Obiective turistice din judetul Dambovita

Sfinxul

Sfinxul este un etalon al romanilor, unul din cele mai cunoscute obiective turistice de la noi din tara. Se afla in muntii Bucegi si reprezinta formatiuni de stanca, adevarate monumente realizate de natura. Sfinxul este o piatra care are 8 metri inaltime si care are chip omenesc, in urma erodarii de catre vanturi. Este amplasat la 2216 m altitudine alaturi de alte formatiuni geologice create in aceeasi maniera (Babele). Turisii care vor sa viziteze Sfinxul obisnuiesc sa urce cu Telecabina timp de circa un sfert de ora. Cei mai aventurieri pot petrece pana la 5 ore daca vor sa escalateze traseul pe jos.

Babele

Babele sunt si ele niste creatii ale naturii, asemenea Sfinxului. Reprezinta formatiuni stancoase erodate de-a lungul timpului, creatorul lor fiind chiar vantul, cu toate ca sunt persoane care cred ca si omul a influentat modelarea lor. Cercetatorii insa confirma ca vantul alaturi procesul de inghetare – dezghetare au dus la aparitia acestor forme. Babele intruchipeaza Cerul, Soarele, Luna si Marte, ele avand si denumirea de altare ciclopice. La Babelele exista si o cabana cu peste 100 locuri de cazare si restaurant, unde turistii se pot relaxa si pot ramane peste noapte.

Parcul National Bucegi

Parcul Național Bucegi este unul din acele obiective turistice care poate reprezenta cu usurinta destinatia perfecta pentru petrecerea concediului. Suprafata parcului se desfasoara la nivelul a trei judete: Dambovita, Prahova si Brasov. In Dambovita gasim situat lacul Pucioasa, la 400 metri altitudine. Este un lac artifical, asezat pe raul Ialomita. In afara de acest lac, Parcul cuprinde Cheile Zanoagei, Pestera Cocora cu Pestera Ialomitei, in interiorul careia s-au gasit fosile de urs.

Turnul Chindiei

Turnul Chindiei fost inaltat in secolul al XV-lea si este cuprins in sistemul monumentelor istorice care tin de Curtea Domneasca. El a fost contruit la comanda lui Vlad Tepes cu scopul de a fi folosit ca si punct de paza si de adapostire a patrimoniului. Turistii care ajung azi la el pot observa ruinele si se pot plimba in parcul in care este amplasat. Inaltimea turnului atinge 27 de metri, iar diametrul sau este de 9 metri. Reconsolidarea sa a fost facuta la initiativa domnitorului Bibescu. Numele turnului provine cel mai probabil de la chindiile (adica ospetele) care se organizau in zona. Chindie mai inseamna si “apus” exact momentul zilei cand soldatii trebuiau sa dea alarma pentru inchiderea celor 5 porti. Azi Turnul Chindiei adaposteste multe obiecte istorice, documente, arme din vremea lui Vlad Tepes.

Zimbraria Neagra

Zimbrăria Neagra. Chiar daca dinozaurii au disparut, zimbrii inca exista. Acesta este mesajul de intampinare pe care il gasim pe site-ului obiectivului turistic Zimbraria Neagra. Este administrata de Ocolul Silvic Bucsani si se afla la circa 30 km de Targoviste. In 2010 aici existau 35 de zimbri, toti avand nume care incep cu RO. A fost infiintata in anul 1983 ca si necesitate a adaptarii speciei la zona de campie. Zimbraria are ca scop inmultirea si protejarea acestor animale deosebite., mandre si sfioase. Zimbrul a disparut de pe teritoriul nostru in secolul al XIX-lea din cauza vanarii excesive si reducerii fondului forestier. In prezent la noi in tara sunt 4 rezervatii de zimbri.

