Obiective turistice din judetul Hunedoara
Parcul National Retezat
Romanii il mai numesc “taramul cu ochi albastri”, pe buna dreptate. Parcul National Retezat reprezinta cea mai cunoscuta rezervatie naturala din Romania. Este un complex natural apreciat la nivel international. Ocupa 20 000 hectare si se afla in partea sud-vestica a judetului Hunedoara. Parcul s-a infiintat in 1935, dar atunci ocupa doar 100 de km. In 1979 a devenit o rezervatie speciala a biosferei. Aici intalnim 80 de lacuri, cel mai mare lac glaciar din tara (Bucura) si cel mai adanc lac glaciar din tara (Zanoaga). In Muntii Retezat exista peste 20 de varfuri ce depasesc 2000 m, un relief complex cu multe vai, lacuri, chei, pesteri si avene.
Statiunea Geoagiu Bai
Statiunea balneara Geoagiu se afla la 19 km de Orastie si la 40 km de localitatea Deva. Apele minerale benefice si climatul tonic reprezinta motivele pentru care mii de turisti prefera aceasta statiune in fiecare an. Zona in care este asezata statiunea este una pitoreasca, bogata in paduri si verdeata. Apele minerale utilizate in cura interna sau externa, namolul si bioclimatul propice sunt recomandate pentru tratarea afectiunilor reumatismale degenerative si articulare, postraumatice, neurologice, ginecologice etc. Initial statiunea s-a numit Gemisara, iar apoi Termele Dodonei si are o istorie veche, inca de pe vremea romanilor. Turistii aflati la bai pot opta pentru traseele montane sau pot admira vestigiile istorice si peisajul montan.
Biserica din Densus
Biserica medievala de la Densus poarta hramul Sfantului Nicolae si este situata la 10 km de Hateg. Ridicata in secolul XIII, aceasta biserica este una din cele mai vechi constructii ca si locas cult de rit bizantin de la noi din tara. Acoperisul este prevazut cu placi de piatra, la fel ca o buna parte din constructie pentru care s-au folosit pietre romane fasonate provenite de la Ulpia Sarmizegetusa. In 1991 a fost propusa pentru a intra in patrimoniul UNESCO. Biserica este functionala, in sensul ca si azi se oficiaza in ea slujbe religioase ortodoxe. Are o serie de caracteristici unice, care o fac sa fie recunoscuta drept cea mai ciudata constructie din Tara Hategului.
Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia, in traducere “cea regeasca”, este de fapt vechiul centru politic si militar al Daciei, inainte de purtarea razboaielor cu romanii. Ea a jucat rolul unui sistem de aparare strategic si era prevazuta cu 6 fortarete. Dupa razboaiele daco-romane, capitala politica s-a mutat la 40 km distanta, respectiv la Ulpia Traiana. In prezent ruinele si ramasitele arheologice se afla in satul Gradistea Muncelului si sunt incluse in patrimoniul cultural UNESCO, drept monument istoric de importanta internationala. Ruinele sunt bine conservate, desi la prima vedere situl poate parea destul de pustiu.
Cetatea Deva
Cetatea Deva din orasul cu acelasi nume se inalta pe Dealul Cetatii, la 371 metri altitudine. In 1849 cetatea a fost obiectul unei explozii, astfel ca azi aici gasim doar o ruina a ceea ce a fost o data o cetate puternica. Chiar si asa turistii pot observa zidurile solide, turnurile in forma de patrat sau cerc, precum si portile impunatoare de la intrare. Parcul Cetatii este brazdat de multiple alei frumos amenajate pentru ghidarea turistilor. Pentru a ajunge la Cetate turistii trebuie sa parcurga serpentinele, calatorie ce ofera posibilitatea de a admira frumusetile imprejurimilor. Din 1988 Cetatea este considerata rezervatie naturala datorita ruinelor conservate, plantelor de factura mediteraneeaa si viperei cu corn.
