Obiective turistice din judetul Covasna

Cetatea Zanelor

Construita in secolul al II-lea inaintea erei noastre, Cetatea Zanelor este una dintre cele mai bine pastrate cetati dacice. Cetatea a avut o istorie zbuciumata, a fost distrusa in vremea lui Burebista, fiind reconstruita apoi la sfarsitul secolului I inaintea erei noastre si distrusa din nou de catre cuceritorii romani.
Aici au fost descoperite numeroase obiecte de ceramica, monede si alte vestigii din perioada dacica.
Cetatea Zanelor se afla in partea superioara a Vaii Zanelor, in apropierea orasulu Covasna si a intrat in traditia locala prin numeroasele legende cu zane si comori ascunse.

Balta Dracului

Balta Dracului este de fapt un vulcan noroios aflat in centrul orasului Covasna. Este o groapa in care au loc eruptii de namol din cauza emanatiilor puternice de monoxid de carbon. Numele de Balta Dracului l-a primit in secolul al XVIII – lea, cand se credea ca apa cu noroi fierbe deoarece sub ea era focul iadului, localnicii se temeau de acest loc si il ocoleau de frica sa nu fie blestemati sau atrasi de partrea necuratului. In realitate fenomenul este unul total inofensiv si poate fi vizitat in centrul orasului Covasna unde a fost amenajat un loc special, acoperit cu un grilaj metalic.
In apropiera vulcanului noroios care este un simbol al orasului, veti gasi numeroase izvoare de apa minerala care pot ameliora afectiunile cardiace, digestive sau reumatice.

Statiunea Baile Balvanyos

Statiunea balneoclimaterica Balvanyos este situata in Muntii Bodoc, la o altitudine de aproximativ 900 metri. Pe langa aerul ozonat, liniste si peisajul superb, aici exista numeroase izvoare minerale cu calitati terapeutice. Baile Balvanyos se afla la 23 km distanta de orasul Targu Secuiesc. Tot in apropiere este si lacul Sfanta Ana, la doar 10 km departare.
La Balvanyos se pot trata urmatoarele afectiuni: afectiuni cardiovasculare, afectiuni reumatice, afectiuni digestive etc.

Statiunea Covasna

Atestat documentar pentru prima data in anul 1548, orasul Covasna functioneaza ca si statiune baleneoclimaterica datorita numeroaselor izvoare de apa minerala aflate aici. Fie ca este vorba de ape minerale carbogazoase, clorurate, sodice, hipotone etc., toate au proprietati terapeutice si pot fi folosite pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, hepato-biliare, digestive sau reumatice.
Covasna este statiunea cu cele mai multe izvoare de apa minerala din Ardeal, de asta mai este numita si “statiunea celor 1000 de izvoare”.

Casa Memoriala Benedek Elek

Muzeul a fost infiintat in anul 1969 si se afla in satul Batanii Mici, in casa in care a locuit scriitorul Benedek Elek. Personalitate marcanta a culturii din Transilvania, Benedek Elek, a fost jurnalist, scriitor, membru al Parlamentului din Budapesta dar si cel mai mare si cel mai iubit scriitor de povesti in limba maghiara.
In Casa Memoriala Benedek Elek veti gasi o colectie bogata de obiecte personale, documente, carti si mobilier care i-a apartinut scriitorului.

Malnas-Bai

Statiunea Malnas-Bai este situata pe malul drept al raului Olt, intr-o zona frumoasa de la poalele Muntilor Badoc si Baraolt. Zona este bogata in izvoare de apa minerala folosita pentru tratarea afectiunilor cardio-vasculare, afectiunilor aparatuli locomotor si a bolilor dermatologice. Turistii pot beneficia aici pe langa tratament de sauna, aparate de fitness, piscina, mese pentru biliard si tenis de masa.

Pestera Puturosu

Pestera Puturosu este de fapt galeria unei foste mine de sulf si se afla pe versantul sud-vestic al Muntelui Puturosu. Debitul emanatiile de hidrogen sulfurat si dioxid de sulf din acest loc este cel mai mare din Europa. Din cauza acestor gaze toxice si-a atras si un renume sumbru, ea mai este numita si “Pestera Sinucigasilor”. Se spune ca aici au venit multi oamnei care si-au pus capat zilelor, acestia se intindeau in pestera si asteptau ca emanatiile de gaze sa ii ucida.
Pe langa acest renume sumbru, locul are si proprietati terapeutice. La intrarea in pestera a fost amenajat un spatiu in care se pot face sesiuni de tratament. Terapia cu sulf este eficienta in cazul bolilor cardiovasculare, afectiunilor reumatice sau in cazul problemelor de potenta.

Castelul Mikes

Castelul Mikes a fost construit in secolul al XVI-lea si se afla la doar 6 km de Covasna, in satul Zabala. In trecut aici exista un motor care genera curent electric pentru castel si pentru satele din vecinatate. In anul 1949 castelul a fost confiscat de regimul comunist si a fost transformat initial in casa de vara pentru Federatia Sindicatelor, pe unrma a devenit, scoala, orfelinat si spital pentru boli mintale. Cu cativa ani in urma castelul a fost retrocedat urmasilor contelui Mikes, care l-au transformat intr-o locatie turistica superba.

