Obiective turistice din judetul Constanta

Cheile Dobrogei

Cheile Dobrogei reprezinta unul din cele mai frumoase obictive turistice din judetul Constanta. Ele se desfasoara pe o distanta de 10 km si au stanci calcaroase a caror inaltime poate atinge 80 de metri. Turistii vor fi impresionati de turnurile, coloanele, piscurile si piramidele ce alcatuiesc acest relief magnific, unic in Romania. In aceasta zona exista nu mai putin de 14 pesteri, dintre care cele mai impresionante raman “Pestera Liliecilor” si “Gura Dobrogei”. In afara de frumusetea cadrului natural, aici s-au descoperit foarte multe urme arheologice care dateaza inca din era preistorica. In prezent, Cheile sunt foarte cautate de alpinistii amatori carora le place sa escaladeze versantii mici si abrupti din apropiere, de turistii care sunt dornici sa descopere peisaje spectaculoase, specii de pasari protejate prin lege, plante superbe, pesteri sapate in calcar si apusuri de soare cu adevarat unice.

Statiunea Techirghiol

Nu putem vorbi despre cele mai frumoase obiective turistice din Constanta, fara sa zabovim ceva vreme in Techirghiol, in apropiere de Eforie. Statiunea este situata pe malul lacului ce poarta aceeasi denumire si a devenit extrem de populara in randul romanilor si strainilor datorita namolului cu multiple proprietati terapeutice. Incepand cu anul 1899 cand a fost inaugurata statiunea, mii de pacienti au venit aici in fiecare an pentru diverse tratamente (impachetari cu namol, bai cu apa sarata, aerosoli, hidroterapie). Alergiile si bolile reumatice sunt doua din cele 40 de afectiuni ce se pot trata la Techirghiol. Lacul se intinde pe o suprafata de 7500 metri, are o adancime de 9 metri si o concentratie de sare de 90 grame per litru.

Cetatea Histria

Este cel mai vechi oras atestat documentar de pe teritoriul tarii noastre. Cetatea, care era prevazuta cu 7 turnuri de aparare si doua intrari, a fost construita de greci in anul 650 iHr, iar in anii 20 s-au inceput lucrarile de conservare a acestei zone. Turistii pot descoperi aici vechile ziduri ale cetatii, Muzeul Cetatii Histria unde se afla multe piese arheologice grecesti, romane si bizantine (amfore, vase din ceramica, bijuterii, documente epigrafice si inscriptii).

Pestera Limanu

In apropiere de statiunile Mangalia si Vama Veche se afla Pestera Limanu care este o caverna misterioasa ca un labirint format din mai multe galerii, majoritatea sapate de stramosii nostri in dealul din creta. In pestera exista doua altare, pesti si multi lilieci. Galeriile aflate aproape de granita cu Bulgaria, se intind pe o suprafata impresionanta de 12 ha, motiv pentru care exista unele pareri conform carora acesta era de fapt un tunel secret pentru fugari. De altfel, “pestera fara de capat” are mai multe iesiri, dintre care una chiar pe teritoriul Bulgariei. Anual aici ajung mii de turisti dornici sa traiasca experiente noi intr-un loc cu totul special.

Monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi

Mausoleul Tropaeum Traiani este foarte legat de o parte din istoria poporului nostru. Il veti gasi pe DN3, aproape de Manastirea Sfantului Andrei si Cobadin. Monumentul aminteste de razboaiele ce au avut loc in aceasta zona, care astazi apartine tarii noastre. Construit in 109 de catre Imparatul Traian in cinstea victoriei sale de la Adamclisi, Mousoleul este inconjurat azi de dealurile din din Muntii vechi ai Drobrogei. Ansamblul din care face parte include si alte apeducte, cetatea Tropaeum Traiani, o bazilica si o necropola. In 1977 romanii au hotarat ca monumentul sa fie restaurat pentru ca devenise o ruina.

