Obiective turistice din judetul Harghita
Lacul Rosu
Lacul Rosu ofera vizitatorilor posibilitatea de a admira cel mai mare si impresionant baraj natural de la noi din tara. Lacul a aparut in urma surparii unui versant al Muntelui Ghilcos, in anul 1837. Denumirea sa provine de la Paraul Rosu ce curge printre straturile de culoare rosie bogate in oxizi si hidroxizi de fier. Potrivit unei legende, atunci cand flancul s-a surpat, un pastor ar fi fost prins inauntru impreuna cu oile sale. De aceea localnicii il mai numesc si Lacul Ucigasului. Din punct de vedere geologic lacul are radacini calcaroase, ceea ce a dus la crearea unor forme de relief uimitoare. In statiunea Lacul Rosu turistii pot face drumetii montane si pot admira peisajele naturale.
Lacul Sfanta Ana
Situat in comuna Tusnad si inconjurat de peisaje spectaculoase, Lacul Sfanta Ana are origine vulcanica, fiind singurul lac de acest tip de la noi din tara. Are o adancime de aproape 7m, forma circulara si se intinde pe circa 1737 m lungime, dar cel mai impresionant lucru este faptul ca este amplasat la o altitudine de 946m, intr-o zona montana impadurita. Din punct de vedere istoric lacul a luat fiinta pe un vechi crater vulcanic, colectand ape doar din precipitatii, neavand izvoare proprii. Lacul este inconjurat de numerosi muschi de pamant, flori foarte frumoase si specii rare de animale. Sfanta Ana reprezinta un sistem natural complex, o rezervatie geologica bogata in specii faunistice si floristice deosebite.
Poiana narciselor de la Vlahita
Localitatea Vlahita se afla chiar la poalele Muntilor Harghita, la altitudine de 860m, intre apele paraurilor Homorod Mic si Varghis. Ceea ce face ca aceasta zona sa fie atat de speciala este multitudinea narciselor ce rasar pe platoul muntos, inconjurat de un cadru natural superb. Specialistii apreciaza ca la Vlahita exista intre 180 si 200 de fire de narcise albe pe metru patrat, in conditiile in care poiana se intinde pe o suprafata de 300 de hectare. Acesta este motivul pentru care din anul 2000 zona este considerata rezervatie naturala floristica protejata la nivel national. In afara de narcise, turistii pot intalni si alte flori deosebite: “Papucul Doamnei”, o specie rara din familia orhideelor, stanjenel salbatic, taula, darie, ghintura etc. In luna mai autoritatile locale organizeaza anual “Festivalul Narciselor de la Vlahita”.
Salina Praid
In inima Harghitei exista o mina de sare gema, unul din cele mai impresionante obiective turistice din aceasta zona, un mic orasel subteran, la 120m adancime. In salina autoritatile locale au amenajat un parc de aventura si un loc de joaca pentru cei mici, restaurante, mese de biliard, vinoteca, biblioteca si o capela. Salina atrage anual mii de turisti dornici de relaxare si obiective turistice inedite. Salina este situata in muntii Gurghiului la aproape 50 km de Targu Mures, la 10 km de Sovata si este deschisa turistilor tot anul. Pentru a cobori in salina turistii sunt transportati cu microbuzul printr-un tunel de 1.5 km, iar apoi trebuie sa parcurga 300 de trepte. Salile subterane dotate cu sisteme de iluminat sunt perfecte pentru gimnastica recuperatorie si tratarea afectiunilor respiratorii.
Statiunea Borsec
In Romania exista numeroase obiective turistice montane, iar Borsec este unul dintre cele mai frumoase. Statiunea asezata in centrul Carpatilor Orientali, la circa 100 km de Bicaz si 26 km de Toplita, promite turistilor peisaje de vis, aer curat si liniste – ingredintele perfecte pentru o stare de spirit pozitiva. Situata la o altitudine de 900 de metri, Borsec este inconjurata de paduri de brazi, printre care autoritatile au amenajat itinerarii pentru diverse trasee montane. In statiune exista numeroase izvoare de apa potabila plata si minerala, cu multiple efecte terapeutice. Apa de la Borsec a fost premiata cu titlul de “Regina Apelor Minerale” si a primit numeroase diplome de recunoastere pe plan national si international. Borsec este locatia ideala pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, bolilor endocrine si digestive, afectiuni renale, boli de nutritie si dermatologice. Aici se pot face bai fierbinti, cura interna cu apa minerala, electroterapie, bai cu ierburi, impachetari, gimnastica, hidroterapie.
