Obiective turistice din judetul Maramures
Cimitirul Vesel
Cimitirul Vesel de la Sapanta este renumit peste hotare pentru originalitatea de care da dovada. Crucile de pe morminte sunt frumos colorate in nuante vii si prezinta detalii despre viata si indeletnicirea celor inhumati. Unele descrieri sunt croite cu note umoristice lucru ce ii face sa zambeasca pe vizitatorii care ajung aici. Cu toate ca moartea este un eveniment nefericit in cultura populara romaneasca, maramuresenii s-au inspirat din cultura dacilor socotind moartea ca pe un eveniment vesel. Primul epitaf a fost scris in anul 1935, iar in ultimii 50 de ani cimitirul s-a imbogatit cu peste 800 de cruci din lemn de stejar, atent sculptate si impodobite, astfel ca azi Cimitirul Vesel de la Sapanta este un adevarat muzeu in aer liber.
Lacul Albastru
Este situat la 3 km de Baia Sprie, pe muntele Dealul Minei si ocupa o suprafata de 0.5 ha. Are o adancime de 4m si un contur circular. Peisajul remarcabil este completat de pinii verzi care il inconjoara. Este unic in Europa datorita procesului de formare si proprietatii inedite de a-si modifica nuanta in functie de sezon. Astfel in timpul primaverii lacul este albastru deschis si inchis, pentru ca vara sa devina verde inchis cu reflexe de smarald, iar toamna verdele inchis sa se transforme cateodata in nuante maron. Specialistii explica acest fenomen prin prisma solubizarii compusilor sulfurosi. Din cauza concentratiei puternice de sulf, lacul nu este populat, insa turistii pot inota in el fara probleme. Lacul a luat nastere in urma prabusirii unei galerii miniere de exploatare in anul 1920 si colectarii apelor de ploaie. De atunci a ramas unul din cele mai inedite obiective turistice din Maramures.
Parcul National Muntii Rodnei
Reprezinta o zona protejata de interes national si o rezervatie a biosferei recunoscuta pe plan international. De fapt Muntii Rodnei sunt divizati in mai multe arii naturale protejate cu scop stiintific, floristic, speologic, geologic etc. Ocupa partea de Est a judetului Maramures, dar si partea de Nord-Est a judetului Bistrita Nasad. Cele mai importante obiective turistice din Muntii Rodnei raman rezervatia naturala Pietrosu Mare, Pesterile Valea Cobaselului si Izvorul Tausoarelor, Piatra Rea, Poiana cu narcise de pe platoul Seca etc. Pietrosu Mare este presarat de forme glaciare, cele mai importante fiind circurile Buhaescu prevazute cu patru lacuri. Parcul National Muntii Rodnei este un ecosistem complex cu numeroase specii de plante si animale.
Statiunea Borsa
Aflata la poalele muntilor Rodnei intr-un cadru natural remarcabil, Statiunea Borsa este destinatia preferata de iubitorii sporturilor de iarna din nordul tarii. Astfel, in statiune turistii pot skia pe mai multe partii (Olimpica, Vila Bradet si Poiana Stiol) si pot folosi telescaunul sau teleski-ul. Partia Runc – Stiol este cea mai faimoasa din zona datorita lungimii de 2000 de m si diferentei de nivel de 500m. La Borsa se afla de asemenea si o trambulina naturala de 90 m, cea mai lunga din Europa. In afara de ski, turistii pot practica snowboard pe partia halfpipe. Vara statiunea devine o oaza de liniste si odihna pentru vizitatorii ce cauta aer montan curat, pentru tonifierea si stimularea spiritului si a psihicului.