Litoralul Marii Negre

Romanii au fost binecuvantati cu litoralul Marii Negre, iar miile de turisti deopotriva romani si straini care ajung in fiecare vara aici pot confirma acest lucru. Litoralul Marii Negre este unul dintre cele mai valoroase obiective turistice nu doar din Constanta ci la nivelul intregii noastre tari. Este suficient sa aruncam o privire peste harta Litoralului pentru a ne da seama ce beneficii, ce minunatii, experiente spectaculoase si posibilitati de turism au statiunile presarate atat de frumos de-a lungul plajei Marii Negre, pe o distanta de aproape 245 km. Constanta revine la viata si distractie in fiecare sezon cald, dar datorita litoralului zona ramane indragita in orice anotimp. Iarna marea este diferita si merita admirata cu alti ochi, desi cei mai multi dintre turisti o prefera fierband sub soarele stralucitor al verii.

Pe litoralul Marii Negre exista mai multe statiuni, iar cele mai populare raman Mamaia, Vama Veche, Eforie Nord si Neptun, Costinesti si Mangalia. Toate merita vizitate pentru ca marea este diferita de la o statiune la alta. Daca la Costinesti marea este mai adanca, Mamaia este preferata familiilor cu copii datorita plajelor cu apa mica. In aceeasi maniera Costinesti si Vama Veche sunt deja statiuni parca rezervate tineretului si vietii de noapte, in timp ce Jupiter, Neptun sau Olimp sunt mai primitoare pentru cei care cauta relaxare.

Dintre toate statiunile de pe litoral, Mamaia este cea mai mare si cea mai cunoscuta. Se afla in partea de Nord, in apropiere de Constanta si lacul Siutghiol. In ultima perioada statiunea a fost intens modernizata pentru a face fata celor mai riguroase cerinte ale turistilor romani si straini. Asa se face ca acum Mamaia este imediat legata de prezenta palmierilor, a fantanilor arteziene, de evenimente si spectacole speciale, restaurante premium si cluburi de lux, terase impresionante si gradini frumos amenajate, alei pentru plimbari, parcuri acvatice, telegondola si multiple centre de agrement.

Motivul pentru care Mamaia este o statiune atat de cautata este faptul ca ea este una din cele mai intinse plaje din toata Europa. Are 10 km si se desfasoara intre Constanta si Navodari. Plajele sale sunt presarate cu nisip foarte fin, iar intrarea in apa este lenta, adancimea in mare crescand cate putin pe o distanta mare.

Centrele de agrement pun la dispozitia turistilor plimbari cu hidrobicicleta, sarituri cu parasuta, skijet, ski nautic, scufundari, windsurf si yachting. Pe insula Ovidiu care se afla in apropiere puteti ajunge direct cu vaporasul ce pleaca de la Cazinou la ore stabilite. Puteti petrece o vara intreaga pe litoralul Marii Negre si tot nu va veti satura sa frumusetea si darurile sale: mare, soare, prieteni si familie, locuri de distractie si relaxare.

Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din orasul Constanta

Muzeul a luat fiinta in 1878 si se afla intr-o cladire fost sediu de primarie, ce a fost construita in perioada 1911 – 1921 si se alatura astfel Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie din Bucuresti. In plus fata de ce se afla in Bucuresti, la Muzeul din Constanta sunt expuse o sumedenie de piese reprezentative ale istoriei Dobrogei inca din epoca paleolitica si pana azi. In afara de constructia in sine care este de admirat, vizitatorii vor fi placut impresionati sa descopere exponate ce provin din vremuri apuse, dar care ne-au marcat ca umanitate. Cateva exponate faimoase care se afla in acest muzeu sunt ganditorul de la Hamangia, femeia Sala inchinata poetului Publius Ovidius Naso, Zeita Fortuna si Zeul Pontos, cei doi zei protectori ai portului si orasului Constanta.

Moscheea Regala Carol I din orasul Constanta

Construita la porunca regelui Carol I in perioada 1910 – 1913, aceasta Moschee Regala este cea mai mare din regiunea Dobrogei. Proiectata de arhitectul Victor Stefanescu, cel care si-a pus amprenta si asupra cladirii in care se afla azi Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Moscheea Regala este prima constructie realizata din beton armat de la noi din tara. Locasul are o cupola inalta de 25 m si cu un diametru de 8 m. Edificiul este realizat din piatra si caramida, in timp ce pentru cupola si mineret s-a preferat fierul- beton. In interiorul Moscheei se afla donatia regelui Abdul–Hamid si anume cel mai mare covor din Romania care masoara 144 metri patrati, cantareste 483 kg si este mai vechi de 200 de ani.