Baile Tusnad
Statiunea inconjurata de paduri de conifere si foioase este situata in masivul vulcanic Ciomad, pe cursul Oltului. In centrul sau se afla Lacul Ciucas, la o altitudine de 650m. Cadrul natural face ca aerul din zona sa fie puternic ozonat, cu ioni si cu aerosoli rasinosi, perfect pentru inlaturarea stresului si a oboselii. Apele minerale din statiune sunt atestate documentar incepand cu secolul XVIII, cand se vorbeste pentru prima data despre efectul lor curativ. Tot in statiune sunt prezente mofetele, adica emanatiile de bioxid de carbon, deosebit de utile in curele balneare. De altfel folosirea mofetelor naturale in scop curativ reprezinta un fenomen unic pe plan international. Turistii vin la Baile Tusnad pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare sau digestive, afectiuni ale sistemului nervos sau endocrine. Iarna in statiune se poate schia pe partia Veres Viz.
Pestera Meresti
Denumita si Pestera Orban Balazs, Pestera Meresti este situata chiar in centrul Cheilor Varghisului, in Muntii Persani, pe stanca Piatra Minunilor. Este brazdata de paraul Meresti si este cea mai mare pestera din zona carstica Cheile Varghisului, unde se afla circa 50 de pesteri. Pestera Meresti este prevazuta cu patru intrari, cu galerii si sali de diferite dimensiuni, unele chiar foarte spatioase. In Sala Mare, unde au fost descoperite urme ale vietii preistorice, pestera adaposteste o colonie mare de lilieci. Se intinde pe o lungime de 1527m si are forme endocarstice impresionante. Ultima sala cuprinde mai multe pietre pretioase pe care apa le-a adus si le-a sudat de pereti.
Pestera Sugau
Rezervatie speologica de mare importanta, Pestera Sugau se afla in Muntii Giurgeului, aproape de Piatra Singuratica. Se intinde pe o lungime mai mica de 1 km si este faimoasa mai ales pentru galeriile deosebit de inguste, precum si pentru formele speleoteme: stalactitele se prezinta sub forma de con sau sunt fistulare, stalpii sunt prevazuti cu guler etc. Denumirea pesterii vine de la suierul creat de aerul din pestera si de paraul de pe partea activa. In interior temperatura variaza intre 7 si 10 grade Celsius, motiv pentru care vizitatorii trebuie sa fie aiba echipament adecvat.
Cheile Bicazului
Aflate la doar 20 de km de Bicaz, Cheile reprezinta unul din cele mai atragatoare obiective turistice din Carpatii Orientali. Se afla in centrul Muntilor Hasmas, leaga Neamtul de Harghita si Transilvania de Moldova. Se intind pe o lungime de 8 km, intre Lacul Rosu si satul Bicazul Ardelean. Cheile Bicazului sunt incluse in Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas si reprezinta o arie protejata complexa. De-a lungul cheilor s-au amenajat numeroase trasee alpine, iar sportivii dornici de aventura pot veni aici pentru a escalada peretii abrupti. Zona cheilor este deosebit de pitoreasca, cu stanci masive de 300-400m, cu serpentine impresionante si un amestesc spectaculos de roci, vegetatie si ape.
Parcul National Calimani
Este o arie ocrotita prin lege nationala si apartine mai multor judete: Mures, Suceava, Harghita si Bistrita Nasaud. Se intinde pe circa 24 000 ha, unde sunt limitate activitatile de pasunat si taierea lemnelor. Muntii Calimani au primit titlul de “parc national” deoarece sunt bogati in specii faunistice rare (jneapan, cocos de mesteacan, zambru). Aici exista destul de putine pensiuni pentru turisti si cel mai adesea ele se afla la poalele muntilor. Cele mai renumite obiective turistice din Calimani sunt Rezervatia naturala 12 Apostoli, Negoiul Unguresc – Pietrosul, Rezervatia Iezerul Calimanului si Cascada Tihu. Iubitorii de drumetii se pot aventura pe unul din traseele montane cosacrate: Gura Haitii – Pietrele Rosii – Dornisoara sau Sat Gura Haitii – Poiana Izvoarelor – Vf Pietrosu Calimani – Vf Retitis – Vf Iezerul Calimanilor – Pasul Paltinis.