Obiective turistice din judetul Olt

Muzeul de Etnografie din Slatina

Muzeul de Etnografie din orașul Slatina reprezinta o autentica invitatie la o calatorie in timp, pentru a descoperi arta si civilizatia romanilor din istorie. Categoric Muzeul constituie unul din cele mai reprezentative obiective turistice din localitatea Slatina si din judetul Olt. Gazduieste un numar uimitor de obiecte din ceramica, lemn si tesaturi. Portul traditional romanesc este aici la el acasa. Vizitatorii pot admira colectia atat de frumoasa din tesaturi din borangic, colectii de ceramica de arta populara romaneasca, numeroase costume populare atent create, precum si o colectie de scoarte. Orice roman sau strain care doreste sa faca un pas inapoi pentru a descoperi arta veche populara romaneasca, ar trebui sa ajunga la acest complex Muzeu de Etnografie olteneasca.

Casa Memoriala Nicolae Ceausescu

Casa Memorială Nicolae Ceaușescu din orașul Scornicești. Fara indoiala liderul comunist Nicolae Ceausescu a marcat puternic istoria recenta a romanilor, iar cei care vor sa descopere mai multe despre personalitatea si viata sa, ii pot trece pragul casei memoriare din localitatea Scornicesti. Casa dictatorului a fost amenajata drept muzeu, cuprinde doua incaperi mici, un hol si un pridvor. Vizitatorii pot vedea cateva piese de mobilier originare si obiecte ce au apartinut presedintelui comunist sau familiei sale, inclusiv tablouri, ii, vase, lazi pentru zestre, un bust al masei sale. Casa dateaza din 1890, dar a fost reamenajata in 1979. Nicolae Ceausescu s-a nascut in 1918.

Manastirea Brancoveni

Mănăstirea Brâncoveni se afla in comuna cu acelasi nume, chiar pe mosia boierilor Brancovenesti. A fost prima data atestata documentar in 1582 – 1583 in legatura cu daniile facute de Mihnea Turcitu. In secolul XVI bunica lui Matei Basarab Brancoveanu hotaraste construirea unei biserici din lemn pe aceasta mosie. In apropiere, domnitorul urma sa ridice un refugiu fortificat a carui forma poate fi observata si azi. Mai tarziu Matei Basarab a intarit biserica zidind-o din caramida, iar in timpul lui Constantin Brancoveanu i-au fost aduse numeroase imbunatatiri de stil.

Muzeul Campiei Boianului

Muzeul Câmpiei Boianului poate fi vizitat in orasul Draganesti – Olt, unde autoritatile au reconstituit un sat din era neolitica, tinand cont de modelul unei asezari similare de acum circa 4500 de ani. Satul acesta este alcatuit din multiple bordeie, imprejmuit de un sant si un gard realizat din nuiere. Pentru a intra in parc, vizitatorii trec pe un pod din lemn. Tot in satul acesta arheologic se afla o cetate de pe vremea dacilor, reconstituita la scara reala. La finalul lucrarilor, comunitatea dacica, reconstruita din materiale utilizate in acel timp, va fi alcatuita din gospodarii, turnuri fortificate, un templu si un zid. Muzeul Manastirii cuprinde azi icoane vechi, pietre funerare ale unor personalitati marcante, precum si coloanele Manastirii Vacaresti.

Cetatea Sucidava

Cetatea Sucidava. Sucidava din orasul Corabia are o istorie foarte veche, fiind la un moment dat centrul dacilor din zona sudica. Zidurile cetatii au ramas azi niste ruine sub care domneste fostul sat Celeiu. Sucidava avea 8 turnuri de aparare al caror amplasament se poate observa cu usurinta. In apropiere, cercetarile arheologice au scos la iveala urme ale renumitelor bai romane thermae, strazi pietruite si un locas de cult datand din secolul V. Tot aici exista si o fantana secreta pastrata pana azi. Ea are 18 m adancime si este legata de cetate printr-un coridor la fel de misterios, pe care dacii il construisera cu scopul de a alimenta cu apa cetatea in timp de razboi. Unul din cele mai semnificative obiective turistice pentru olteni, Cetatea Sucidava se afla la doar 5 km de Corabia si merita toata atentia iubitorilor de istorie.

Rezervatia de Dropii

Rezervația de dropii Boianu este o rezervatie unica de acest tip din Romania. Isi are originile in 1980 si ocupa circa 400 de hectare din mai multe localitati oltene. Dropia este o pasare pe cale de disparitie la noi in tara din cauza ca a fost intens vanata pentru carnea gustoasa. Insa aici autoritatile s-au ingrijit ca ea sa fie conservata in bune conditii, creandu-se un habitat prielnic. Ea este originara din Asia si Sud- Estul Europei. Tot in scop protectiv s-au extins suprafetele de grau, rapita, orz si lucerna, care constituie hrana de baza pentru aceste specii.

Complexul memorial Nicolae Titulescu

Complexul memorial Nicolae Titulescu. Reprezinta un muzeu construit in memoria politicianului Nicolae Titulescu, personalitate marcanta pentru poporul roman. Cu toate ca diplomatul s-a nascut la Craiova, muzeul acesta a fost construit aici pe mosia tatalui sau, Ion Titulescu, un avocat cunoscut. Toata copilaria si-a trait-o aici. Azi complexul tine de Muzeul Judetean Olt si este format dintr-o cladire ce a fost in proprietatea mosierilor Titulescu. Vizitatorii pot regasi in muzeu piese de mobilier si obiecte personale, inclusiv fotografii, scrisori si documente importante. Nicolae Titulescu, nascut in 1882 a fost si jurist, profesor, ministr al afacerilor straine, presedinte al Ligii Natiunilor, membru al Academiei Romane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
28 ⁄ 14 =