Obiective turistice din judetul Sibiu

Statiunea Ocna Sibiului

Aceasta statiune balneoclimaterica este supranumita “Litoralul din Ardeal” si reprezinta unul din obiectivele turistice principale din judetul Sibiu. Se afla in apropiere de resedinta judetului, la 15 km, in mijlocul unei paduri de stejari. Este o oaza de liniste unde turistii iubitori de natura se pot retrage pentru a scapa de stresul si haosul orasului. In statiune exista mai multe lacuri sarate (15 la numar) ce ocupa in totalitate peste 35 000 mp. Lacurile Brancoveanu, Lacul Rosu si Lacul Negru sunt cele mai sarate de pe continentul european, iar Lacul Avram Iancu este cel mai adanc lac sarat de la noi din tara. In afara de acestea mai exista Lacul fara Fund ce a fost declarat monument natural datorita fenomenului unic de helioterapie. In centrul statiunii se afla izvoarele Horia, Closca si Crisan renumite in tara si in strainatate. Salinitatea este din ce in ce mai mare spre fundul lacului, iar sarea are efect benefic pentru tratarea diverselor afectiuni. In statiune exista mai multe biserici istorice, un parc natural de 15 hectare si posibilitate de excursii si pescuit.

Statiunea Bazna

Localitatea a fost atestata documentar in anul 1302, intr-un act de donatie a unui sas catre Biserica Catolica din Alba Iulia. Dupa ce in 1671 niste ciobani au gasit in zona zacaminte naturale de gaze si dupa ce au fost identificate izvoarele de apa minerala, statiunea a devenit din ce in ce mai cunoscuta. Ca si statiune balneara, Bazna s-a construit in anul 1814, iar 20 de ani mai tarziu s-au inceput lucrarile de amenajare care cuprindeau o instalatie de incalzire a apei. Lucrarile au fost finalizate in anul 1843 si din 1950 statiunea este deschisa permanent. In ultimii ani statiunea a fost puternic modernizata, iar azi la Bazna vin numerosi pacientii pentru a se trata de afectiuni reumatice, ginecologice, de ORL etc. Turistii sunt interesati de baile cu ape minerale, impachetari cu namol, cataplasme cu sare si alte obiective turistice din zona.

Statiunea Paltinis

Paltinisul se afla in Marginimea Sibiului, la 35 km de Sibiu. Este statiunea recunoscuta ca avand cel mai indelungat istoric si cea mai inalta altitudine din Romania. Locul a fost intemeiat de Societatea Carpatina Transilvania, spre sfarsitul secolului al XIX-lea si cateva constructii de aici au fost declarate monumente istorice. Turistii aleg statiunea Paltinis pentru climatul alpin, cu aerosoli si radiatii ultraviolete, pentru calitatea aerului propicepentru tratarea asteniilor, anemiilor si deficientelor de crestere ale copiilor. In statiune sezonul de iarna este prelungit, asa ca iubitorii de sporturi de iarna vin des la Paltinis pentru schi, snowboard si alte activitati. Vara turistii se pot recrea pe terenurile de sport, in restaurante, la club sau la teatru, la film sau la biblioteca.

Cetatea Biertan

Cetatea de la Biertan a fost inaltata intre anii 1492 si 1515. Prezinta o sumedenie de elemente ale stilului gotic, are origini germane si atrage prin detaliile artistice interioare si exterioare. In traducere din germana “Biertan” inseamna “biserica hala”. Edificiul este format din trei sali foarte mari si foarte inalte. Exista trei intrari in cetate, toate avand elemente arhitecturale renascentiste. In Turnul Mausoleu turistii pot vedea mormintele fetelor bisericesti ce au slujit in acest locas de cult. In afara de biserica, Cetatea mai contine si o carcera in care erau aruncate persoanele casatorite care se urau reciproc. Altarul bisericii din Biertan este recunoscut ca fiind cel mai mare si mai impunator din regiunea transilvaneana, deoarece este format din 28 de panouri pictate diferit.

