Obiective turistice din judetul Ilfov
Padurea si Lacul Snagov
Lacul si padurea Snagov, aflate la doar 40 de kilometri de Bucuresti, sunt cu siguranta printre cele mai frumoase obiective turistice din zona si un locul perfect pentru relaxare departe de agitatia orasului. Atat lacul cat si padurea fac parte din rezervatia naturala Snagov, ele cuprinzand o serie de specii rare din flora si fauna locala. Aici turistii pot vedea numeroase specii de plante cum ar fi: nufarul alb, nufarul indian, crinul de padure, brandusa de toamna, brebenelul etc. dar si animale precum: broasca testoasa, vidra, sarpele de apa, bufnita, barza, egreta, cerbul, pisica salbatica si numeroase specii de pesti.
Zona Snagov va ofera mai multe modalitati de petrecere a timpului libier, puteti opta pentru o plimbare cu barca sau cu vaporasul pe lac, puteti pescui in zonele permise, puteti sa inotati in piscina sau sa practicati sport pe terenurile amenajate aici. Tot aici se organizeaza numeroase circuite ecoturistice pentru copii si adulti.
Manastirea Pasarea comuna Branesti
Manastirea Pasarea se afla la 29 de km de Bucuresti, in comuna Branesti. Manastirea a fost ctitorita in anul 1813 de catre Sfantul Calnic de la Cernica si arhimandritul Timotei. Despre numele acestei manastiri exista mai multe legende: in una din ele se spune ca o pasare ar fi calauzit in acest loc pasii ctitorului; in alta legenda se spune ca o pasare s-a asezat pe biblie in timp ce se sfintea manastirea si nu a mai plecat de acolo decat dupa ce s-a terminat sfintirea lacasului. Cel mai probabil numele provine de la numarul mare de pasari care vietuiau in apropierea manastirii.
Manastirea Pasarea are ca hram Sfanta Treime si este o manastire de maici.
Manastirea Cernica
Manastirea Cernica se afla in comuna cu acelasi nume, la doar 12 km de Bucuresti. A fost ctitorita in anul 1608 de catre vornicul lui Mihai Viteazul, Cernica stirbei si de sotia sa Chiajna. Complexul monahal se intinde pe doua dintre insulelel lacului Cernica.
La manastirea Cernica veti gasi expuse numeroase icoane vechi, obiecte de cult, manuscrise, tesaturi si broderii din secolele XVII – XIX; tot in incinta manastirii se afla si casele memoriale ale Sfantului Ierarh Calinic si a scriiturului Gala Galaction – acesta fiind si inmormantat in cimitirul manastirii.
Manastirea Samurcasesti comuna Ciorogarla
Manastirea Samurcasesti a fost construita in anul 1808 de catre vornicul Constantin Samurcas, pe mosia acestuia din satul Ciorogarla, la doar 15 km departare de Bucuresti. Biserica manastirii se remarca prin arhitectura brancoveneasca si este singura din tara cu trei altare. Aceasta biserica a fost grav avariata in timpul cutremurului din 1940, din ea ramanand in picioare doar cativa pereti si catapeteasma care exista si astazi. Neputand fi salvata, biserica a fost demolata si reconstruita dupa vechile planuri intre anii 1941 – 1943 cu ajutorul generalului Teodor Ciurea, prefectul Ilfovului pe atunci.
Palatul Mogosoaia
Palatul Mogosoaia a fost construit de catre voievodul Constantin Brancoveanu in anul 1702. Palatul construit in stilul brancovenesc are o arhitectura simpla si placuta. Imbinarea elementelor baroce, renascentiste si orientale ii dau cladirii o eleganta deosebita. La frumuseata Palatului Mogosoaia contribuie si caramida rosie cu care este placat, coloanele suple si decoratiunile cu motive vegetale.
Palatul a apartinut familiei Brancoveanu aproape 120 de ani, timp in care a suferit mai multe distrugeri: a fost devastat de otomani in timpul razboiului din 1768, a suferit distrugeri si in timpul revolutiei din 1821, cu toate acestea a supravietuit si a fost renovat total in anul 1860 de catre Nicolae Bibescu, noul proprietar al palatului.
Pe langa palat, aici mai exista si alte atractii turistice cum ar fi: gradinile superbe in stilul italian, serele, cavoul familiei Bibescu, numeroase expozitii si alte evenimente culturale.