Statiunea Mogosa
Statiunea montana Mogosa se afla in Muntii Gutai, aproape de orasul Baia Sprie. Turistii vin aici in orice sezon – iarna pentru a practica ski pe partia amenajata special, iar vara pentru inot si drumetii montane, sporturi de vara (tenis, handbal) si plimbari cu hidrobicicleta. Partia de ski poate deservi pana la 800 de turisti, este bine structurata in functie de gradul de dificultate si este dotata cu telescaun si schilifturi. Vara turistii pot inota in lacul Bodi unde a fost amenajat un strand modern. Clima tonica bogata in ioni este propice odihnei si recuperarii fizice si psihice. Iubitorii de sporturi extreme se pot delecta cu zboruri cu parapanta sau escaladari pe versantii muntosi. Anual in statiune are loc concursul “Mogosa Downhill Challenge” pentru downhill si mountain bike.
Statiunea Ocna Sugatag
Statiunea balneo-climaterica Ocna Sugatag se afla la 20 km de Sighetul Marmatiei, in Depresiunea Maramuresului, la 490 metri altitudine. Functioneaza tot timpul anului si ofera numeroase solutii de tratament pentru diverse afectiuni: reumatismale, neurologice, ginecologice, post-traumatice. Apele minerale au concentratii mari de clorura si sodiu, dovendindu-si capacitatile curative in ultimul secol. In urma cu 100 de ani in aceasta zona s-au prabusit galeriile ocnei de sare. Ca rezultat a aparut un lac de apa sarata si calda. Treptat ochiul de apa s-a extins, iar azi la Ocna Sugatag se efectueaza numeroase proceduri de tratament: masaj, electroterapie, bai calde si reci, aerohelioterapie, hidroterapie, termoterapie.
Turnul Stefan din Baia Mare
Este unul din obiectivele turistice importante din Baia Mare, o constructie arhitecturala cu origini medievale. Potrivit istoriei turnul dateaza din 1347, dar se pare ca el este mult mai vechi. Specialistii sunt de parere ca Iancu de Hunedoara ar fi ordonat construirea unui punct strategic cu rol de protectie, care ar fi fost chiar Turnul Stefan. Constructia a servit cativa ani ca punct de observare si supraveghere impotriva incendiilor din oras. Avand o inaltime de 40m, turnul a fost multa vreme una din cele mai somptuase constructii din Baia Mare. Pentru a ajunge sus vizitatorii trebuie sa urce pe o scara din piatra. Periodic in Turnul Stefan se organizeaza diferite evenimente culturale si artistice.
Biserica de lemn din Budesti
Aflandu-se pe lista obiectivelor turistice declarate monumente UNESCO, Biserica de lemn din Budesti are o istorie indelungata. Se pare ca a fost construita in anul 1643, iar la vremea aceea era considerata o constructie remarcabila. Avand hramul Sfantului Nicolae, Biserica de la Budesti este cea mai incapatoare din zona Maramuresului. Se inalta pe un deal plin de verdeata chiar in centrul satului. Incepand cu 1948 locasul de cult se afla sub patronajul Bisericii Ortodoxe Romane. Interiorul bisericii este pictat cu scene aproape miniaturale, inconjurate de cadrane colorate. Biserica este recunoscuta si pentru obiectele descoperite aici, ce au apartinut unor luptatori impotriva armatei habsburgice: haina curierului Pintea Viteazul si steagul unui nobil transilvanean.
Biserica de lemn din Bogdan Voda
Pe lista obiectivelor turistice deosebite din Maramures se inscrie si Biserica de lemn din satul Bogdan Voda. Aflandu-se sub patronajul spiritual al Sfantului Nicolae, Biserica a fost ridicata in 1718, pe o veche ruina a unui fost locas de cult ars de tatari in 1717. Biserica se inalta semeata in centrul satului si reprezinta un element important al constructiilor de cult arhitecturale maramuresene. La constructia sa s-au folosit barne simple, cioplite, fara elemente decorative, ci doar incinse cu o franghie rasucita, frumos sculptata in lemn, ce parcurge intreaga biserica. Interiorul a fost pictat in anul 1754 la solicitarea ctitorului Sapantan.
