Obiective turistice din judetul Satu Mare

Statiunea Tasnad

Stațiunea Tășnad este o renumita statiune cu apa termala, astfel ca sute de turisti romani si din strainatate vin aici anual pentru tratamente. In statiune exista 3 bazine termale, un bazin cu apa rece, precum si multiple pensiuni si zone de agrement special amenajate. Apele sunt bogate in minerale ce s-au dovedit eficiente in tratamentul mai multor boli reumatice si de piele. In afara de aceste bai curative, la Tasnad turistii pot vizita Muzeul Orasenesc care se gaseste in Castelul Cserrey- Fischer si care gazduieste numeroase obiecte istorice, arheologice si etnografice. De interes raman si obiectivele turistice Biserica Reformata, Catedrala si Casa de Cultura din Tasnad. Din Satu Mare se ajunge foarte usor la Tasnad, deoarece sunt doar 2 km distanta.

Cetatea Ardudului

Cetatea Ardudului este una din cele mai vechi constructii de acest tip din Satu Mare. Se afla in orasul cu acelasi nume, a fost ridicata in secolul al XV-lea de catre principele Bartolomeu Drag si a reprezentat la vremea aceea o cetate foarte puternica pentru zona nordica a Transilvaniei. Pe locul cetatii, Alexandru Karolyi a ridicat in 1630 un castel cu aspect de cetate. Azi vizitatorii pot admira un turn de aparare refacut, realizat in stil neogotic care a fost folosit de pompieri ca si punct de observatie in perioada comunista. Desi cetatea este o ruina, autoritatile locale s-au sesizat si urmeaza sa investeasca in restaurarea acestui obiectiv turistic.

Muzeul Motilor

Muzeul Moților include o colectie vasta de obiecte ce zugravesc imagini din viata motilor locuitori ai Muntilor Apuseni. Muzeul este format din doua constructii – una este dedicata expozitiei etnografice, iar cealalta documentelor si albumelor legate de regiunea motilor, datand din era daco-romana pana tarziu la Avram Iancu. Vizitatorii pot observa bustul eroului Horea, asezat intre cele doua edificii ale muzeului.

Muzeul Memorial Ady Endre

Muzeul memorial Ady Endre este amplasat in localitatea cu acelasi nume si amenajat in memoria acestui mare poet maghiar care a trait in Transilvania. Muzeul este format din doua cladiri, iar una este chiar casa in care a copilarit poetul. Casa parintilor cuprinde trei camere unde pot fi admirate numeroase obiecte, bijuterii si piese de mobilier apartinand poetului Ady Endre. Nu lipsesc nici fotografiile si documentele ce scot la suprafata detalii din viata sa. In exterior, pe fatada se poate observa un basorelief al poetului, iar in curte a ramas inca fantana veche cu cumpana.

Castelul Karoly

Castelul Karoly poate fi gasit in localitatea Carei. Cladirea masiva a fost construita in stil baroc in 1482 pentru Karoly Laszlo, iar mai tarziu in 1592 Karoly Mihaly a dorit sa fortifice si mai mult zidurile pentru a rezista in fata atacurilor straine. Astfel cetatea a capatat ziduri mai groase, iar pe langa ele, in exterior a fost sapat un sant. Azi in castel a fost amenajat un muzeu de istorie, unul de stiinte ale naturii, precum si o biblioteca. Complexul se afla inconjurat de un parc verde, bogat in vegetatie.

Rezervatia Naturala din Satu Mare

Rezervațiile naturale din Satu Mare. Pe raza judetului sunt 8 zone naturale protejate prin lege, una mai atragatoare decat alta: Dunele de Nisip de la Foieni (10 hectare; specii de vegetatie termofila), Mlastina Vermus de la Sanislau (10 hectare; plante relicte glaciare), Heleșteiele de la Moftinu Mic (125,12 ha; cu numeroase specii de pasari migratoare), Cursul Inferior al Raului Tur (6.212 ha; cuprinde pasuni, fanete, helestee), Pădurea de frasini din Urziceni si cea cu pini Comja de la Rasca, Padurea Runc din Borlesti si Tinoavele de la poalele muntilor Oas.

Statuia Lupoaicei din Satu Mare

Statuia Lupoaicei din orașul Satu Mare poate fi admirata de trecatori in Piața Vasile Lucaciu. Este o copie a statuii „Lupa Capitolina” din Roma si ii ilustreaza pe cei doi copii frati Romulus si Remus ocrotiti si alaptati de o lupoaica. Mai tarziu ei au intemeiat Roma. Imediat dupa constructie, statuia a fost amplasata si mutata in mai multe piete din oras. Inainte de ’89 vizitatorii o puteau gasi in Piata Libertatii, unde se afla acum o alta statuie renumita, cea a lui Vasile Lucaciu. In josul statuii exista o inscriptie in limba latina: „Romanae virtuti in Dacia redivivae sacrum”.

Templul Mare

Templul Mare din orașul Satu Mare – este o sinagoga, un locas de cult evreiesc, ridicat intre 1889 si 1892. Ca si stil arhitectural, constructia are o fatada tripartita si un avancorp in mijloc. Arhitectul Nándor Bach este cel care a oferit planurile pentru constructia templului. Catalogat drept monument istoric, Templul s-a bucurat de la inceput de rasunetul special al unei orgi maiestre. Templul se afla pe strada Decebal, aproape de centrul vechi si periodic aici se organizeaza diverse activitati culturale. Langa Templu se afla si sediul Comunitatii Evreilor din oras si Casa de Rugaciuni Talmud Tora. In interior, Templul prezinta numeroase vitralii, palmete, ornamente pictate ce insufla o atmosfera pur orientala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
21 + 4 =