Obiective turistice din judetul Neamt
Cheile Bicazului
Categoric unul din cele mai frumoase obiective turistice din Moldova si din toata Romania. Cheile Bicazului se afla la circa 20 km de orasul Bicaz, in Carpatii Orientali, intre judetele Neamt si Harghita. Lungimea lor este de 8 km, de la Lacul Rosu pana la satul Bicaz Ardelean si sunt brazdate de raul Bicaz, alaturi de afluentii acestuia. Sunt incluse in Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas, care cuprinde mai multe regiuni aflate sub protectie. Drumul pe chei cuprinde multe serpentine si este extrem de frumos. Turistii sunt de obicei impresionati de maretia peretilor calcarosi, pesterile salbatice si avenele. Cateva obiective turistice importante de aici sunt Piatra Altarului avand 1120 metri altitudine, Piatra Pintestilor, Piatra Arsitei, Piatra Surducului si Politele Bardosului.
Telegondola din Piatra Neamt
Inaugurata in anul 2008, telegondola este unul din principalele puncte de atractie din Piatra Neamt. O plimbare cu telegondola va va dezvalui o vedere spectaculoasa a orasului de la inaltime, in plus este cea mai rapida metoda de a ajunge la partia de ski. Statia de pornire a telegondolei se afla in vecinatatea garii din Piatra Neamt, iar punctul de sosire se afla pe dealul Cozla, la altitudinea de 632 metri. Din punctul de sosire al telegondolei aveti acces la partia de schi si tubing.
Partia de Ski si Telescaunul din Piatra Neamt
Partia de ski aflata pe dealul Cozla este principala atractie turistica din Piatra Neamt pe timpul iernii. Avand o lungime de 965 metri, partia are o dificultate medie, ea fiind prevazuta cu plase de siguranta, tunuri de zapada artificiala si instalatie de nocturna. O a doua partie, pentru incepatori este in constructie. Pe langa ski, aici se poate practia si saniusul sau tubing (sania fiind inlocuita cu un colac gonflabil). Telescaunul care deserveste partia are o capacitate de transport de 1793 de persoane pe ora si o durata de parcurgere a distantei de 10 minute.
Accesul catre partie se face usor, cu masina, cu telegondola de la gara sau cu telescaunul din cartierul Darmanesti.
Statiunea Durau
Stațiunea Durău, denumita si Paradisul Vanatorilor, reprezinta o oaza pitoreasca a civilizatiei in Muntele Ceahlau atat de renumit pentru salbaticia sa. Ca amplasare, Duraul este la 800 m altitudine si tine de comuna Ceahlau. Este unul din cele mai frumoase obiective turistice de iarna pentru ca aici exista partii de schi, de sanii, atat pentru incepatori, cat si pentru cei experimentati. Dar Duraul ramane la fel de frumos si pe timpul verii, cand este preferat pentru odihna, plimbari, aerul curat si ozonat. Statiunea mai este denumita si Paradisul Vanatorilor, pentru ca aici se organizeaza periodic diverse vanatori de cerbi, porci mistreti si ursi.
Casa Memoriala Alexandru Vlahuta
Casa memorială Alexandru Vlahuță. Este locuinta in care s-a nascut scriitorul. Tot aici si-a petrecut copilaria. Se afla in satul Agapia, renumit pentru pelerinaje. Locuinta memoriala este exact langa manastire. In 1958 cladirea a fost re-menajata si transformata intr-un veritabil muzeu. S-a pus accent pe reconstituirea atmosferei acelor vremuri in care a trait scriitorul. In interior se pot admira obiecte de mobilier, carti, obiecte personale, scrisori, documente ce au apartinut lui Alexandru Vlahuta. La intrare in casa exista un pridvor in care se organizau periodic cenacluri literare.
Baza Hipica
Aflata in vecinatatea strandului, baza hipica din Piatra Neamt a gazduit numeroase competitii nationale si internationale, fiind renumita pentru calitatea terenului, declarat cel mai bun din tara. Aici puteti practica calaria de agrement, va puteti bucura de o plimbare cu trasura sau puteti opta pentru cursuri de echitatie cu instructorii bazei. Pentru copii va stau la dispozitie 5 ponei blanzi si jucausi.
