Obiective turistice din judetul Tulcea
Delta Dunarii
Delta Dunarii este unul din cele mai cunoscute obiective turistice nu doar din Romania, ci din toata Europa. Este renumita pentru peisajele incantatoare, pentru rezervatia biosferei, pentru multitudinea de specii de pasari, animale si plante. Este locatia ideala pentru relaxare, dar si pentru studiu, deoarece multi cercetatori gasesc aici surse valoroase pentru lucrarile pe care le intreprind. Prin urmare, cum era de asteptat Delta a fost inclusa in patrimoniul mondial UNESCO in anul 1992. Turistii care viziteaza Delta Dunarii pot alege sa pescuiasca, sa se plimbe cu barca, sa participe la tabere de fotografie sau de cunoastere a mediului, sa practice diverse sporturi nautice.
Acvariul din Tulcea
Parte integranta a complexului muzeal Delta Dunarii, Acvariul este un loc fascinant pentru turistii de toate varstele. Este format din mai multe bazine moderne si foarte bine organizate. Aici s-au reprodus multiple ecosisteme acvatice maritime sau de apa curgatoare. Acvariul de la Tulcea este cel mai mare si impresionant acvariu din Romania si cuprinde numeroase specii de pesti rari de apa dulce si sarata. Inca de la intrare turistii sunt preluati de monitoare si puncte de informare cu touchscreen pentru a cunoaste cat mai bine locul si speciile existente aici. In partea superioara este prezentata fauna din Delta si sunt vitrine imense si deschise, ce prezinta detaliat diverse animale si locatii. Vitrinele sunt prevazute cu boxe unde se pot asculta sunetele animalelor de acolo.
Sulina
La Sulina se afla punctul cel mai spre Est din tara noastra. Este o locatie unica si foarte spectaculoasa, datorita mixului de stuf, ape si fasii de nisip. De fapt aici este punctul in care fluviul Dunarea se varsa in Mare. Portul de pe Sulina face legatura intre partea centrala si cea de vest a Europei. Unele din cele mai frumoase obiective turistice de la Sulina sunt reprezentate de farurile inalte, plaja cu nisip atragator, palatele neoclasice care au apartinut Comisiei Europene a Dunarii, privelistile naturale etc. De la Sulina se organizeaza excursii pe Dunare cu barca.
Casa Memoriala „Panait Cerna”
Se afla in localitatea Cerna si este amenajata ca si muzeu deoarece contine mai multe elemente ce amintesc de poetul Panait Cerna. Astfel, expozitia cuprinde numeroase documente personale, reproduceri de fotografii, copii dupa actele de studii, editii ale operei poetice, referinte critice etc. Una din camerele acestei case a fost reabilitata in mod traditional, specific zonei dobrogene, cu piese de mobilier si multiple tesaturi ce dateaza de la inceputul secolului XX. Muzeul mai include inca o expozitie in exterior, cu numeroase unelte agricole traditionale. A fost fondat in anul 1966 cand casa a fost donata autoritatilor de catre fratele cel mic al poetului.
Faleza din orasul Tulcea
Tulcea a devenit resedinta de judet in 1878 si de atunci ea reprezinta unul din cele mai cautate obiective turistice din regiunea dobrogeana. Faleza din oras s-a construit cu scop de protectie, de a preveni eventualele inundatii care s-ar fi putut forma aici din cauza Dunarii involburate. Turistii care vin sa viziteze Delta Dunarii sau Tulcea nu uita sa mearga pe faleza pentru a se bucura de o priveliste minunata asupra apelor Dunarii, pentru a cumpara suveniruri din magazinele traditionale sau de a savura diverse mancaruri din restaurantele deschise aici.
Cetatea Enisala
Este singura cetate medievala din Dobrogea si domneste maiestuos pe un deal calcaros in apropiere de lacurile Razim si Babadag. Cetatea a fost ridicata in secolul al XIV-lea in scop militar si defensiv de catre imperiul Bizantin si comerciantii genovezi. Ulterior a fost preluata ca si constructie de aparare a Tarii Romanesti, pentru ca mai apoi sa se transforme intr-o garnizoana a Imperiului Otoman. Dupa ce a fost abandonata de otomani, cetatea a devenit o ruina si a fost partial reconstruita in urmatorii ani. Are forma poligonala neregulata si este incinsa de ziduri si bastioane ce ating inaltimea de 5-10 m in anumite locuri.
Padurea Letea
Printre minunatiile Deltei Dunarii se numara si Padurea Letea, un loc absolut suberb, cu o vegetatie ce iti taie respiratia. Se afla in partea nordica a Deltei, ocupa o suprafata de 2825 hectare si cuprinde o zona strict ocrotita ce a fost transformata in rezervatie naturala in 1938. Padurea prezinta mai multe fasii late ce se intrepatrund cu dune de nisip. Este formata din stejari de lunga, plopi albi, frasini de lunca, tei albi si multe alte specii de arbori. In afara de acestia in padure vietuiesc multe plante cataratoare ca de exemplu hameiul, curpenul de padure, liana greceasca si vita salbatica. Ca si fauna se remarca existenta a peste 2000 de specii de insecte, precum si mai multe specii de pasari (soim, corb, vultur).
Muntii Macinului
In Muntii Macinului se afla un alt Parc National protejat. Cu toate ca Muntii Macinului sunt printre cei mai mici de la noi din tara, ei raman atractivi datorita vechimii si formelor sale. Sunt presarati ici si colo cu stanci, dar si cu blocuri ample cu diferite aspecte. S-au format acum 300-400 de ani si se crede ca acestia ar fi cei mai vechi munti de pe teritoriul romanesc. Parcul National Muntii Macinului cuprinde o biodiversitate de flora si fauna, cu numeroase specii pe cale de disparitie. Tot in aceasta zona se afla si Rezervatia Stiintifica Valea Fagilor, o relicva a codrilor seculari vechi din Dobrogea. In prezent in rezervatie exista mai multe specii de fagi, tei argintii si carpeni.