Obiective turistice din judetul Suceava

Muntii Calimani

Muntii Calimani se prezinta asemenea unui evantai ocupand circa 2000 km patrati. La prima vedere par foarte impunatori, dar pe masura ce avansezi spre crestele sale incepi sa descoperi frumusetea peisajelor din preajma. Atat de frumoase incat autoritatile au hotarat infiintarea Parcului National Calimani drept arie protejata de conservare. Parcul se desfasoara pe o distanta semnificativa ocupand teritorii din mai multe judete: Mures, Suceava, Harghita si Bistrita Nasaud. Turisti ajunsi aici pot admira speciile de flori, arbori si arbusti sau pot intreprinde drumetii pe crestele razlete ale muntilor. Din Calimani se ajunge usor spre alte obiective turistice importante: Negoiul Unguresc – Pietrosul, Iezerul Calimanului de la poalele Varfului Rachitis, Cascada Tihu.

Muntii Rarau

Se afla in partea de nord a Carpatilor Orientali, chiar in “dulcea Bucovina”. Sunt printre cei mai pitoresti din zona Orientalilor si sunt des cutreierati de turistii iubitori de aer curat si peisaje montane. Accesibilitatea, varietatea formelor de relief, frumusetea obiectivelor turistice, linistea, atmosfera de poveste si emotia inaltimii contribuie toate la formarea unui sentiment unic de implinire si fericire. Cateva obiective turistice din Muntii Rarau sunt Pietrele Doamnei, Piatra Soimului, Piatra Buhei, Adam si Eva, formele carstice cum sunt cheile Zugrenilor, Moara Dracului si Izvorul Alb. Intr-un weekend in Rarau turistii pot vizita Pestera Liliecilor, se pot plimba prin rezervatia Slatioara si pot vizita Schitul Sihastria Rarau.

Statiunea Vatra Dornei

Numita sugestiv si “Perla Bucovinei”, Statiunea Vatra Dornei se afla in Depresiunea Dornelor, la 802 metri altitudine si la circa 100 km de Suceava. Fiind asezata intr-o depresiune, statiunea este protejata de catre Carpati impotriva vanturilor naprasnice. Relieful propice si bogatia precipitatiilor au dus la formarea unor izvoare de apa minerala in zona. La Poiana Negri, Floreni si Sarul Dornei se exploateaza industrial apa minerala ce se distribuie apoi in toata tara. Statiunea este vizitata pentru sporturile de iarna in sezonul rece, pentru river-rafting si parapanta, pentru frumusetea peisajelor, pentru tratamente cu apa minerala, namol de turba din Poiana Stampei si mofete naturale. “Orasul sporturilor albe”, Vatra Dornei gazduieste anual numeroase concursuri de sanie si schi.

Salina Cacica

Este faimoasa datorita descoperirilor facute aici, in urma carora Salina a fost recunoascuta ca fiind una din cele mai vechi mine de sare recristalizata de pe continentul european. Sute de turisti vin zilnic la Cacica pentru a vizita salina, biserica din interior, salile si lacul de saramura de 38 m adancime. Din punct de vedere istoric, inainte de sfarsitul Primului Razboi Mondial, Cacica era exploatata doar de Imperiul Austro-Ungar. S-a construit la initiativa imparatesei Maria Tereza si a fost oferita publicului spre vizitare incepand cu 1791. Istoricii sunt de parere ca salina a fost sapata manual de catre mii de mineri. In interior exista peste 8200 de galerii.

Manastirea Putna

Pelerinii in cautare de obiective turistice religioase nu scapa din vedere aproape niciodata Manastirea Putna. De fapt, aceasta manastire este extrem de faimoasa pentru pelerinaje. Se afla mai exact la 72 km de orasul Suceava si a fost construita la cererea lui Stefan cel Mare. Legenda spune ca voievodul a ales locul de zidire aruncand o sageata din varful muntelui. Unde a cazut sageata, acolo s-a inceput constructia manastirii in 1466. Lucrarile au durat trei ani, dupa care domnitorul Stefan a ordonat zidirea unei Case Domnesti, a unor chilii pentru calugari si a unui zid de aparare. De-a lungul timpului Putna a fost tinta numeroaselor incendii si navaliri turcesti, insa zidurile sale nu s-au prabusit. Exteriorul bisericii atrage printr-un brau torsadat care incinge intreaga biserica, semnificand Sfanta Treime.