Strandul din Piatra Neamt
Aflat pe malul raului Bistrita, strandul din Piatra Neamt este unul dintre cele mai mari si mai frumoase stranduri din regiune. Aici veti gasi doua bazine de inot, unul de dimensiuni olimpice si unul mic, pentru copii; patinuar iluminat pe timp de noapte, teren de fotbal cu gazon artificial si nocturna, terenuri pentru tenis de camp si tenis de masa, terent pentru baschet sau volei, pista pentru role si skateboard. Pe langa acestea mai aveti la dispozitie si spatii special amenajate pentru gratar, spatii de joaca pentru copii, casute de vacanta unde va puteti caza.
Manastirea Bistrita si Mormantul Domniturului Alexandru cel Bun
Manastirea Bistrita este una dintre cele mai vechi manastiri din judentul Neamt. A fost construita de domnitorul Alexandru cel Bun in anul 1406 si in decursul timpului s-a dezvoltat, devenind un important centru istoric si spiritual. In anul 1418 a fost inmormantata la manastirea Bistrita doamna Ana (Neacsa), sotia lui Alexandru cel Bun, iar in anul 1432 a fost inmormamtat alaturi de ea si domnitorul Alexandru cel Bun.
Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti
Casa memorială Ion Creangă din comuna Humulești. Oricine ajunge in judetul Neamt trebuie sa poposeasca si la Humulestiul lui Creanga. Atmosfera din interiorul si exteriorul casei ii poarta pe vizitatori inapoi in timp, in vremurile copilariei lui Nica. Locuinta memoriala a fost amenajata ca si muzeu, astfel ca inauntru vizitatorii vor descoperi franturi din vremurile de altadata, materializate in fel si chip. Casa in sine a fost construita in 1833 de catre bunicul lui Ion Creanga, fiind prin istoricul sau o veritabila bijuterie. Incepand cu anul 1951 casa memoriala Ion Creanga s-a transformat intr-unul din cele mai vizitate obiective turistice tip muzeu memorial din Neamt si din tara.
Piatra Dracului
Piatra Dracului din comuna Poiana Teiului. Se mai numeste si Piatra Teiului, iar de existenta sa sunt legate numeroase legende stranii. Poate de aceea atrage ca un magnet curiozitatea turistilor. Ca si amplasare o regasim in zona Coada Lacului, chiar la intersectia a patru drumuri spre Moldova si Transilvania. Este pozitionata in centrul raului Bistrita si are forma unui cerdac. Una din legende spune ca ea a aparut in urma unui pariu pe care diavolul l-a facut cu Dumnezeu ca poate fura o stanca de pe Ceahlau. In timp ce fugea cu ea, stanca i-a cazut la cantecul cocosilor. Localnicii cred ca stanca isi misca locul peste noapte, iluzie sugerata si influentata de modificarea debitului de apa.
Casa Memoriala Veronica Micle
Casa memorială Veronica Micle este inchiata poetei iubite de Mihai Eminescu. A fost construita din lemn, dateaza din secolul al XIX-lea si se remarca prin stilul puternic romanesc. Este impartita in trei incaperi, plus o tinda. Vizitatorii o pot gasi chiar in centrul vechi din Targu Neamt, in apropiere de Cetate. Poeta a copilarit in acest loc, iar mai tarziu dupa ce s-a casatorit si mama ei s-a calugarit, casa a fost donata maicilor bolnave care veneau pentru tratament la Spitalul aflat peste drum. Muzeul expune carti, manuscrise, obiecte personale (oglinzi, cufarul, scrinul, calimara, suportul de carti).
Cetatea Neamtului
Cetatea Neamț din orașul Târgu Neamț. Este cu siguranta unul din cele mai edificatoare obiective turistice de natura medievala de la noi din tara. In fiecare an mii de turisti aleg sa se apropie de ea si sa o descopere mai bine. Cetatea a fost ridicata din dorinta de a tine piept invaziilor Imperiului Otoman. Avea o pozitie strategica, chiar pe varful Culmii Plesului. Zidurile sale nu au putut fi daramante nici pana azi, semn ca edificiul bine construit a facut fata multor asedii. Prima atestare istorica o gasim in 1395, fiind ridicata la porunca lui Petru Musat. Chiar aici au purtat lupte Stefan cel Mare si Mihai Viteazu. Stefan cel Mare este si cel care a hotarat suprainaltarea zidurilor pentru a-i intari paza. In 1646, in timpul lui Vasile Lupu cetatea a devenit manastire. Ulterior a fost distrusa de Dumitrascu Cantacuzino in 1675. Din fericire cetatea a fost repusa pe picioare, tinand piept altor atacuri, inclusiv asediului polonez ce il avea in frunte pe Ioan Sobietski. Vizitatorii pot patrunde in cetate si pot admira bucataria refacuta, paraclisul, monetaria si camerele de odihna.