Delfinariul

Anual, mii de turisti romani si straini, copii si adulti ajung la Delfinariul din Constanta pentru a-si incanta privirea si pentru a se bucura de evenimentele ce se organizeaza aici cu ajutorul delfinilor. Se cunoaste deja faptul ca delfinii sunt mamifere inteligente ce reactioneaza fidel la anumite comenzi, in urma antrenamentelor specializate. Din fericire, in ultimii ani Delfinariul a fost modernizat, astfel ca acum include doua bazine, dintre care unul este acoperit, iar celalalt se afla in aer liber. Pana la 300 de persoane pot participa simultan in sala de spectacole cu delfini adusi direct din Marea Neagra sau din alte locatii. Mark este unul dintre delfinii care s-a remarcat in randul turistilor in cei 23 de ani de cariera. Acum la Delfinariu se tin spectacole cu trei delfini ce reusesc sa imbine baletul acvatic cu acrobatiile si indemanarea de a folosi mingea si cercul.

Farul din Constanta

Localizat chiar pe faleza statiunii Constanta, farul a fost ridicat in anii 1300 de catre genovezii comercianti care ajungeau in portul Tomisului. Necrutat de trecerea timpului, autoritatile au fost nevoite sa-l restaureze in perioada 1850 – 1860, prin intermediul arhitectului Artin Aslan, un francez, la origine armean. Farul este inalt de 8 metri, are forma de octagon si include o cupola din metal. Emite o lumina alba si fixa ce poate fi remarcata pe o distanta de 10 mile marine.

Lacul Siutghiol din orasul Constanta

Lacul masoara 7.5 km in lungime, respectiv 2.5 km in latime si este o adevarata laguna separata de Marea Neagra printr-un fel de cordon, unde a luat fiinta plaja Mamaia. In zona de vest a Lacului Siutghiol , chiar in dreptul orasului Ovidiu, se afla o insula din depozite de origine cretacica. Spre sud intalnim un alt lac cu izvoare de apa dulce, Tabacaria, care impreuna cu Siutghiol deverseaza in mare in apropiere de Institutul de Cercetari Oceanografice.

Cazinoul din orasul Constanta

Construit in anul 1909 conform proiectului arhitectului D Renard, Cazinoul este fara indoiala cea mai frumoasa si impresionanta cladire din Constanta. Se afla amplasat pe fostele ruine ale unei cladiri din lemn, unde se organizau spectacole de divertisment pentru turistii veniti la mare. Din pacate, inca din martie 2009 Cazinoul se afla in renovare si nu este deschis vizitatorilor care se multumesc sa-l admire din exterior. Se stie ca initial Cazinoul era prevazut cu o sala de dans, sali de lectura, precum si terasa. Fiindca a fost cedat firmei de renovare, cel mai probabil noua constructie modernizata nu va semana prea mult cu vechea imagine pe care o avem despre Cazinou.

Edificiul Roman cu Mozaic din orasul Constanta

Daca initial Edificiul Roman avea o suprafata de 2000 de mp, azi se mai pastreaza doar aproximativ 700 mp din el. Dar chiar si asa este suficient incat sa ne dam seama ca avem in fata o constructie portuara majora. Complexul a fost gandit initial cu 3 terase si era o punte de legatura intre nivelul Constantei si portul antic. In antichitate, terasa superioara impresionanta era cel mai probabil acoperita cu o bolta sustinuta de niste stalpi. Inca se mai pastreaza cateva elemente arhitecturale din aceasta sala. Edificiul Roman placat cu peste 2000 mp de mozaic a fost construit in secolul al IV-lea, cel mai probabil sub domnia imparatului Constantin cel Mare.

Aqua Magic

Copiii, dar si multi adulti dornici de distractie, care ajung la mare, isi doresc cu siguranta sa treaca pe la Aqua Magic, care este cel mai mare parc acvatic din Constanta. Aici distractia este la ea acasa datorita numeroaselor posibilitati de relaxare si voie buna. Parcul poate gazdui nu mai putin de 2500 de turisti. Este dotat cu multe tobogane si piscine foarte moderne, ringuri de dans, restaurante si cofetarii, fast food-uri si magazine cu suveniruri. O zi intreaga daca veti petrece aici si nu va veti plictisi. Mai mult, datorita sistemului de iluminare noctura, la Aqua Magic se pot organiza diverse evenimente sezoniere si pe timpul noptii.