Manastirea Voronet

“Capela Sixtina a Orientului” se afla in Bucovina si a fost construita in anul 1488 de catre Stefan Cel Mare, cu hramul Sfantului Gheorghe. Numele de “capela sixtina” provine de la fresca uriasa de pe partea vestica si anume Judecata de Apoi. Tot de aici a rezultat si sintagma “Albastru de Voronet” (verdele lui Veronese), o nuanta de albastru considerata unica in lume. In anul 1547 bisericii i s-a adaugat un pridvor, iar la exterior a fost pictata sub indrumarea Mitropolitului Grigorie Rosca. Din punct de vedere artistic biserica transmite emotie prin toti porii: catapeteasma din lemn aurit, usi imparatesti frumos impodobite, portrete si scene ortodoxe redate extrem de original, in culori vii.

Cetatea de Scaun a Sucevei

In timpul domniei lui Stefan Cel Mare, Suceava a fost resedinta domnitorului. Acest rol a adus cetatii Suceava mai multe avantaje si a contribuit semnificativ la dezvoltarea sa politica si economica. La vremea respectiva Suceava a fost o cetate destul de rezistenta daca ne gandim ca a facut fata numeroaselor atacuri ale Imperiului Otoman. Din pacate, la un moment dat ea a cazut sub atacurile otomanilor care au ars-o din temelii. Nu a mai putut fi reconstruita si ce e mai trist este faptul ca zidurile ramase nu au mai putut fi conservate, ci din contra au fost daramate si mai mult. O legenda din popor spune ca domnitorul ar fi construit sub cetate un tunel ce ducea in centrul orasului. Acest tunel exista cu adevarat si azi, insa nimeni nu a trecut prin el temandu-se de blestemul voievodului Stefan. Interesant este ca in curtea cetatii de scaun inca pot fi admirati stejarii deja foarte batrani ai lui Stefan cel Mare.

Planetariul din Suceava

Planetariul de la Suceava este circular ca forma si poate gazdui maxim 80 de persoane. Este prevazut cu un proiector performant si capabil sa afiseze Soarele, Luna, planetele si circa 6000 de stele. Alte proiectoare infatiseaza imaginea in miscare a Sistemului Solar, fenomenul de “stele cazatoare”, precum si modul in care se deplaseaza un satelit artificial. Etajul este destinat unei mediateci, o camera de 100 de locuri, cu aparatura moderna audio-video. Aici se organizeaza periodic diverse evenimente si sesiuni de comunicari. La parter se pot admira expozitiile si un pendul panoramic util in studierea fenomenelor de gravitatie.

Manastirea Moldovita

Este situata in Vatra Moldovitei si a fost ctitorita de Petru Rares in 1532. Stilurile predominante in arhitectura sa sunt cel gotic si cel bizantin, asemenea si celorlalte manastiri din Moldova. “Asediul Constantinopolului’ este o fresca foarte interesanta de la Manastirea Moldovita si o reprezinta pe Maica Domnului incercand sa salveze Constantinopolul de migratorii avari si persi. Pridvorul manastirii este lat si confera grandoare edificiului, iar catapeteasma este sculptata in lemn si reprezinta adevarate opere de arta din secolele XVI si XVIII. Ansamblul Moldovitei include casa domneasca, chiliile, patru turnuri de observare si biserica, ce se prezinta asemenea unei fortarete datorita zidurilor groase de 1.2 metri si inalte de 6 m.

Chilia lui Daniil Sihastrul

Are forma unei grote sapate intr-o stanca masiva, chiar pe valea unui parau, la doar 1 km de Manastirea Putna. Aici a locuit pustnicul Daniil Sihastru care a fost un om de incredere pentru Stefan cel Mare. Se spune ca Daniil Sihastru i-a proorocit lui Stefan ca va deveni domnitor al Moldovei si ca Manastirea Putna a fost ridicata la indemnul pustnicului. Daniil Sihastru si Stefan cel Mare se intalneau in numeroase randuri, timp in care pustinicul il sfatuia pe Stefan cum sa procedeze in luptele cu turcii. Dupa moarte, Daniil Sihastru a fost inmormantat la Manastirea Voronet. Specialistii spun ca Daniil a locuit in aceasta chilie circa 20 de ani, iar azi chilia sa reprezinta unul din cele mai interesante obiective turistice de pelerinaj pentru romanii ortodocsi.

Manastirea Arbore

Inclusa pe lista celor mai frumoase manastiri traditionale bucovinene, Manastirea Arbore atrage prin frumusetea picturilor murale si urmelor lasate de timp. Respectand stilul arhitectural moldovenesc, manastirea este construita pe arcade joase si este mai simpla decat manastirile Voronet si Putna. Denumirea sa vine de la Luca Arbore, cel care a avut ideea realizarii acestei manastiri. Cea care a pictat peretii pe interior si pe exterior, Ana Arbore a preferat culori in nuante calde si luminoase, iar rezultantul a fost unul foarte placut ochiului. Peretii manastirii infatiseaza mai multe scene si personaje biblice, printre care pe Imparatii Constantin si maica sa, Elena, considerati ocrotitori ai Moldovei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
29 + 14 =