Castelul Kalnoky

Castelul Kalnoky din comuna Miclosoara a fost construit prin anii 1500 ca si conac de vanatoare al familiei. Familia Kalnoky este o veche familie nobiliara din Transivania, prima atestare documetara a acesteia fiind in anul 1252. Potrivit legendei, un secui cu numele de familie Kalnoky ar fi salvat viata regelui Ungariei la o partida de vanatoare. Kalnoky ar fi ucis cu o sageata un urs care atacase regele magiar. Drept rasplata regele i-ar fi oferit mosia din Miclosoara si l-a inobilat. Ca amintire a acestui eveniment, blazonul familiei contine un urs strapuns de o sageata.
In anul 1999 cladirea a intrat in proprietatea lui Tibor Kalnoky care a renovat-o si a transformat-o intr-o obiectiv turistic inedit.

Muzeul Depresiunii Baraolt

Istoria muzeului incepe in anul 1970, acesta fiind intemeiat pe baza colectiei personale donate de catre istoricul Gaspar Kaszoni. Ansambulu a functionat ca sectie externa a Muzeului National Secuiesc incepand cu anul 1979. In prezent Muzeul Depresiunii Baraolt gazduieste o colectie mixta, alcatiuta din obiecte etnografice (port popular ar diverselor grupuri etnice), obiecte arheologice si istorice privind evolutia breslelor, obiecte reprezentative pentru stiintele naturii. Cea mai valoroase piesa a colectiei si atractia principala este scheletul aproape integral al unui mastodont vechi de aproximativ 3 milioane de ani.

Biserica fortificata Sfantu Gheorghe

Biserica este singura cladire medievala care s-a pastrat in orasul Sfantu Gheorge. Construita in secolul XIV, cu o puternica fortificatie, biserica nu a avut parte de o istorie linistita. A fost avariata grav in timpul invaziei tatarilor din anii 1658 si 1661, a avut de suferit dupa cutremurele din anii 1728, 1738 si 1802. Cu toatea acestea, biserica a supravietuit, fiind refacut de fiecare data, a devenit astazi unul dintre cele mai importante obiective turistice din judetul Covasna.

Muzeul National Secuiesc

Muzeul National Secuiesc se afla in orasul Sfantu Gheorghe din judetul Covasna. A fost infiintat in anul 1875 avand ca scop cercetarea si prezentarea comunitatii culturale regionale din Tinutul Secuiesc. Muzeul pastreaza o colectie impresionanta de obiecte impartita in mai multe sectii.
Biblioteca, cu o colectie de carte veche, arhiva presei si alte colectii speciale. Cel mai valors obiect fiind Codicele Apor. Acesta contine psalmii din prima traducere maghiara a Bibliei.
Sectia de stiinte ale naturii, unde sunt pastrate peste 60.000 de obiecte. Aici se afla una dintre cele mai reprezentative colectii paleologice de mamifere pliocene si cuaternare de pe cuprinsul Europei Centrale si de Est, una dintre cele mai mari colectii de ciuperci din Romania precum si colectia de fluturi „Dioszeghy” cu peste 23.000 exemplare.
Sectia de arheologie-istorie are peste 50.000 de obiecte, printre care multe obiecte din perioada neolitica, marturii privind rolul militar al secuimii in Evul Mediu, obiecte din revolutia de la 1848 si multe altele.
Sectia de etnografie contine peste 15.000 de obiecte, printre acestea se numara broderiile domnesti din secolele XVII – XVIII, ceramica, mobila veche sculptata sau pictata, o colectie de jucarii populare.

Teatrul Andrei Muresanu

Teatrul Andrei Muresanu din orasul Sfantu Gheorghe a fost infiintat in anul 1987 si este cel mai important loc pentru evenimente culturale in limba romana din zona. Teatrul are un repertoriu bogat de piese clasice si moderne, fiind deschis tuturor tendintelor actuale din spatiul teatral. Teatrul Andrei Muresanu a participat de-a lungul timpului la numeroase festivaluri nationale si internationale precum: Leipzig (Germania), Nitra (Slovacia), Zsambek (Ungaria), Trabzon (Turcia), Tampere (Finlanda), Berna (Elvetia), Torino (Italia), Faro (Portugalia), Varna (Bulgaria), Plymouth (UK) etc.

Biserica Calvina

Situata in centrul orasului Targu Secuiesc, Biserica Calvina, cu cele aproximativ 1000 de locuri, este considerata una dintre cele mai mari biserici din Ardeal. A fost construita intre anii 1770 – 1782 in stilul baroc si neoclasic. Orga bisericii dateaza din anul 1861, fiind construita de cunoscutul Kolonics Istvan.

Muzeul Carpatilor Rasariteni din Sfantu Gheorghe

Muzeul a fost infiintat in anul 1995, initial ca sectie de arheologie a Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, iar in anul 1999 devine muzeu de sine statator. In patrimoniul muzeului se gasesc vestigii preistorice din epoca cuprului sau epoca bronzului, obiecte din cultura Cucuteni, obiecte apartinand perioadei dacice sau romane. Tot aici veti gasi numeroase obiecte etnografice cum ar fi: port popular, mobilier, ceramica, obiecte folosite in cadrul unor obiceiuri si traditii populare; dar si numeroase documente si piese care intra in colectia Prima Scoala Romaneasca din Sfantu Gheorghe.