Obiective turistice din judetul Teleorman

Casa Memoriala Zaharia Stancu

Casa memorială Zaharia Stancu. In Teleorman exista mai multe case memoriale, dar cea a poetului si romancierului Zaharia Stancu ramane una din cele mai cunoscute. Se afla in localitatea Salcia si a fost de fapt in proprietatea surorii scriitorului, Lisaveta. Cladirea a fost numita ca si muzeu memorial in 1994, fiind amenajata cu multiple obiecte ce au marcat viata si activitatea lui Zaharia Stancu – inclusiv fotografii, colectii, manuscrise, distinctii, premiul Gotfried von Herder acordat de Guvernul din Austria etc.

Casa Mamut

Casa Mamut din Roșiorii de Vede a fost ridicata in 1899 si a apartinut unor functionari publici bogati. Este unul din cele mai interesante obiective turistice ale judetului datorita in primul rand arhitecturii. Fatada este frumos decorata cu brauri si acadramente cu teme florale. Vizitatorii pot admira in interior draperiile somptuoase si sobele vechi.

Aria Naturala Corabia

Aria naturală Corabia se intinde pe doua judete – Teleorman si Olt. In 2007 autoritatile au hotarat infiintarea sa cu scopul de a sustine biodiversitatea rarisima din aceasta zona. Turistii care aleg sa viziteze Aria naturala Corabia se pot aventura in drumetii cu peisaje superbe, pescuit si plimbari la bordul vaporului direct pe Dunare. Cele mai de seama obiective turistice incluse in aria Corabia sunt: Ostrovul Calnovat, faleza Dunarii, Cetatea Turris, Ostrovul Mare si Ostrovul Mic, Cetatea Verdea, precum si multe ruine istorice.

Padurea Troianu

Pădurea Troianu reprezinta paradisul bujorului romanesc. Aceasta specie este pe cale de disparitie, dar din fericire autoritatile s-au sesizat si au creat aici o rezervatie naturala, protejata. Se afla in localitatea cu acelasi nume si are o suprafata de 71ha. In afara de bujorul rosu atat de frumos, iubitorii de natura pot sesiza mai multe tipuri de stejar, cum ar fi gerul sau stejarul brumariu. Cei care sunt animati de plimbarile in natura, pot lua o gura de aer proaspat descoperind traseele turistice marcate.

Manastirea Cosoteni Vedea

Manastirea Cosoteni Vedea se afla foarte aproape de Rosiorii de Vede, la doar 4 km. Este considerata ca fiind cel mai vechi locas sfant din judet si unul din cele mai vechi din tara. Ctitorie a domnitorului Matei Basarab, Manastirea in sine are practic peste 500 de ani. Legenda spune ca domnitorul Radu Voda s-a ascuns aici in scorbura unui copac, a inversat potcoavele armasarului sau si l-a lasat sa plece. Astfel a scapat de turcii care il urmareau. Initial aici a fost construit un schit, iar mai apoi acesta a fost inlocuit cu o constructie mai solida. Trunchiul copacului cu scorbura in care s-a ascuns Negru Voda poate fi observat si azi in zidul din partea dreapta a bisericii. Cadrul natural in care se afla manastirea este unul foarte frumos.

Ruinele Curtilor Balaceanu

Ruinele curtilor Balaceanu din Tatarastii de Sus, denumite si Cetatea Soarelui, stau drept dovada ca romanii au avut o istorie zbuciumata. Sistemul de ruine se intinde pe o suprafata de 5400 metri patrati si include curtea boiereasca, precum si biserica paraclis. Construite acum mai bine de 300 de ani si aflandu-se in paragina de circa o suta de ani, aceste ruine reusesc sa ramana in picioare, cu toate ca autoritatile nu le acorda importanta cuvenite si nu le protejeaza suficient. Constructia a fost ridicata de catre Constantin Balaceanu cu intentia de a stabili aici un nou punct central pentru Tara Romaneasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
24 + 16 =