Obiective turistice din judetul Cluj
Cheile Turzii
Cheile Turzii. Rezervatia naturala Cheile Turzii reprezinta o arie protejata gratie semnificatiei sale stiintifice si frumusetilor salbatice. Este inclusa in patrimoniul UNESCO drept unul din cele mai frumoase obiective turistice naturale din Europa. In aceasta regiune sunt circa 1000 de specii de flori si plante, dintre care unele foarte rare (de exemplu usturoiul salbatic, omagul, vulturica, garofita alba etc). Aici traiesc de asemenea numeroase specii de animale, pasari si pesti. Zona impresioneaza si prin relieful carstic deosebit de frumos. Cateva grote de eroziune si obiective turistice de mare valoare sunt Pestera Feciorilor, Pestera lui Anton si Cetateaua Mare.
Statiunea Baisoara
Stațiunea Băișoara. O gasim amplasata la altitudinea de circa 1300 m, la 50 km de Cluj Napoca. Este una din destinatiile preferate ale clujenilor mai ales in sezonul de iarna si in weekend. Aici este amenajata o parteie de ski cu grade diferite de dificultate, cu telescaun, restaurante si parcari spatioase. Vara turistii sunt atrasi de peisajul superb, culmile impadurite, vegetatia bogata si aerul proaspat, pesterile misterioase. Puteti experimenta zborurile cu parapanta, ciclismul montan sau alpinismul. Cercetarile au demonstrat ca la Baisoara este cel mai bogat aer in ozon din Romania. In fiecare sezon statiunea are farmecul sau.
Statiunea Baile Sarate
Stațiunea Băile Sărate se afla in orasul Turda si are un regim balneoclimateric sezonier. I-a fost confirmat statutul de microstatiune balneara in anul 1837, dar amenajarea sa in forma in care o gasim azi a fost realizata cativa ani mai tarziu, intre cele doua Razboaie Mondiale. Turistii care ajung in statiune se pot bucura de privelisti minunate intr-o regiune depresionara, puternic impadurita. Zona este renumita pentru numarul mare de lacuri antroposaline (15) cu concentratii diferite de sare. Lacul Troacelor este singurul lac natural din zona si deserveste Gradina Zoologica din Turda.
Statiunea Baile Baita
Stațiunea Băile Băița. O gasim in apropiere de orasul Gherla si la 43 km de municipiul Cluj. Apele bogate in sare si sulf dateaza de pe vremea romanilor, iar doua izvoare minerale hipotermale sunt indicate mai ales pentru pacientii care acuza boli de piele sau reumatice. La Baita se pot trata si afectiuni de natura neurologica asemenea parezelor usoare. Daca ajungeti la Baita merita sa treceti pe lista obiectivelor turistice de vizitat si Vechea Manastire care a gazduit calugari ortodoxi dar si catolici.
Cheile Turenilor
Cheile Turenilor sau Cheile Turului desemneaza o zona protejata, oarecum salbatica, aflata la 20 km de Cluj Napoca. Se intind pe circa 25 ha si sunt lungi de 2 kilometri. S-au format in urma strapungerii calcarelor de catre paraul Valea Racilor. Turistii se pot aventura pe chei, atat pe apa, cat si pe creste si pot vizita pesterile presarate ici si colo. Sunt 29 de pesteri, fiecare avand farmecul sau. Unicitatea peisajului natural, inaltimea peretilor si jocul lor abrupt, cascadele si pesterile redau o imagine absolut minunata.
Salina Turda
Salina Turda reprezinta unul din cele mai interesante si importante obiective turistice din zona Transilvaniei. Salina a fost reamenajata timp de 2 ani si a fost inaugurata din nou in 2010. A fost dotata cu un lift panoramic si o roata prevazuta cu gondole. De asemenea s-a pus la punct un spatiu de relaxare pentru turisti, cu derbarcader si barcute. Salina Turda dateaza inca din Evul Mediu si cuprinde numeroase galerii si incaperi de exploatare. Cateva obiective turistice din interior sunt Mina Iosif, Sala Putului de extractie, Galeria Franz Josef, Scara Bogatilor, Mina Terezia etc.
Gradina Botanica din Cluj
Grădina Botanică din Cluj ocupa 14 ha si gazduieste aproximativ 10 000 de specii de plante si arbori. Cuprinde mai multe sectii printre care sectiile ornamentala, sistematica, economica, medicinala si fotogeografica. In zona ornamentala se afla 120 de specii de flori (lalele, petunii, narcise etc). In timpul verii nu mai putin de 350 de specii de trandafiri iau cu asalt gradina, infrumusetand-o si mai mult.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”. In patrimoniul muzeului se afla circa 41000 de obiecte taranesti populare semnificative pentru zona transilvaneana. Fondul documentar atinge circa 80 000 de lucrari. Muzeul este impartit in doua compartimente – unul rezervat pavilionului, iar celalalt desfasurandu-se in aer liber. Sectia Pavilionara se afla in Paraul Reduta chiar in centrul orasului. Inainte de a se construi aceasta cladire, existau 3 locuinte medievale.