Lacul Izvorul Muntelui
Barajul și lacul Bicaz. Un alt obiectiv turistic de mare valoare pentru judetul Neamt este lacul Bicaz alaturi de barajul construit pe el. Se remarca prin faptul ca este cel mai intins baraj artificial din Romania ridicat pe un rau interior, respectiv pe Raul Bistrita. Constructia barajului a inceput in anul 1950 si a tinut 10 ani. Ea a dat nastere lacului Bicaz care mai poarta si denumirea de Lacul Izvorul Muntelui. In lac se revarsa numeroase rauri, iar cantitatea de apa se utilizeaza pentru producerea energiei in centrala Bicaz – Stejaru.
Masivul Ceahlau
Masivul Ceahlău se remarca prin frumusete peisajului si stancile abrupte, pe alocuri impadurite. Varful Ocolasul Mare (1907) si Toaca (1904) sunt cele doua culmi care ating cele mai inalte altitudini. Dintre cele doua, Varful Toaca este foarte drag turistilor, in parte si pentru ca este inclus in rezervatia protejata Parcul National Ceahlau. Iubitorii de plimbari si drumetii pot opta pentru unul din cele 6 trasee marcate, toate ducand la Cabana Dochia. In afara de cadrul natural verde si aerul proaspat de munte, Ceahlaul este presarat cu ape, cascade, pasari si animale salbatice.
Zimbraria Dragoş Voda
Frumusetea judetului Neamt nu se rezuma doar la obiectivele turistice enumerate mai sus. La acestea mai adaugam Zimbraria Dragos Voda din Parcul Natural Vanatori Neamt. Parcul reprezinta o zona protejata legal inca din 1999 ca si confirmare a autenticitatii cadrului natural, vegetatiei bogate si numeroaselor animale ce locuiesc aici. Dintre acestea se remarca zimbrii, specie aflata in risc din cauza vanarii excesive. Rezervatia a luat fiinta in 1968 si ocupa circa 11500 hectare. In afara de zimbri, arealul este presarat cu cerbi carpatini si lopatari, capriori, vulpi, iepuri, ursi, lupi etc.
Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni
Situat in cea mai spectaculoasa cladire din punct de vedere arhitectural din Piatra Neamt, muzeul de arta eneolitica Cucuteni este unicat in Romania si adaposteste cea mai importanta colectie de arta eneolitica din sud-estul Europei. Datorita numeroaselor exponate cu o valoare deosebita, a devenit unul dintre cele mai apreciate si cele mai vizitate muzee din tara.
Muzeul Memorial Calistrat Hogas din Piatra Neamt
Infiintat in 1969, in casa familiei Hogas, muzeul cuprinde mobilierul original, documente, manuscrise si diverse obiecte persoanale ale scriitorului donate de fiica acestuia, Sidonia Hogas.
Curtea domneasca din Piatra Neamt
Curtea domneasca este un ansamblu de de monumente istorice situate pe un mic platou din centrul orasului. A fost intemeieata de voievodul Stefan cel mare in perioada 1468 – 1475 si reprezinta o capodopera a arhitecturii moldovenesti, cu puternice influente gotice. Datorita istoriei bogate si frumusetii deosebite, aceste cladiri au devenit un simbol al orasului Piatra Neamt.
Monumentele care formeaza curtea domneasca sunt: Turnul Clopotnita, Biserica Domneasca si Casele Curtii Domnesti.
Turnul clopotnita
Constructia acestui turn a fost finalizata la data de 28 octombrie 1499 dupa cum arata pisania aflata pe partea de est acestuia. Caracteristic acestui turn este frumoasa imbinare intre planul patrat si planul octagonal: pana la inaltimea de 7 metri acesta are un plan patrat, iar de aici se transforma intr-un octagon, colturile planului patrat se continua pe cele patra laturi mai mici ale octagonului formand patru contraforturi.
Biserica domneasca
Biserica domneasca a fost ridicata intre anii 1497 – 1498 si poarta hramul Sfantului Ioan Botezatorul. Cu un plan dreptunghiular, fara nava, fara turla, a fost construita in stilul molovenesc caracteristic sfarsitului de secol XV.