Cetatea Taraneasca de la Cisnadioara

Este unul din cele mai vechi si mai interesante obiective turistice din regiunea Transilvaniei. Cetatea Taraneasca dateaza documentar din 1223, fiind astfel o piesa istoria arhitecturala importanta din Transilvania. Magister Goulinus a oferit-o ca si donatie Manastirii Cisterciene acum cateva secole. Cetatea se inalta semet pe unul din cele mai inalte creste din zona. La constructia sa s-a preferat piatra ce confera edificiului un aspect solid. Are forma dreptunghiulara si este relativ inalta. In 1940, in cetate au fost asezate mai multe morminte ale unor soldati germani care au murit in 1916.

Cetatea Slimnicului

Localnicii din Slimnic o mai numesc si “Cetatea Stolzenburg”. Primul edificiu ridicat din piatra bruta la inceputul secolului XIII a fost inlocuit cu o constructie mai solida din caramida doua secole mai tarziu. Cetatea este amplasata in apropierea unei paduri intinse, unde se crede ca se adaposteau haiducii. Mai tarziu, in secolul XIV s-au inceput constructiile pentru biserica cetatii, un locas de cult cu influente gotice. In anii ce au urmat cetatea a fost cucerita in mai multe randuri de Ioan Zapolya si Moise Secuiul, astfel ca in secolul al XVIII-lea a ramas in paragina. Reabilitarea sa s-a realizat de abia in 1959.

Palatul Brukentahal

Fosta resedinta de vara a baronului Brukenthal este situata la poalele Muntilor Carpati Transilvaneni, in Avrig. Este o cladire complexa din punct de vedere al arhitecturii, cu puternice influente baroce, unica in Europa. A fost ridicata in mai multe etape, incepand din 1778. Azi vizitatorii pot admira numeroase piese originale cum ar fi soba realizata in stil rococo si neoclasic, tapetul din matase rosie ce acopera peretii, tapetul din hartie ce cuprinte elemente orientale, mai multe candelabre din faimoasa sticla de Murano si multe piese de mobilier originare din Transilvania secolului al XVIII-lea. Palatul face parte dintr-un complex muzeal, cel mai vechi din Romania, alaturi de Muzeurile de Istorie, de Istorie Naturala, Arme si Trofee de Vanatoare si Muzeul Istoriei Farmaciei.

Muzeul Civilizatiei Populare Astra

Il regasiti la 4 km in apropiere de Sibiu, intr-o rezervatie ce se intinde pe 993 hectare si care are in componenta un lac de 16 hectare. Numele i-a fost dat in urma unei hotarari a Guvernului in anul 1992. Muzeul Satului din Sibiu, asa cum il mai numesc localnicii, s-a nascut dintr-o idee de-a lui Romulus Vuia in anul 1940. A fost nevoie de 23 de ani pentru ca proiectul sa capete forma si sa fie finalizat. Muzeul cuprinde azi peste 35 000 piese agricole, apicole, de pescuit si de vanat, 340 de case din diverse regiuni din tara amplasate organizat pe 96 de hectare. In cadrul muzeului se afla si un Han Rustic din Harghita care si-a incheiat activitatea in 1958.

Podul Minciunilor

Podul Inclinat sau “Podul Minciunilor” se afla in Sibiu si reprezinta unul din cele mai inedite obiective turistice, datorita istoricului sau. Mai exact este recunoscut ca fiind primul pod de fier realizat la noi in tara. In afara de istoricul indelungat, exista o multime de legende legate de acest Pod al Minciunilor. Potrivit unei legende daca o persoana zice o minciuna aflandu-se pe pod, acesta se va prabusi. Alta legenda este de parere ca targovetii ce isi inselau clientii sfarseau aruncati in apa de pe acest pod. Initial lucrarile de constructie la pod au inceput in 1771 pe o structura din lemn, iar cativa ani mai tarziu, in 1859 s-a hotarat reconstruirea sa pe structura din fier. Podul Minciunilor este opera proiectantului Frederichs Hutte care l-a gandit ca o lucrare grandioasa fara piloni de sustinere.

Salina Ocna Sibiului

Salina de la Sibiu are un istoric indepartat, inca de pe vremea romanilor. In urma exploatarii miniere de sare au aparut mai multe caverne sub pamant. Acestea s-au prabusit formand astfel lacuri sarate. Cele mai cunoscute lacuri sarate din Salina Sibiului sunt Horea, Closca, Crisan, Avram Iancu, Sfantul Ignat, Lacul fara Fund etc. Turistii care ajung la Ocna Sibiu se pot bucura de privelisti uimitoare, de beneficiile aerosolilor din salina si de aerul curat. In zona exista foarte multe pensiuni si vile ce ofera servicii la standarde occidentale.