Biserica de lemn din Ieud
In satul maramuresean Ieud traditiile inca sunt pastrate. Tot aici se afla si unul din cele mai vechi locasuri de cult de lemn. Biserica de la Ieud este considerata monument protejat si este inclusa in patrimoniul UNESCO. Are hramul Nasterii Maicii Domnului si se remarca printr-un rafinament aparte si prin pictura murala deosebita, realizata direct pe lemn. Turistii care ajung in Ieud observa rapid ca acest sat se prezinta asemenea unui muzeu in natura. Portile de la intrare sunt sculptate in lemn, casele pastreaza tiparele traditionale si ulitele urmeaza frumos apa Prundului. Ieudul ofera vizitatorilor unul din cele mai frumoase cadre naturale din Maramures. De aici se poate ajunge usor si spre alte obiective turistice maramuresene renumite cum ar fi Borsa, Barsana si Moisa.
Biserica de lemn din Poienile Izei
Alaturi de celelalte biserici de lemn renumite din Maramures, Biserica din Poienile Izei (sau Poienile Glodului) se afla si ea sub patrimoniul UNESCO inca din anul 1999. A fost construita in 1632 din grinzi de brad de catre localnici. Este acoperita de doua stresini, are un altar patrat si este prevazuta cu o turla inalta. Picturile au elemente post-bizantine si s-au conservat destul de bine. Se afla sub patronajul spiritual al Sfintei Parascheva. In turn domnesc trei clopote de diferite dimensiuni, iar in interior exista mai multe icoane pictate pe lemn sau pe sticla, dintre care se remarca cea a Marelui Mucenic Dimitrie si cea a Sfantului Nicolae. Locasul sfant are in proprietate numeroase scrieri si carti bisericesti vechi, din secoloele XIVV si XVIII.
Cheile Tatarului
Cheile Tatarului sunt situate in Comuna Desesti, la mai putin de 30 km de Baia Mare si atrag anual mii de turisti iubitori de natura si obiective turistice impresionante. Rezervatia cheilor este brazdata de paraul Runcu alaturi de care formeaza o arie naturala protejata uimitoare. Sunt singurele chei din Romania sapate in andezit si au o lungime de circa 700 m. Stancile masive ce se inalta semet, apa paraului, salbaticiunea zonei si vegetatia din imprejurimi creaza cadrul natural ideal pentru aventuri montane de neuitat. Din pacate ca si obiectiv turistic, Cheile Tatarului sunt destul de putin vizitate si ce e mai grav este ca autoritatile au inceput lucrarile de constructie pentru un lac de acumulare cu baraj ce va acoperi complet zona cheilor.
Muzeul de Istorie si Arheologie Baia Mare
Baia Mare se poate mandri si ea cu un muzeu de istorie renumit, bogat in exponate atractive si reprezentative pentru istoria poporului roman, mai cu seama pentru istoria zonei Maramuresului. Muzeul de la Baia Mare s-a infiintat in 1904 ca si muzeu orasenesc, cu numeroase obiecte vechi. In ultimii ani muzeul a functionat intr-o cladire monument istoric, fost sediu al monetariei Baia Mare. Vizitatorii pot admira aici colectia de ceasornice cu peste 300 de exponate, colectia elementelor istorice de patrimoniu si colectia pieselor de arheologie. Dintre acestea merita subliniata prezenta necropolei tumulare de la Lapus, veche din era bronzului.
Valea Vaserului
Este unul din cele mai salbatice si izolate obiective turistice din Maramures, cu locuri de pamant inca necalcate de om. Turistii care vor sa ajunga in valea Vaser pentru a-i admira frumusetile trebuie sa calatoreasca cu Mocanita “Trenul cu abur”. Acesta se poate lua de la Viseu de Sus si este ultima cale ferata forestiera cu abur din toata lumea. Mocanita se foloseste si azi pentru transportarea lemnului, dar si a turistilor. Valea Vaserului este un defileu fantastic si cuprinde mai multe cadre naturale inedite, presarate cu numeroase izvoare minerale. Turistii iubitori de liniste vor fi impresionati de experienta descoperirii acestei vai rupta de modernismul si artificialismul zilelor noastre.