Acvariul din orasul Constanta

Unul din cele mai frumoase obiective turistice de la mare, Acvariul din Constanta se afla sub autoritatea Complexului Muzeului de Stiinte ale Naturii. Acvariul include 57 de bazine, multiple exponate biologice si ecologice acvatice, specii marine si dulcicole, precum si specii din fauna acvatica exotica. De la inaugurarea din anul 1958, Acvariul a ramas singurul obiectiv de aceasta natura de la noi din tara, astfel ca turistii in cautare de lucruri noi ajung intotdeauna in acest loc. Acvariul din Constanta se afla intr-o cladire mai veche, insa autoritatile au avut grija sa o restaureze in mai multe etape, de-a lungul timpului.

Muzeul Marinei Romane din orasul Mangalia

In acest muzeu turistii pot admira exponante tridimensionale- basoreliefuri, multiple mulaje dupa documente epigrafice, diverse monede, lucrari grafice, obiecte originale de valoare istorica semnificativa: cum ar fi amfore, ancore, machete de nave existente in marina militara si comerciala, elemente de armament alb si de foc, elice, faruri, drapele, tabouri si picturi, pavilioane etc. Toate aceste obiecte ocupa nu mai putin de 30 de sali si o suprafata de peste 10.000 metri patrati. In curtea Muzeului remarcam prezenta elemente de artilerie navala si antiaeriana, precum si un tun masiv din dotarea artileriei de coasta. Tot aici exista o colectie impresionanta de navomodele, cu peste 150 de machete ale navelor militari si civile din flota romaneasca: bricul “Mircea”, crucisatorul “Elisabeta”, “nava Carol I” si “Principesa Maria” etc.

Herghelia Mangalia

Iubitorii de cai si echitatie care ajung la mare nu au voie sa omita acest obiectiv turistic special. Vizitatorii vor ramane impresionati de frumusetea cailor “arab pur sange” si nu numai. Cei care isi doresc sa calareasca sunt invitati pe hipodromul de trap si galop. Caii sunt de asemenea disponibili pentru a fi inchiriati pentru plimbari de agrement pe plaja din Mangalia.

Cetatea Callatis din orasul Mangalia

In traducere din greceste, Callatis inseamna “cea mai frumoasa”, iar acest lucru este adevarat deoarece Callatis ramane chiar si azi o cetate splendida care atrage mii de turisti anual. Cetatea a aparut in urma ocupatiei unor colonii din Asia Mica si s-a dezvoltat din ce in ce mai mult, locuitorii ocupandu-se in special de prelucrarea sticlei si a marmurei. Existenta portului a influentat pozitiv accelerarea dezvoltarii zonei, astfel ca azi Mangalia se afla in topul statiunilor preferate ale turistilor.
In parcul din Mangalia mai puteti vizita „Mormantul cu Papirus”, locul unde s-a descoperit un stofag din piatra cu un schelet de om avand alaturi un papirus.

Cetatea Capidava din comuna Topalu

Capidava ramane unul din obiectivele turistice de seama ale judetului Constanta. Cetatea se afla la jumatatea drumului dintre Harsova si Cernavoda. Ceea ce puteti vizita azi este o varianta reconstruita, alaturi de ruine masive. Cetatea este in forma rectangulara (cu latimea de 105 m si lungimea de 127 m). Grosimea zidurilor este de circa 2 metri, iar inaltimea lor atinge 6 metri. Exista sapte turnuri de circa 11 metri inaltime (doua sunt in forma de potcoava), o poarta in partea sud estica si inca o poarta cu o iesire strategica pe una din laturile turnului inspre fluviul Dunarea. De asemenea, tot spre Dunare exista un port dispus in terasamente. Arheologii au descoperit sub cetate o multime de piese care dezvaluie lucruri importante din viata stramosilor nostri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
6 + 27 =