaza fidel arta si traditia populara romaneasca. Aici pot fi admirate numeroase piese din diferite regiuni ale Romaniei. Cladirea in care de desfasoara Muzeul Taranului Roman este considerata monument istoric si este realizata in stil neo-romanesc. In 1996 Muzeului Taranului Roman i-a fost acordat trofeul European Museum of the Year, ca recunoastere a valorii si modului sau de organizare. Periodic la Muzeul Taranului Roman se realizeaza vernisaje, concerte de muzica populara, targuri cu obiecte si alimente traditionale, conferinte, ateliere de mestesugarit pentru adulti si ateliere de creativitate pentru copiii. In incinta Muzeului vizitatorii pot admira o biserica veche romaneasca si pot servi masa in restaurantul cu specific romanesc.

 Muzeul National de Arta

Este deschis publicului vizitator din 2004 si cuprinde numeroase colectii de arta contemporana. Este organizat pe patru nivele si o terasa. Cladirea este una destul de minimalista, dar moderna. Programul expozitiilor se axeaza pe lucrari actuale, monografice sau cu o anumita tematica. La Muzeul de Arta vizitatorii pot admira operele de pictura, grafica, arhitectura, sculptura etc. In plus, aici se organizeaza periodic concerte de muzica electronica si se realizeaza proiectii de filme rare. Muzeul este structurat pe trei galerii: Arta Europeana, Arta Veche Romaneasca si Arta Romaneasca Moderna, al caror scop este de a zugravi cat mai fidel si detaliat o istorie moderna a artelor din diferite domenii. Prin urmare Muzeul National de Arta se inscrie cu brio pe lista celor mai valoroase obiective turistice din capitala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
18 − 1 =