Obiective turistice din judetul Giurgiu

Parcul National Comana

Parcul Național Comana. Principalele obiective turistice din aceasta rezervatie sunt Balta Comana, Manastirea Comana si Rezervatiile stiintifice. Zona este in plina extindere de conservare si ocupa in prezent mai multe comune din Giurgiu. A fost declarata arie protejata in anul 2005, iar azi ocupa circa 25 000 de hectare. Cateva specii ocrotite pe care le intalnim aici sunt bujorul de padure, popandaul, lisita, broasca testoasa de balta etc. Vizitatorii pot admira arborii seculari, sediul de la Cabana Fantana cu Nuc, pot face traseele turistice marcate sau se pot plimba cu barca. Numita si a doua delta a Romaniei, Parcul Comana reprezinta o rezervatie unicat pe continetul european.

Rezervatia Manafu

Rezervația Manafu cuprinde o minunata zona impadurita, protejata prin lege datorita poienitelor luminoase si bujorilor romanesti. Se afla in vecinatatea Parcului Natural Comana, la vest de satul Valea Bujorului. Padurea a capatat titlul de rezervatie forestiera in anul 1954, iar azi se intinde pe 278 hectare. Stejarul brumariu, salcamul, garnita, porumbarul, brebeneii, bujorul, fazanii si caprioarele reprezinta doar cateva specii intalnite in zona.

Turnul Ceasornicarului

Turnul Ceasornicarului din orașul Giurgiu reprezinta un monument masiv situat in Piata Unirii. In trecut turnul a fost folosit ca si punct de observatie. Initial a fost construit de turcii care au trecut pe aici in anul 1700, iar mai tarziu in secolul VII edificiul a fost refacut. Ceasornicul din turn a fost asezat aici in secolul XIX. Dupa consolidarea din 2005-2007, ceasornicul vechi a fost inlocuit si dus la muzeul de istorie din oras. Turnul atinge 22 m inaltime si ramane o atractie turistica interesanta pentru cei care trec prin Giurgiu.

Muzeul Teohari Antonescu

Muzeul Teohari Antonescu cuprinde 5 sectii tematice: istorie, restaurare, arheologie si etnografie. Fiecare reprezinta un castig pentru cultura romaneasca, fiind bogata in numeroase exponate si detalii ce zugravesc fidel istoria si civilizatia romaneasca, cu precadere din aceasta regiune. Daca sunteti pasionat de arheologie aici puteti admira exponate structurate pe aproape toate epocile istorice. Pe partea de etnografie exista nu mai putin de 1700 de exponate.

Manastirea Comana

Mănăstirea Comana. Este ctitoria domnitorului Vlad Tepes si dateaza din 1461. Are un puternic aspect de cetate. Pozitia sa este deasupra unor lacuri, langa padurea alaturi de care formeaza Parcul Natural Comana. Vestigiile descoperite (biserica, ruinele unui turn clopotnita, chilii simple, cimitir) arata ca aici a fost un locas de cult foarte vechi. Datorita istoriei indelungate, frumusetii arhitecturale si peisajelor pitoresti din apropiere, Manastirea Comana ramane unul din cele mai importante obiective turistice din regiunea Giurgiului.

Cetatea Giurgiu

Cetatea Giurgiu a avut un trecut tumultos din cauza pozitiei – aflandu-se intre Bizant, bulgari si otomani. Ea a fost atacata in nenumarate randuri, cucerita, incendiata, reconstruita, ruinata. Azi din ea au ramas doar ruinele ca si dovada a istoriei zbuciumate a romanilor de pe aceste meleaguri. Ele contureaza si acum forma vechii fortificatii, vizitatorii putand recunoaste usor fundatia turnului de aparare si zidurile foarte groase care inconjurau cetatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
30 ⁄ 3 =