Turnul Gros din Sibiu

Turnul Gros este unul din obiectivele turistice ale Sibiului care merita din plin vizitate si admirate. Constructia a fost realizata la inceputul secolului al XVI-lea si a fost adaugata in anii urmatori centurilor de fortificatie ale cetatii sibiene. Are forma unei potcoave ce iese usor in exterior, cu aproape 25m. Este prevazut cu mai multe etaje, dintre care primul este gandit pentru tragere cu tunuri mici prin 8 guri. La urmatorul nivel exista 5 guri de deschidere pentru artilerie mai mare. Urmeaza o platforma deschisa pentru arme usoare si muschete. Zidurile din interior au fost date jos cu ocazia reabilitarii turnului. In urma cercetarilor s-au identificat doua canale secrete de comunicare din piatra si caramida. La un moment dat Turnul Gros a servit drept sediu pentru primul teatru permanent din tara. Apoi a fost cuprins de doua incendii, in urma carora teatrul a fost relocat. Lucrarile de reabilitare s-au terminat in 2004, iar de atunci in Turnul Gros se afla sediul Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Turnul Scarilor

Se afla in Sibiu si face parte din Cetatea Medievala. S-a construit pe fundatia celei mai vechi fortificatii pastrate din cetatea originala si impreuna cu alte constructii avea rolul de protejare a bisericii din apropiere. Parterul a fost modificat in timp, in mai multe etape. Azi turnul are forma unui edificiu realizat din caramida, cu un singur nivel. La parter se afla o trecere cu bolta ce leaga scarile din Orasul de Sus cu cel De Jos din Cetatea Medievala a Sibiului. Din 1897 primul nivel este folosit ca si locuinta. Turistii vor fi placut surprinsi de aerul medieval in care este invaluit acest turn si de elementele decorative romantice ale vremurilor apuse.

Turnului Sfatului

Se inalta in Sibiu si functioneaza cu un pasaj de legatura intre Piata Mare si Piata Mica. A fost ridicat in secolul al XIII-lea, iar in timp a fost reabiliat in mai multe randuri, astfel ca majoritatea elementelor sale originale au fost modificate. A fost suprainaltat si inclus intr-un complex mai mare de constructii. In 1585 nivelurile superioare s-au daramat prinzandu-l inauntru pe pictorul Johann David ce zugravea bolta. De-a lungul timpului turnul a fost folosit pe rand ca poarta, depozit pentru cereale, foisor de foc pentru supravegherea incendiilor, inchisoare, muzeu al stiintelor naturale. In prezent, turnul este locatia de desfasurare a numeroase expozitii, precum si punct important de belvedere asupra orasului Sibiu si imprejurimilor sale, (inclusiv varfurilor Fagarasului).

Balea Lac

Lacul Balea se afla in Muntii Fagaras la peste 2000 m altitudine, chiar langa soseauaTransfagarasan. Acest lac a fost numit monument al naturii pentru ca impresioneaza prin frumusetea si istoricul sau de formare. Este un lac de tip glaciar, se intinde pe o lungime de 360 metri, respectiv 46 508 mp. Adancimea sa este de 11.35m. La Balea Lac se poate ajunge cu telecabila de la Cascada Balea. In 2006 aici s-a construit primul hotel din gheata din Europa de Est, iar de atunci numerosi turisti vin sa traiasca experiente inedite intr-o locatie inghetata. In 1932 o parte din jurul lacului a fost declarata drept rezervatie stiintifica datorita specificului numeroaselor plante si animale rare ce se intalnesc aici: floare de colt, bulbuc, capra neagra, ras, acvila de munte etc.

Padurea Dumbrava

Chiar la iesirea din Sibiu se afla aceasta padure superba, bogata in vegetatie sanatoasa. In Dumbrava traiesc numerosi stejari, ciresi, tei, frasini, artari, goruni etc, unii avand o vechime impresionanta, de peste 400 de ani (stejari). Tot aici exista numeroase flori rare, cum ar fi brandusa, opaita sau lacramita. Dintr-un astfel de colt de rai nu puteau lipsi animalele specifice zonei cum ar fi veverita, ariciul, caprioara si mistretul. Turistii care ajung in zona pot inchiria barci sau hidrobiciclete pentru a se plimba pe lacurile din preajma padurii.

