Obiective turistice din judetul Vaslui

Parcul Copou din Vaslui

Parcul Copou – Vaslui – reprezinta cea mai impresionanta gradina publica din oras si una din cele mai frumoase din tara. Pe Aleea Scriitorilor domnesc statuile mai multor personalitati: Ion Creanga, Mihai Eminescu, Costache Negri, Alecu Russo si Mihail Kogalniceanu. Vizitatorii pot audia muzica populara interpretata de fanfara, se pot relaxa in spatiile special amenajate sau pe terasele restaurantelor si pot admira florilor. Copiii au si ei zona de joaca frumos si sigur creata. Parcului i s-au adus numeroase imbunatatiri in ultimii ani, iar vasluienii se pot mandri cu o astfel de oaza naturala de petrecere a timpului liber.

Muzeul Stefan cel Mare

Muzeul Ștefan cel Mare din orașul Vaslui detine in patrimoniu exponate istorice si arheologice insemnate, precum si sectii bogate in obiecte etnografice, artistice populare si moderne. Vizitatorii pot admira documente ce dateaza inca din Antichitate. Muzeul a luat fiinta in anul 1974, iar un an mai tarziu a fost deschis vizitei publicului.

Muzeul Caricaturii din Husi

Muzeul caricaturii din Huși. In Romania exista foarte putine muzee specializate pe caricatura, iar la Husi se afla unul din cele mai interesante. Muzeul a luat fiinta in 2006, iar azi vizitatorii pasionati de caricatura si arte pot admira numeroase redari satirice, semnate de cei mai renumiti caricaturisti romani. Tot aici se organizeaza periodic Salonul de Grafica Satirica intitulat Damigenius in cadrul Toamnei Culturale Husene.

Mausoleul lui Penes Curcanul

Mausoleul lui Peneş Curcanul. Constantin Turcanu sau Penes Curcanul, sergentul Regimentului 13 Dorobanti este erou cazut in Razboiul de Independenta din 1877. In memoria sa, dar si a altor eroi cazuti pentru aceeasi cauza a fost ridicat acest monument cu profil funerar chiar in cimitirul din centrul Vasluiului. De constructia in sine s-au ocupat sculptorul I Scutari si italienii mesteri Luise Severiano si V Bibuitto.

Manastirea Malinesti

Mănăstirea Mălinești din comuna Garceni. Ridicata in anul 1826, Manastirea Malinesti isi tine hramul cu ocazia sarbatorilor Acoperamantul Maicii Domnului si Sfintii Arhangheli. In prezent manastire de calugari, Malinesti urmeaza un plan oarecum triconic, avand un turn cu clopot in pridvor plus inca doua turle octogonale in zona sudica. Atrage prin arhitectura foarte complexa si foarte frumoasa. In anul 1928 asezamantul a fost declarat schit de maici, iar 31 de ani mai tarziu a fost desfiintat. Din anul 1990 locasul functioneaza din nou ca si manastire pentru calugari.

Manastirea Dimitrie Cantemir

Mănăstirea Dimitrie Cantemir tine de Episcopia Husilor si se afla in comuna cu acelasi nume, la 20 km de Husi. Valoarea culturala sa rezulta din faptul ca poate fi privita cu usurinta ca si vatra monahala care duce si mentine cursul istoriei romanilor. Cercetarile arata ca locul acesta a fost oferit de catre Stefan cel Mare lui Stan Postelnicu, un ostean foarte viteaz, ca si recunoastere a meritelor deosebite in luptele pentru apararea poporului. Azi in biserica veche declarata monument istoric se pot admira numeroase icoane realizate pe lemn si panza. Altarul bisericii consta intr-un trunchi de stejar care dateaza din timpul lui Stefan cel Mare.

Muzeul Memorial Dimitrie Cantemir

Muzeele memoriale „Dimitrie Cantemir”. In memoria domnitorului Dimitrie Cantemir exista pe raza judetului Vaslui, doua muzee: Expozitia Memoriala Dimitrie Cantemir, respectiv Muzeul Memorial Dimitrie Cantemir. Expozitia, ce consta in imagini si documente legate de domnitor, poate fi admirata in localitatea cu acelasi nume (unde se afla de altfel si Manastirea despre care am amintit mai sus). Muzeul se afla in Husi si, prin obiectele expuse, incearca sa creioneze cat mai fidel imaginea impunatoare a carturarului si conducatorul Moldovei ce a domnit intre anii 1673 – 1723.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
10 × 2 =