Muzeul aurului din Brad
Este un muzeu unic in Europa si se afla mai exact la Brad, in Apuseni. A luat fiinta acum aproape un secol prin colectionarea mai multor exponate de aur, din lume si de la noi din tara. Majoritatea exponatelor de la noi din tara provin din Muntii Metaliferi, zona orasului Brad. Aceste piese demonstreaza faptul ca meleagurile noastre au fost locuite cu mai mult de 5 000 de ani in urma. Cand spunem exponate din aur nu ne referim la bijuterii, ci la piese din aur pur, neprelucrat, asa cum a fost obtinut de catre mineri. Interesant este ca anumite exponate au forme de plante sau animale. Daca doriti sa admirati cele 800 de piese din aur care provin din diverse tari, atunci trebuie sa vizitati Muzeul de la Brad cu urmatoarea ocazie.
Rezervatia de zimbri din Hateg
In Rezervatia de la Hateg traiesc mai multi zimbri, animale pe cale de disparitie in multe regiuni. Ca si specie, zimbrul se regasea adesea in zonele impadurite cu foioase in Europa Evului Mediu. Pe tot Globul se apreciaza ca mai exista in prezent doar 3600 de zimbri (desi inainte de a fi protejati numarul lor ajunsesela 12). La Hateg, in Padurea Silvut, zimbrii au fost adusi in 1958, iar azi numarul lor a ajuns la 8. Padurea cu zimbrii ocupa 50 de hectare si se afla doar la 3 km de Hateg. Este bogata in carpeni, brazi si stejari.
Castelul Corvinilor
Se mai numeste Castelul Huniazilor sau al Corvinistilor. Reprezinta cel mai cunoscut si semnificativ obiectiv turistic din Hunedoara. Majoritatea celor care ajung in Hunedoara vor sa viziteze si castelul – emblema a judetului. Castelul are o istorie indelungata si arata foarte frumos, atat in interior cat si pe exterior. Reprezinta unul din obiectivele turistice cu care romanii se pot lauda. Imediat ce veti patrunde in castel veti putea observa complexitatea stilurilor de constructie. Este uimitor cum stiluri din ere diferite reusesc sa se imbine atat de armonios si original. Zidurile castelului cunosc o istorie indelungata si reprezinta obiectul principal in jurul carora se construiesc legende si superstitii.
Pestera Bolii
Putine pesteri pot fi vizitate pe toata lungimea pe care se desfasoara, iar Pestera Bolii este una dintre ele. Este situata in partea nordica a orasului Petrosani, la circa 6 km de acesta. Denumirea pesterii provine de la clanul Bolia ce a detinut proprietati si paduri in regiune, prin secolul al XV-lea. La intrarea in pestera curge Paraul Jupaneasa, pentru ca la iesire paraul sa se numeasca Galbina. Podurile amenajate in 1960 s-au daramat, dar de curand autoritatile in parteneriat cu speologii au hotarat montarea unor podete care sa inlesneasca accesul si deplasarea in interiorul pesterii.
Cascada Lolaia
Oferind un peisaj salbatic, Cascada Lolaia reprezinta unul din cele mai spectaculoase obiective turistice din judetul Hunedoara. Cascada se afla in nordul Muntilor Retezat, la altitudine de 1050m, pe valea Nucsoarei, unde se varsa mai multe paraiase (Valea Rea, Pietrele, Galesu, Stanisoara). Are o inaltime de circa 15 metri, iar pentru a ajunge sus turistii trebuie sa parcurga treptele tinandu-se de balustrada de lemn. Turistii care ajung aici sunt impresionati de inaltimea cascadei, de modul in care cade apa, prabusindu-se si de frumusetea cadrului natural din jur. La cascada se poate ajunge in orice sezon, acest punct fiind preferat de turistii care doresc sa cutreiere prin Parcul National Retezat.