Muzeul de Istorie Naturala din Sibiu

Se afla intr-o cladire renascentista italiana, ridicata in anul 1894 la initiativa Societatii Ardelene de Stiinte ale Naturii. Pentru ca a fost destul de serios avariata de trecerea timpului, in 2006 autoritatile s-au ocupat de renovarea sa. In acest muzeu exista peste un milion de exponate, prezentate tridimensional, cu ajutorul dioramelor si cu efecte de lumina si sunet. Exista mai multe expozitii fundamentale printre care amintim Evolutia lumii vii, Sectia peleontologica ce cuprinde oase ale mamutilor ce au locuit in regiunea Sibiu si Sectia Mineralogica cu flori de mina. In curtea muzeului turistii se pot relaxa in gradina frumos amenajata.

Muzeul Farmaciei

Se afla in Margininea Sibiului si este structurat pe trei sectii: magazinul ce cuprinde piese de mobilier vienez, laboratorul cu echipamente farmaceutice din diferite perioade (vase din lemn sau sticla, mojare balante, ustensile medicale, truse de chirurgie, microscoape) si sectia de homeopatie, cu truse si preparate homeopatice. Sectia de Homeopatie include peste 2900 de obiecte, truse si flacoane homeopatice care demonstreaza traditia indelungata a tratamentelor homeopate in aceasta regiune a tarii. Cea mai veche piesa de colectie a muzeului este un mojar realizat din bronz care dateaza din anul 1597.

Casa Artelor

Se apreciaza ca aceasta este cea mai veche “casa a breslelor” din regiunea Transilvaniei. Se afla in partea nordica a Pietei Mici si a fost pentru prima data atestata documentar in 1370 ca si “hala a macelarilor”. Ulterior primul nivel a fost folosit de postavari, iar apoi ca depozit de grane si sala pentru spectacole. Edificiul este prevazut cu opt arcade, a fost ridicat in secolul al XV-lea si restaurat incepand cu 1962. Cinci ani mai tarziu a fost dat in circuitul cultural. In 2002 Casa Artelor a fost din nou reabilitata, iar azi contructia poate fi vizitata de catre turistii care ajung in Sibiu. La etaj se organizeaza frecvent expozitii, iar la ultimul nivel se pastreaza colectii importante de ceramica si lemn de factura saseasca.

Catedrala Evanghelica

Este unul din obiectivele turistice reprezentative pentru Sibiu. Dateaza din secolul al XIV -lea cand a fost ridicata pe ruinele unei biserici cu doua secole mai vechi. Catedrala are o inaltime de 73.34 metri, iar un turn de 7 etaje pare sa troneze asupra sa. Acest turn are inca 4 turnuri mai mititele in toate cele patru colturi ale sale, simbolizand dreptul Sibiului la acea vreme de a condamna nelegiutii. In interior se afla mai multe epitafuri din piatra vechi de peste 300 de ani. Aproape de altar este amplasat un baldachin somptuos din piatra. In Catedrala se tin slujbe in timpul carora la etaj canta un cor acompaniat de o orga veche din 1671. Atmosfera creata este una coplesitoare pentru orice credincios.

Biserica Evanghelica din comuna Merghindeal

Este o bisericuta realizata intr-un stil romantic in secolul al XIII-lea, dispusa pe trei nave si cu o absida in forma de semicerc. Un zid dreptunghiular incinge bazilica dandu-i un aspect foarte interesant. Este prevazuta cu patru turnuri in cele patru colturi, cu o magazie si o hala. Din 2010 biserica fortificata si incinta fortificata cu turnuri se afla pe lista monumentelor istorice din Romania. A fost atestata documentar in 1336, iar initial altarul era strajuit de sapte statui ale ingerilor, cu Ioan Evanghelistul si Fecioara Maria. Azi turistii pot admira o singura statuie la altar, cea a lui Iisus Hristos, deoarece restul statuilor au fost furate. Biserica Evanghelica din comuna Merghindeal merita vizitata pentru frumusetea peisajelor ce o inconjoara, pentru istoricul indelungat si pentru atmosfera mirifa pe care o degaja decorurile si arhitectura interioara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
22 − 5 =