Obiective turistice din judetul Gorj
Pestera Muierii
Peștera Muierii se afla in nordul Baii de Fier, la o altitudine de 700 de metri, chiar in Muntii Parang. A fost sculptata timp de milioane de ani de raul Galben. Denumirea pesterii vine de la rolul pe care l-a avut ea in trecut – de a proteja femeile si copiii, in vreme de razboi cand barbatii plecau la lupte. Se remarca printr-o lungime de circa 7 km si este structurata pe 4 nivele. Dintre acestea, doar cel de deasupra (la 40 m inaltime si avand o lungime de 573m) este deschis vizitei turistilor. Cateva formatiuni ce atrag atentia sunt Domul Mic care arata ca o cupola, Valul Altarului, Sala Altarului, Candelabrul Mare, Stanca Insangerata, denumita astfel dupa prelingerile de oxid de fier ce se pot observa pe peretele sau. In Galeria Ursilor cercetatorii au descoperit schelete de animale salbatice, iar in Sala Musteriana cateva obiecte ce au apartinut civilizatiilor vechi.
Ansamblul Sculptural Constantin Brancusi
Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși se poate vizita la Targu Jiu, chiar in Parcul Central. Complexul este format din mai multe sculpturi ale renumitului artist Constantin Brancusi, iar cele mai insemnate sunt Coloana Infinitului, Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului. Brancusi a gandit si a realizat aceste sculpturi in memoria soldatilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Celebra Coloana a Infinitului este formata din 16 module, simbolizand anul intrarii Romaniei in crudul razboi. Poarta sarutului simbolizeaza trecerea intr-o noua viata si unirea cu spiritul. Tot ansamblul este considerat un monument istoric ce merita inscris pe lista celor mai frumoase obiective turistice din Romania.
Casa Memoriala Constantin Brancusi
Casa Memorială Constantin Brâncuși. Brancusi este fara indoiala cel mai iubit si cel mai mare sculptor roman, iar operele sale raman si azi foarte actuale. El s-a nascut si a copilarit la Hobita, un sat simplu din Gorj. Casa memoriala nu este chiar cea in care s-a nascut artistul, ci un muzeu construit pe unul din terenurile sale. Muzeul este structurat in 3 camere principale: cunia, celarul si odaia de dormit. Sculptura coloanelor prispei urmeaza stilul specific zonei Transilvaniei.
Manastirea Tismana
Mănăstirea Tismana se remarca printr-o vechime ce depaseste 600 de ani. Lucrarile de constructie s-au finalizat in anul 1378. Tot aici a functionat la un moment dat prima scoala pentru specializarea caligrafilor si copistilor de carti religioase. Acestia faceau traduceri in mai multe limbi. Tot la Tismana se considera ca a avut loc o intalnire dintre domnitorul Mircea cel Batran si regele Austro-ungariei Sigismund de Luxemburg, in incercarea de a construi o alianta impotriva atacurilor turcesti. Vlad Tepes si Neagoe Basarab sunt alti doi domnitori care si-au intersectat la un moment dat drumurile cu aceasta frumoasa manastire. Din pacate manastirea a fost cuprinsa de incendiu in anul 1542. Azi la Tismana se organizeaza o multime de pelerinaje aproape tot timpul anului. Romani si straini vin sa descopere mai indeaproape frumusetea si boarea unui trecut religios indelungat.
Statiunea Ranca
Stațiunea Rânca este amplasata pe varful celor mai inalti munti din Gorj – Parang, la o altitudine de 1650m si la 62 km de Targu Jiu. Este o statiune montana ideala pentru petrecerea timpului liber, pentru schiat si alte sporturi de iarna. Pe de alta parte, turistii sunt invitati sa o descopere si sub razele caldute ale soarelui din timpul verii, cand aici aerul este mult mai suportabil decat in orase. In apropirea statiunii se afla o multime de lacuri glaciare care sunt si ele puncte interesante de atractie. In timpul verii turistii se pot aventura pe traseele marcate spre Cabana Pestera Muierii, Varful Papusa, Valea Gilortului etc.
Statiunea Sacelu
Stațiunea Săcelu este situata in comuna cu acelasi nume, la o altitudine de 340m, inconjurata de un peisaj frumos cu dealuri impadurite. Fara indoiala aceasta statiune este una din cele mai atractive obiective turistice ale gorjenilor, mai ales datorita apelor foarte utile in diverse tratamente. Apele din statiune sunt bogate in sulf, sodiu si iod, iar namolul mineral ajuta la vindecarea si tratamentul diferitelor boli. Anual in statiune ajung romani si straini care apreciaza efectul benefic al bailor la cada cu ape minerale de izvoare, al bailor cu namol, in bazine sau prin intermediul undelor electromagnetice. In statiune a fost amenajat si un strand pentru aerohelioterapie. Regiunea este presarata cu pensiuni traditionale si livezi bogate.
Casa Memoriala Ecateriana Teodoroiu
Casa memorială Ecaterina Teodoroiu. Regasim aceasta casuta pitoreasca in resedinta Judetului Gorj, la Targu Jiu. Ecaterina Teodoroiu a ramas in memoria romanilor datorita curajului de care a dat dovada in timpul Primului Razboi Mondial. Ea s-a oferit voluntar in acel razboi si s-a alaturat plutonului de la Marasesti, dandu-si viata pentru apararea patriei. In semn de recunostinta, trupul sau neinsufletit a fost adus si inmormantat la Targu Jiu. Casa memoriala, construita in 1884, este relativ micuta si are doar cateva incaperi. Este chiar locuinta in care ea a copilarit. Vizitatorii care trec pragul casei au acces la fotografii, opere si obiecte traditionale ce au apartinut eroinei de la Targu Jiu.
Muntii Parang
Munții Parâng sunt cei mai stancosi de la noi din tara. Parangul Mare este cel mai impunator si are 2516 m inaltime. In afara de acesta, iubitorii de trasee montane pot urca spre Varful Gemanarea care are 2426 m, varful Stoinita (2421 m) sau spre Varful Carja (2405m). De-a lungul traseelor montane turistii pot poposi la diverse cabane special amenajate, presarate ici si colo.