Obiective turistice din judetul Mehedinti
Chipul lui Decebal
Se afla pe malul stang al Dunarii si reprezinta un basorelief impresionant sapat in stanca inalt de 55 metri. Sculptura finantata si promovata de omul istoric de afaceri Iosif Constantin Dragan este unica in Europa si a costat aproape un milion de dolari. Poate fi admirata in zona Cazanelor Mici, aproape de Orsova. Chipul liderului dac a fost realizat intre anii 1994 si 2004 de catre 12 sculptori alpinisti, dupa ce initial stanca a fost modelata printr-o explozie cu dinamita. Intentia lui Iosif Constantin Dragan a fost de a comemora si evidentia contributia cetatenilor romani la crearea culturii europene si de sublinia originea lor daco-tracica in acest spatiu.
Hidrocentrala Portile de Fier
Hidrocentrala Portile de Fier I cu o putere de 1080 MW se afla pe lacul de acumulare cu acelasi nume si este cea mai mare de pe raul Dunarea. In aval se mai afla inca o hidrocentrala, Portile de Fier II, dar aceasta are o putere mai mica, de 250MW. Cele doua hidrocentrale sunt folosite in parteneriat cu zona sarbeasca. Lacul pe care se afla cea mai mare hidrocentrala se intinde pe o suprafata de 700 kmp si are un volum mediu de 12kmc. Frumusetea peisajului si gradul intens de naturalitate, a determinat declararea zonei drept parc national. In acest parc exista numeroase specii animale si vegetale, unele strict protejate prin lege, dintre care cele mai cunoscute sunt laleaua cazanelor, broasca testoasa de uscat, vipera cu corn, lupul, ghimpele, clopoteii Cazenelor, gusterul etc. Malul lacului este presarat cu multiple pensiuni si terase unde turistii se pot relaxa in inima naturii.
Podul lui Dumnezeu
Exista numeroase legende legate de Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele. Una dintre acestea spune ca aici locuia Diavolul, iar oamenii s-au rugat la Dumnezeu ca sa-i elibereze de sub stapanirea sa. Dumnezeu a lovit tavanul pesterii cu mana, iar aceasta s-a prabusit prinzand diavolul inauntru, care ar fi ramas acolo daca nu ar fi iesit prin cealalta gura a pesterii, agandu-se de varful Dealul Pesterii. Podul in sine reprezinta un pasaj natural deschis circulatiei rutiere. Este parte a vestigiului Pesterii Podului, formandu-se ca urmare a surparii tavanului acesteia. Ca pod natural este cel mai mare de la noi din tara, al doilea de acest tip din Europa si singurul pod natural din lume deschis circulatiei rutiere. Are o lungime de 30 m, o latime de 13 m si este inalt de 22m. Ca structura este format din mai multe pietre calcaroase dispuse in straturi de 1-2 metri.
Castelul de Apa din Drobeta Turnu Severin
Castelul ridicat in urma cu 100 de ani este un monument istoric aflat in capitala judetului Mehedinti si unul din cele mai frumoase obiective turistice din Drobeta. El a fost reabilitat, lucrarile de modernizare costand peste un milion de euro. Imediat dupa reabilitate a fost luat cu asalt de mii de turisti. Cladirea aflata in centrul orasului, are o inaltime de 27 de metri oferind vizitatorilor posibilitatea de a admira de sus orasul Drobeta Turnu Severin. In interior functioneaza o expozitie de arta, fotografie si sculptura, un muzeu, o cafenea si un spatiu tip belvedere.
Fantana Cinetică din Drobeta Turnu Severin
Iubitorii de obiective turistice spectaculoase trebuie sa viziteze Fantana Cinetica din Drobeta, o combinatie spectaculoasa de ape, inox, lumini si miscare. Ea mai este cunoscuta si sub numele de “Hora de la Balacita” si a fost construita de artistul sculptor Constantin Lucaci, laureat al Premiului Herder in 1984. Pentru prima data, opera indreazneata a putut fi admirata in anul 1979. Scopul fantanii este de a crea un spectacol desavarsit de lumini. In ultima perioada ea a fost modernizata astfel ca azi este unul din cele mai frumoase puncte de atractie si recreere pentru severini. Aproape de Fantana exista un parc frumos structurat, plin de verdeata.
Statiunea Bala Bai
Statiunea Balneara Bala se afla la 50 km de Drobeta Turnu Severin in apropiere de Motru si Baia de Arama. Este presarata cu mai multe rezerve de apa minerala, precum si cu namol benefic pentru tratarea diferitelor afectiuni. Turistii care ajung aici pot face cura interna cu apa minerala sau cura externa aplicand namol pe zonele afectate de reumatism degenerativ si articular. Alte afectiuni care pot fi tratate la Baile Bala sunt cele de sistem nervos periferic, stari alergice sau infectii, sechele musculo-articulare. Pentru tratament turistii pot face bai galvanice si impachetari cu parafina, aerosoli, masaj, ultrasunete etc. Exista si alte obiective turistice apropiate de Bala si anume barajul Portilor de Fier, defileul Jiului, defileul Cazane, Manastirea Lainici, Manastirea Tismana, Valea Cernei etc.
Manastirea Vodita
Manastirea Vodita se afla in comuna Ilovita, este cea mai veche ctitorie voievodala atestata si prima asezare monahala autonoma din Romania. A fost construita timp de doi ani incepand cu 1370 de catre Sfantul Nicodim, iar cheltuielile au fost suportate de voievodul Vladislav I. Dintotdeauna a constituit adapost pentru numeroase odoare bisericesti si sume importante de bani. Pana in secolul XIX biserica a devenit o ruina, dar din fericire a fost reconstruita incepand cu martie 1990 si oferita calugarilor spre viata de obste. In prezent manastirea cuprinde mai multe chilii, precum si o biserica de lemn realizata in stil maramuresan.