Obiective turistice din judetul Valcea
Casa Memoriala Anton Pann
Casa Memorială Anton Pann poate fi gasita in Ramnicu Valcea. Anton Pann, pe numele real Antonie Pantoleon Petroveanu, s-a remarcat ca personalitate importanta pentru poporul roman, fiind cunoscut mai ales pentru pregatirea formatiei corale ce a cantat pentru prima data imnul “Desteapta-te romane”. A fost poet, compozitor si profesor, nascut in 1796 in Bulgaria si decedat la Bucuresti. Cladirea memoriala a fost construita in secolul XVIII in stil popular si este un edificiu de arhitectura oraseneasca. Are parter, etaj si foisor, coloane din stejar, sculptate cu motive populare traditionale. Exponatele din muzeu reprezinta piese de mobilier, decoratiuni, portrete, fotografii, opere muzicale, albume populare si alte lucrari literare.
Piramidele din Valea Stancioiului
Piramidele de pământ din Valea Stăncioiului reprezinta o rezervatie naturala geologica din Muntii Subcarpatii Getici. Ocupa circa 12 hectare si se afla intre Valcea Stancioiului si Dealul Cornetu. Formele piramidale s-au format din cauza eroziunii solului. Relieful uimeste prin ciudatenia formelor – turnuri, creste, piramide si jgheaburi. Gheorghe Niculescu a fost cel care a privit mai indeaproape si a studiat fenomenul piramidelor, in anul 1957.
Statiunea Calimanesti
Stațiunea Călimănești. Amplasata in sudul tarii, la 18 km de Ramnicu Valcea, pe unul din malurile Oltului, localitatea Calimanesti este unul din cele mai renumite obiective turistice pentru recreere si tratament medical. Apele din statiune sunt recomandate in tratamentul multor afectiuni printre care digestive, hepatobiliare, renale, respiratorii, ginecologice, cardiovasculare etc. In apropiere sunt de asemenea multe izvoare naturale bogate in sulf, brom de sodiu, calciu si magneziu, toate fiind de mare ajutor in vindecarea bolnavilor. Posibilitatile de recreere sunt intarite de peisajul absolut superb, cu Muntii Coziei si Valea raului Olt. Turistii care ajung in zona nu rateaza alte obiective turistice importante: Manastirile Cozia si Stanisoara, Castrul Roman si Schitul Ostrov.
Castrul Roman Arutela
Castrul roman Arutela reprezinta un monument istoric, intre Pausa si Caciulata, chiar langa Calimanesti, pe malul stang al raului Olt. Cercetarile arata ca acest castru a fost construit in timpul imparatului Hadrian, de catre niste arcasi sirieni, la indemul guvernatorului militar al Daciei Inferior. Aici a fost descoperita o moneda emisa in jurul anului 220 dupa Hristos. Aruela a reprezentat si o asezare dacica, ce a continuat sa exista chiar si sub dominatia romanilor. Este prevazut cu turnuri, ziduri si porti de serviciu. Obiectele descoperite aici se afla la Muzeul Militari din capitala. Intrucat nu este pazit, oricine poate vizita acest obiectiv turistic.
Muzeul Trovantilor
Muzeul Trovanților este cunoscut si ca locul unde cresc pietrele – trovantii; un muzeu in aer liber. Pietrele au forme foarte ciudate si marimi diverse (de la 2-3 cm pana la 5 metri). Apar la nivelul unui deal nisipos, se desprind si cad in vale. Trovantii nu sunt unici in Romania, dar cei din comuna Costesti – Valcea impresioneaza prin diversitate. Muzeul este o rezervatie naturala protejata, infiintata in anul 2005 si se intinde pe 1.1 hectare.
Manastirea Cozia
Mănăstirea Cozia domneste de peste 6 secole pe Valea Oltului, reprezentand un punct de atractie puternic pentru turistii romani. Ea a fost ridicata intre 1387 si 1391 de catre Mircea cel Batran, care a urmat indemnul Cuviosului Nicodim de la Tismana. Biserica Mare are hramul Sfintei Treimi si a fost sfintita in anul 1388. Aproape de Cozia exista si alte situri monahale – Schitul Ostrov construit de Sfantul Neagoe Basarab, Schitul Ioan de sub Piatra, Manastirea Turnu ridicata de mitropolitul Varlaam in 1676, Manastirea Stanisoara si Manastirea Cornetu. Toate acestea se intind asemenea unor bijuterii nestemate pe salba Vaii Oltului. La Cozia este inmormantat Mircea cel Batran care a murit in anul 1418. Mormantul sau a fost tinta mai multor atacuri in trecut, iar azi el este acoperit cu o lespede de piatra noua.
