Obiective turistice din judetul Ialomita
Statiunea Amara
Situata la doar 7 km de orasul Slobozia, statiunea Amara este locul in care puteti beneficia de un sejur placut si de sedinte de tratament balnear. Statiunea Amara a fost atestata documentar inca de pe vremea domnitorului Matei Basarab (1580 – 1654) si a inceput sa functioneze oficial din anul 1892.
Cu o lungime de 4 km, lacul Amara este principalul factor terapeutic datorita continutului ridicat de sulfat, clorura de sodiu si de magneziu. Namolul lacului este sapropelic si contine 41% saruri minerale, 39% substante organice si 20% apa.
Indicatii terapeutice: afectiune reumatice, neurologice, ginecologice si dermatologice.
Manastirea Balaciu
Manastirea se afla in comuna Balaciu, la 20 km de Urziceni, aproape de malul stang al raului Ialomita. Biserica a fost construita intre anii 1822 – 1825, in timpul domnitorului Grigore Ghica. Planul bisericii este in forma de cruce, cu doua turle: una frontala si una deasupra naosului. Pridvorul deschis este ridicat pe 12 coloane placate cu piatra sculpatat, legate intre ele prin arce.
Casa Memoriala Ionel Perlea
Muzeul a fost infiintat in comuna Ograda, in casa natala a dirijorului si compozitorului Ionel Perlea (1900 – 1970). Casa a fost construita in anul 1887 de catre tatal dirijorului, Victor Perlea si a fost declarata monument istoric. La varsta de 12 ani, Ionel Perlea, aflat in Munchen in acea perioada, a realizat compozitia numita “Ograda Vals” exprimand prin ea nostalgia dupa locul natal.
In casa memoriala Ionel Perlea puteti vedea o colectie de aproximativ 800 de exponate: obiecte ce au apartinul marelui muzician, mobilier, instrumente muzicale, fotografii, discuri, partituri, publicatii etc.
Lacul Strachina din Valea Ciorii
Lacul Strachina aflat in comuna Valea Ciorii este o arie naturala protejata ce se intinde pe o suprafata de peste 1.000 de hectare. Zona prezinta o importanta deosebita ca habitat natural al pasarilor, aici fiind identificate peste 125 de specii de pasari, printre care: barza alba, barza neagra, starcul de noapte, starcul galben, starcul rosu, egreta alba, gaia neagra, acvila tipatoare, vulturul pescar etc. Lacul Strachina este si un paradis al pescarilor, aici aflandu-se zeci de specii de peste: crap, caras, somn, fitofag etc.
Manastirea Sfintii Voievozi din Slobozia
Manastirea a fost construita in anul 1618 de catre postelnicul Enache Caragea. In anul 1623 manastirea a fost grav afectata de atacul tatarilor. Domnitorul Matei Basarab a ordonat in anul 1634 reconstructia manastirii, marind in acelasi timp constructia cu inca o aripa. De-a lungul timpului manastirea a mai trecut si prin alte incercari, spre exemplu dupa cutremurul din anul 1838 biserica si clopotnita sunt avariate si vor fi reconstruite in 1842 de catre egumenul Gavriil de Smirna.
Muzeul National al Agriculturii din Slobozia
Muzeul National al Agriculturii din Slobozia a fost infiintat in anul 1996, fiind singurul muzeu de acest fel din tara. Muzeul are un patrimoniu foarte bogat, acesta incluzand: masini si utilaje agricole de epoca (tractoare, batoze, semanatori etc.), unelte agricole si obiecte de uz casnic, ceramica, mobilier si multe alte obiecte interesante.
Pe langa cladirea principala, muzeul mai are si alte unitati in aer liber cum ar fi: hambarul, cuptoare traditionale de paine etc. Tot aici a fost adusa si biserica de lemn din Poienari, construita in anul 1737.
Conacul Marghiloman
Conacul Marghiloman din satul Hagiesti a fost construit intre anii 1869 – 1874. Cel care a construit acest conac este Alexandru Marghiloman (1854 – 1925), un fost om politic roman, acesta ocupand de-al lungul timpului mai multe functii importante in stat cum ar fi: ministru de interne, ministru al justitiei, ministru finatelor, prim-ministru.
Cladirea cu o arhitectuta tipica pentru resedintele boieresti din secolul al XIX-lea, se afla intr-o stare avansate de degradare din pacate.