Obiective turistice din judetul Mures

Statiunea Sovata

Asezata la poalele Carpatilor Orientali, in partea sud-vestica, la o altitudine de 490m, Statiunea Sovata a fost prima data atestata documentar ca si locatie tamaduitoare in anul 1597. Ca statiune s-a infiintat cativa ani mai tarziu, in 1850. Aici se afla unul din cele mai intinse lacuri heliotermale din Romania si anume Lacul Ursu cu o adancime de 18m. Apele acestui lac sunt bogate in saruri si alaturi de namolul sapropelic este benefic pentru numeroase tratamente in afectiuni ginecologice, reumatologice si nervoase periferice. Temperatura apei este mai calda spre fundul lacului (de la 20 grade la suprafata ajunge rapid la 60 grade spre 1.5 metri adancime). Apreciata chiar si de catre straini, Statiunea care s-a aflat in plina ascensiune inainte de 1989 este azi presarata cu numeroase pensiuni si hoteluri ce ofera servicii moderne. Clima subalpina si bogat impadurita fac ca statiunea sa fie un loc linistit, ideal pentru a scapa de stresul si oboseala cotidiana.

Cetatea Sighisoara

Din toate obiectivele turistice din judetul Mures, Sighisoara are ceva aparte. Aici are loc anual un festival medieval deosebit de frumos ce ramane intiparit in amintirea turistilor ca unul din cele mai frumase obiective turistice din tara. Sighisoara este un oras sasesc care si-a pastrat foarte bine originea. Cetatea de aici este singura locuita de la noi din tara si printre putinele astfel de cetati din Europa. Cetatea de pe Valea Tarnavei este un complex unic in sud-estul Europei, un loc incarcat de istorie, cultura, arta si traditie ceea ce a facilitat includerea sa in patrimoniul UNESCO. Ajuns in Cetatea Sighisoarei puteti vizita Piata Cetatii acolo unde acum cateva sute de ani se facea comert cu produse, Turnul cu Ceas inalt de 64 m si care este o emblema fascinanta a orasului, Turnul Croitorilor care dateaza din secolele XIII – XIV, Turnul breslei Fierarilor ce fost construit in 1631, Biserica Manastirii Sighisoara a calugarilor dominicani ridicata in 1298 , Palatul Comitatului ce gazduieste Primaria, Turnul Cizmarilor construit in 1521, Turnul breslei Cojocarilor care a luat foc intr-un incendiu in 1676, dar care a fost ulterior renovat, Turnul Macelarilor si Turnul Cositorilor prevazut cu guri de tragere.

Turnul cu Ceas din Sighisoara

Monument istoric arhitectural deosebit, Turnul cu Ceas este unul din cele noua turnuri ale cetatii Sighisoara ramase in picioare (din 14). Inaltimea sa atinge 64 de metri, astfel ca poate fi admirat din orice punct din centrul orasului. In prezent mecanismul ceasului este unul modern realizat la comanda chiar in Elvetia. Partea exterioara este prevazuta cu doua cadrane imense cu diametrul de 2.4m si multiple figurine. Initial ceasul era realizat din lemn, dar mai tarziu a fost modernizat si inlocuit cu aceasta varianta din metal. Datorita amplasarii sale, Turnul cu Ceas a fost gandit si ca loc pentru depozitarea armamentului. Mai tarziu aici au fost adapostite arhivele si valorile trezoreriei Sighisoarei. Din 1899 Turnul a fost amenajat ca si muzeu de istorie astfel ca azi poate fi vizitat de toti cei care ajung in Cetatea Medievala.

Turnul Croitorilor

Pe aici se afla o noua intrare in Cetatea Sighisoarei cu turnul celei mai bogate bresle de acum cateva sute de ani si anume Turnul croitorilor. Mai exact in aceasta parte a cetatii zidurile solide stau alaturi de doua ganguri cu bolta, unde au existat la un moment dat niste porti mari de stejar si grilaje de fier. Turnul a fost construit in secolele XIII – XIV pe partea opusa Turnului cu ceas si impresioneaza prin masivitate, arhitectura, arcadele spatioase si materialele de constructie pe care timpul si-a pus puternic amprenta.

Turnul Fierarilor

Acest turn apartinand breslei fierarilor a fost construit in spatele Bisericii Manastirii in 1631, acolo unde inainte se afla Turnul barbierilor. In 1676 a ars, iar mai apoi a fost restaurat. Din interiorul cetatii turnul pare destul de mic, dar este la fel de masiv ca si celelalte turnuri din Sighisoara. Din afara zidurilor cetatii, Turnul pare impunator datorita consolelor, gurilor de pacura si gurilor de tragere ce decoreaza frumos cetatea. La etaj era adapostita remiza pompierilor.

Turnului Cositorilor

Alaturi de Turnul cu Ceas, Turnul Cositorilor se impune in partea de jos a Sighisoarei. A fost construit in acelasi timp cu zidul cetatii, iar cutremurele si incendiile l-au afectat in multiple randuri. Din fericire a fost refacut de fiecare data, mai ales in 1583 cand i s-au adus numeroase imbunatatiri. In prezent inaltimea sa este de 25 de metri si este asezat pe o baza in forma de dreptunghi. Etajul este in forma de octagon, iar acoperisul hexagonal nu are laturile egale. La ultimul etaj se observa consolele, gurile de aruncare si deschiderile pentru pusti. Turnului Cositorilor comunica cu Turnul Tabacarilor prin Galeria Arcasilor, creand astfel o linie solida pentru apararea zonei de sud-vest a cetatii.