Manastirea Snagov
Manastirea Snagov ofera turistilor o imagine deosebit de frumoasa, acesata fiind situata pe o insula de pe lacul Snagov. Manastirea a fost construita cel mai probabil de Mircea cel Batran, prima atestare documentara fiin din anul 1408. De-a lungul timpului a fost refacuta de mai multe ori de catre alti domnitori printre care si Vlad Tepes. In anul 1485, Vlad Tepes va construi aici un zid de aparare, un pod, o inchisoare si un tunel pe sub apa. Initial manastirea era inconjurata de puternice ziduri de aparare, strajuite de un turn de observare inalt dar acestea s-au distrus in decursul timpului.
Biserica manastirii Snagov a fost folosita si pe post de necropola domneasca, aici aflandu-se mormantul lui Vlad Tepes. Potrivit legendei, slujitorii manastirii au gasit trupul neinsufletil al domnitorului Vlad Tepes dupa o batalie cu turcii si au incercat sa il ascunda inmormantandu-l in curetea manastirii.
Palatul Barbu Stirbei orasul Buftea
Palatul Barbu Stirbei se afla la 20 de km de Bucuresti, in orasul Buftea. Domnitorul Barbu Stirbei a inceput constructia in anul 1850, in planul initial aceasta fiind o cula (constructie semifortificata), prevazuta cu doua tuneluri de iesire. De-a lungul timpului urmasii domnitorului au adus o serie de modificari cladirii, adaugandu-i si doua etaje in plus.
Palatul a fost un loc de refugiu pentru regina Maria si copiii sai in timpul primului razboi mondial. In anul 1917 palatul a fost rechizitionat de armata germana, aici fiind negociat si tratatul de pace de la Buftea.
In parcul palatului se afla si o capela, constructie deosebit de frumoasa, realizata in stilul neogotic. Aici au fost inhumati mai multi membri ai familiei Stirbei, tot aici fiind filmate si cateva scene din celebru film Dracula (1992).
Palatul Snagov
Palatul Snagov se afla pe malul lacului Snagov si a fost construit in anul 1930 pentru Printul Nicolae al Romaniei. Dupa ce Printul Nicolae a fost dezmostenit Carol al II-lea, palatul a fost preluat de maresalul Antonescu iar dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, aici va fi resedinta lui Gheorghe Gheorghiu Dej. In anii ’70 Nicolae Ceausescu a marit palatul si l-a transformat intr-o resedinta pentru intanirea cu consiliu de ministri.
In prezent Palatul Snagov are numeroase sali ce pot fi inchiriate pentru evenimente sau petreceri private.
Fortul 13 Jilava
Un alt obiectiv turistic din judetul Ilfov este Fortul 13 Jilava. Acesta a fost construit intre anii 1860 – 1890 la initiativa regelui Carol I, iar scopul sau initial a fost de aparare. A fost folosit ca inchisoare prima data in timpul rascoalei de la 1907, atunci fiind incarcerati mai multi tarani. In timpul regimului comunist fortul s-a transformat intr-o inchisoare permanenta, aici fiind inchisi numerosi detinuti politici, printre care si: maresalul Antonescu, Corneliu Coposu, Monseniorul Vladimir Ghika si multi altii.
Fortul 13 Jilava a fost una dintre cele mai temute inchisori din perioada comunista, renumita pentru tratamentele inumane la care erau supusi detinutii. In prezent o parte dintre celule au fost amenajate ca si muzeu comemorativ.
Locatie: strada Sabarului nr. 1, comuna Jilava, judetul Ilfov.
Manastirea Caldarusani
Manastirea Caldarusani este una dintre cele mai vechi manastiri ortodoxe din Muntenia. Aceasta a fost construita in anul 1638 de catre domnitorul Matei Basarab. Manastirea a fost construita pe locul unui vechi schit de lemn, descoperit de domnitor cand a trecut prin aceasta zona.
In timpul staretului Gheorghe de la Cernica, manastirea devine un loc foarte important de duhovnicie si cultura din Roamnia. In anul 1834, tipografia Ungrovlahiei de la Bucuresti va fi mutata la aceasta manastire. In anul 1778 se infiintata si o scoala de pictura care va fi fregventata de Nicolae Grigorescu.
Pe langa istoria bogata a Manastirii Caldarusani, turistii sunt atrasi aici si de peisajul superb, manastirea fiind construita pe malul unui lac, care o inconjoara din trei laturi, iar a patra latura fiind strajuita de padure.
Locatie: comuna Gruiu, judetul Ilfov.