Manastirea si Pestera Ialomita

Mănăstirea și Peștera Ialomiței. Sunt doua obiective turistice apropiate pe care nu trebuie sa le ocoliti. Manastirea se afla chiar in pestera si a fost construita in secolul al XVI-lea, in timpul domnitorului Mihnea cel Rau. Numele domnitorului a dat si denumirea primei sali din pestera. Pestera este deschisa turistilor intr-un anumit interval.

Curtea Domneasca

Curtea Domnească. O regasim mentionata pentru prima oara in anul 1427 cand Targoviste indeplinea rolul de centru administrativ al Tarii Romanesti. Atunci Curtea Domneasca reprezenta atat zona rezidentiala pentru domnitori dar avea si scop de aparare. Mircea cel Batran a contribuit si el la fortificarea ansambului, ordonand construirea unui palat domnesc. Din anul 1961 Curtea a fost aprobata ca obiectiv turistic si a intrat in circuitul national de vizitare. In afara de palat, Curtea Domneasca administreaza si Turnul Chindiei, Biserica cu hramul Sfintei Vineri, precum si alte locuinte civile din acea perioada.

Casa Memoriala I. L. Caragiale

Casa memorială I. L. Caragiale. Fara indoiala Caragiale este unul din scriitorii care au influentat puternic literatura romaneasca. Operele sale continua sa fie actuale chiar si azi. Dramaturgul s-a nascut la Haimanale, un sat din Dambovita care azi a luat numele sau. Locuinta memoriala este chiar in acest sat, pe drumul dintre Targoviste si Ploiesti. In interior sunt pastrate numeroase fotografii, scrisori si telegrame, afise ale comediilor scrise, editii rare, detalii privind viata si familia din care provenea.

Statiunea Pucioasa

Stațiunea Pucioasa se gaseste la 350 metri altitudine intr-un minunat cadru impadurit din abundenta. Este atestata documentar din 1538, dar sursele izvoarelor sulfuroase si iodate au fost identificate mai tarziu, de abia in 1828. Din acest an statiunea a inceput sa devina din ce in ce mai frecventata. Turistii care ajung azi la Pucioasa pot opta pentru tratamente diverse: termoterapie, kinetoterapie, inhalatii, aerosoli, impachetari, bai de plante sau bai calde cu apa minerala. Tramentele sunt utile pentru tratarea bolilor de reumatism, ale aparatului respirator, nasului, bolilor de piele, de inima, ale sistemului metabolic etc.

Muzeul National al Politiei

Muzeul Național al Poliției Române este unul din acele obiective turistice care marcheaza orasul Targoviste. Imediat dupa constructie, edificiul a reprezentat sediul mai multor institutii administrative. Denumit la inceput Casa Coconilor, Muzeul s-a transformat intr-o scoala de renume pentru targovisteni. Aici a invatat chiar si Grigore Alexandrescu. Din punct de vedere al arhitecturii, cladirea nu este foarte somptuoasa, dar urmeaza cateva influente ale stilului brancovenesc consacrat. Are parter inalt si etaj, acoperisul fiind din sindrila. In subsol se afla un beci la fel de inalt. Interiorul gazduieste multiple colectii apartinand Politiei Romane de la inceputuri pana azi.

Muzeul Tiparului si al Cartii Romanesti

Muzeul Tiparului și al Cărții Românești din orașul Târgoviște. A fost construit pentru a evidentia modul de scriere si evolutie a operelor tipografice la noi in tara, mai cu seama in regiunea Tarii Romanesti. Pana sa apara hartia de scris se foloseau unelte inedite ca lut si scoarta de copac. Cladirea muzeului este solida si are o vechime indelungata, datand din timpul lui Constantin Brancoveanu. A fost oferita spre vizitare turistilor incepand cu anul 1967. Cateva documente importante care se regasesc aici sunt scrisoarea lui Neacsu din Campulung din anul 1521 (care este de altfel primul document scris de la noi din tara), precum si binecunoscutele „Învățături ale lui Neagoe Basarab către fiul sau Teodosie”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
21 − 19 =