Casa Vlad Dracul din Sighisoara

In prezent in Casa Vlad Dracul functioneaza un restaurant medieval, dar constructia este in sine un monument istoric incarcat de semnificatii si legende. Aceasta este cea mai veche constructie din Sighisoara, daca ar fi sa ne luam dupa bolta semicilindrica realizata din piatra de rau care se afla la parter. Capacitatea Casei este de 120 de locuri in interior si inca 60 pe terasa. Daca ajungeti in Sighisoara si mergeti la restaurantul Casa Vlad Dracul puteti comanda specialitatile casei: “Mancarea Printului Dracula”, palinca si “Vinul Vampir”. La parterul casei se afla o berarie, asa cum se intampla in epoca medievala in spiritul careia este construita intreaga arhitectura.

Cetatea Medievala din Targu Mures

Cetatea din orasul Targu Mures adaposteste intre zidurile sale surse incredibile de arta, legende si istorie. Ridicata in secolul al XVII-lea pe ruinele unui vechi castel doborat de turcii si tatarii care au invadat zona, Cetatea Medievala din Targu Mures a fost apoi stapanita de Imperiul Habsburgic. S-a dezvoltat puternic din punct de vedere militar si cultural cat timp a fost sub ocupatie habsburgica. Constructia este una impunatoare datorita zidurilor foarte groase si turnurilor masive de aparare. Fiecare breasca avea cate un bastion. Dupa ’89 Cetatea a fost refacuta astfel ca azi este un punct urban activ, cu multiple cafenele, magazine si muzee unde se desfasoara spectacole si evenimente culturale. Se intinde pe o suprafata de 4 ha, este prevazuta cu sapte bastioane, iar in curtea sa se afla Biserica Reformata si Cladirea Manutantei. De la cetate va puteti bucura de o panorama deosebita asupra orasului Targu Mures.

Gradina botanica din Targu Mures

La poalele platoului Cornesti a luat fiinta in 1948, la initiativa profesorului Jablonkay István Gradina botanica din Targu Mures mai ales pentru scopuri didactice. Gradina se imparte in trei zone mari: Parcul dendrologic si sera de productie, Gradina cu plante medicinale si cea Botanica. Parcul se intinde pe o suprafata de doua hectare si cuprinde mai multe specii de stejari, mesteceni si platani, unii avand varste de peste 100 de ani. In Gradina Botanica vietuiesc mai mult de 800 de plante de la noi din tara si din strainatate, unele aflate pe cale de disparitie. La randul sau Gradina Botanica are doua sectoare – stejerisul, respectiv sectorul sistematic, unde sunt plante din toata lumea. In zona serelor se conserva specii de plante exotice. Turistii iubitori de obiective turistice naturale vor aprecia cu siguranta spectaculozitatea si vegetatia minunata din Gradina Botanica de la Targu Jiu.

Muntii Calimani

Sunt multe puncte de atractie in Muntii Calimani ce reprezinta obiective turistice valoroase pentru intreg judetul Mures. Avand origine vulcanica, Muntii Calimani fac parte din sectorul Carpatilor Orientali. Cel mai inalt varf (Pietrolul Calimanilor) atinge 2100m. Datorita vegetatiei alpine, creselor abrupte si peisajului salbatic, Muntii Calimani adapostesc un paradis pentru toti cei indragostiti de zona montana. De-a lungul lor inca se pot observa urme ale glaciatiunii. Aici se afla si Parcul National Calimani, o zona naturala protejata, care se intinde pe 24 000 hectare. Cea mai ravnita atractie turistica este Rezervatia Naturala 12 Apostoli unde se pot observa mai multe formatiuni stancoase ciudate. Stancile imense cioplite de catre natura se prezinta sub forma unor siluete omenesti si animale, motiv pentru care toate au primit denumiri sugestive cum ar fi Mosul, Mucenicul, Godzila, Cezar, Camila, Nefertiti etc. Toate aceste stanci formeaza Templul Uriasilor.

Saschiz

Saschiz este o comuna aflata la 20 de km de Sighisoara unde exista si o cetate cu acelasi nume. Zona apartine in totalitate patrimoniului UNESCO – cetatea, Biserica si chiar locuintele oamenilor au valoare deosebita. Daca pana in secolul XIII aici traiau mai ales secuii, treptat comuna a fost ocupata de sasi. Cetatea fortareata a fost ridicata pe un deal impadurit in secolul XIV-lea, are forma ovala, o lungime de 92 m si o latime de 53m. Este prevazuta cu sase turnuri (Turnul Scoalei, Voievodal, Turnul Preotului etc), iar in curtea din interior se aflau in trecut doua iazuri de peste si o fantana foarte adanca, despre care se spune ca ar face legatura cu centrul comunei. Biserica Evanghelica din Saschiz are peste 100 de ani si deserveste credinciosii din comuna. Langa ea se afla Turnul cu Ceas, copie a celui din Sighisoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
12 ⁄ 12 =