Manastirea Cozia este o adevarata perla a Vaii Oltului. Amplasata la 5 km de statiunea Calimanesti si la apropximativ 20 km de Ramnicu Valcea, ea este citoria lui Mircea cel Batran. Manastirea si chiliile au suferit de-a lungul timpului, dar toate aduc azi semne autentice din trecut. De exemplu in biserica se pot observa policandrele pe care le-a oferit ca dar Constantin Brancoveanu. La intrare se regasesc mai multe morminte: a voievodului Mircea, a mamei lui Mihai Viteazu, care s-a calugarit dupa moartea domnitorului. Pictura din fresca datand din 1390 s-a pastrat doar in pronaos. In rest a fost refacuta. La Cozia exista si un muzeu unde sunt expuse documente, obiecte religioase, monede, carti religioase.
Salina Ocnele Mari
Salina Ocnele Mari este cea mai semnificativa arie pentru extragerea zacamintelor de sare din Valcea. A inceput sa fie exploatata inca de pe timpurile dacilor si de atunci pana azi a oferit resurse importante de sare. In afara de punctele de exploatare a sarii, in subteran a fost amenajat un spatiu deschis turistilor. Acesta are 10 000 m2 si se afla o la o adancime de 225 m sub nivelul marii. Vizitatorii care aleg sa bifeze acest obiectiv turistic pot admira altarul si muzeul din interior, se pot destinde pe terenurile de sport sau in spatiile special amenajate pentru copii, pot achizitiona amintiri de la magazinele traditionale si chiar pot comanda mancare.
Transalpina
Transalpina este Drumul National 67C care leaga orasele Novaci din Gorj de Sebes din Alba. Soseaua traverseaza Muntii Parang din Carpatii Meridionali. Se remarca mai ales prin faptul ca este cea mai inalta de la noi din tara, culmea fiind in Pasul Urdelor, mai exact la 2145 m. Trece prin patru judete – Gorj, Valcea, Sibiu si Alba – si ofera un spectacol superb al naturii, indiferent de anotimp. Nu se cunoaste prea bine istoria acestui drum, dar exista cercetatori care arata ca el a fost prima data construit de catre romani in timpul confruntarilor cu dacii. Pe unele harti istorice apare ca si “coridor IV strategic roman”. O alta denumire a sa este Drumul Regelui, pentru ca Regele Carol al II-lea a cerut restaurarea sa in timpul celui de-l Doilea Razboi Mondial.
Statiunea Voineasa
Stațiunea Voineasa este destinata odihnei si tratamentului. Poate fi vizitata indiferent de anotimp. O regasim in zona central sudica a tarii, la sud de muntii Lotru, chiar pe valea acestui rau. Statiunea ofera privelisti pitoresti, fiind inconjurata de paduri de brad, molid, fag. Baza de recuperare include echipamente moderne pentru tratamentul nevrozelor astenice, surmenajului fizic si intelectual, afectiunilor aparatului locomotor si cailor respiratorii. Este destinata perfecta pentru cei care cauta obiective turistice recuperatorii.
Cheile Bistritei
Cheile Bistriței se desfasoara pe o lungime de 600m, iar frumusetea lor rezulta din faptul ca sunt extrem de inguste. Sunt declarate rezervatie naturala si protejate prin lege. Cateva obiective turistice din apropiere sunt: pestera Liliecilor, Manastirea Bistrita si pestera Ursilor. Doritorii de trasee montane se pot aventura pe circuitele special marcate. Drumurile forestiere sunt foarte frumoase, cu un relief spectaculos, flora si fauna diversa. Nu mai putin de 450 specii de plante pot fi intalnite in aceasta rezervatie.
Statiunea Baile Olanesti
Stațiunea Băile Olănești. Statiunea se regaseste la 18 km de Ramnicu Valcea si este brazdata de raul Olanesti. Ocupa un loc fruntas in randul statiunilor balneoclimaterice de la noi din tara. Se remarca prin numarul generos de izvoare, debitul mare de apa, compozitie variata a apelor, concentratie mare a apelor minerale. Aici sunt peste 35 de surse hidrominerale folosite in cure interne si externe. Anual multi turisti cauta sa ajunga special in aceasta statiune pentru tratarea diferitelor boli.