Muzeul Farmaciei
Muzeul Farmaciei a fost infiintat pornind de la o colectie patromoniala transivaneana ce apartinea profesorului din Cluj, Iulius Orient. Exponatele au fost facute publice incepand cu anul 1904 intr-o incapere din cadrul Muzeului Ardelean, primita ca si donatie de catre profesorul Orient. Dar mai tarziu in 1954 colectia a fost relocata in cladirea unde functionase cea mai veche farmacie din oras – Casa Hintz. In timp, colectia initiala s-a imbogatit cu noi donatii.
Bastionul Croitorilor
Bastionul Croitorilor a reprezentat la un moment dat cel mai puternic turn de aparere pentru cetatea Clujului. Denumirea sa provine de la breasla responsabila cu apararea sa. Bastionul a fost daramat si refacut in numeroase randuri. A fost prezent la multe evenimente istorice marcante pentru Cluj si Transilvania. Turnul si-a intrat puternic in rol in 1601 si de-a lungul timpului a suferit numeroase transformari. Pe peretele din partea sudica se afla o placuta care atesta faptul ca Mihai Viteazu a poposit aici dupa batalia de la Guraslau din anul 1601. In timpul comunistilor in turn a fost infiintat un muzeu de istorie, care cuprindea un laborator foto si un atelier restaurator.
Biserica Calvaria
Biserica Calvaria se afla in cartierul Manastul din Cluj si reprezinta unul din cele mai importante obiective turistice tip monument religios, istoric si arhitectural din zona Clujului. Istoria sa incepe inca din Evul Mediu, cand a fost construita dupa tiparele stilului romantic. Ulterior refacerea s-a realizat in stil gotic. Este cel mai vechi locas de cult crestin din Cluj, are hramul la Sarbatoarea Sfintei Maria de pe 15 august, a avut la un moment dat privilegii papale si a tinut piept mai multor atacuri. Denumirea sa initiala a fost de Biserica a Abatitiei Benedictine.
Cetatuia
Cetățuia este o zona deosebita in Cluj, o fortificatie de natura habsburgica ridicata intre 1715 si 1735, numita si Cetatea Norilor. La baza proiectul s-a aflat arhitectul militar Giovanni Visconti. Cladirea are ziduri in forma de stea, iar in vechea forma existau o reduta si un turn de aparare, bastioane si un val de pamant la exterior. A fost construita din necesitati practice, pentru a fi un punct important strategic de aparare si de control. A fost folosita de mai multe ori ca si inchisoare, mai ales in timpul Revolutiei din 1848. De asemenea a fost martor la cateva executii. Gratie valorii istorice incontestabile, Cetatuia reprezinta azi unul din cele mai insemnate obiective turistice din Cluj.
Casa Matei Corvin
Casa lui Matei Corvin este chiar locul de nastere al regelui de origine maghiara, fiu al lui Iancu de Hunedoara. Cladirea unica in Cluj a fost construita in secolul al XV-lea prin unificarea a trei case. Ca si stil se incadreaza la granita goticului cu cel renascentist. Pe una din laturile casei se afla o inscriptie care atesta ca imparatul Francisc Iosif a vizitat Clujul in 1887. De-a lungul vremii, locuinta natala a lui Matei Corvin a indeplinit mai multe functii – inchisoare, spital militar, muzeu al Societatii Carpatine Ardelene, scoala si Universitate de Arta si Design. Turistii sunt invitati sa viziteze doar holul si subsolul dedicat unei expozitii de lucrari ale studentilor la Arte.
Teatrul National din Cluj
Teatrul Național Lucian Blaga se afla in centrul istoric al orasului Cluj, chiar in Piata Stefan cel Mare. Inaugurarea sa a avut loc in 1919. El a fost infiintat pentru a celebra aniversarea unui an de la momentul Unirii Transilvaniei cu Romania in 1918. Constructia face cinste stilului baroc – rococo si detine o capacitate de 1000 de locuri. In prezent aici au loc numeroase productii de teatru, dar si cercetari artistice locale si nationale.
Opera Nationala Romana
Opera Națională Română a luat fiinta in 1919 din initiativa Consiliului Dirigent al Transilvaniei. Este parte integranta a patrimoniului cultural national si un edificiu istoric, artistic de mare valoare. Din 1919 si pana azi, pe scena Operei au fost realizate peste 200 de reprezentatii de opera, balet si opereta. Considerata o scoala superioara a cantului, Opera din Cluj Napoca se poate lauda cu artisti de mare valoare si reprezentatii nationale si internationale semnificative.
Laguan Albastra
Laguna Albastră din comuna Aghireșu poate fi gasita la 30 kilometri de Cluj. Lacul si-a capatat numele de la culoarea clara ca cerul senin. S-a format in locul unei foste mine de argila alba, ce tinea de Mina Aghiresu. Mina a fost asaltata de izvoarele subterane si s-a transformat intr-un veritabil lac. Este considerat de multi ca avand cea mai frumoasa nuanta de albastru din toate lacurile din Romania. Daca veti ajunge sa pasiti in aceste locuri cu siguranta va veti incanta privirea cu peisajul intens colorat in verde, albastru si auriu (provenind de la dunele de nisip din jur). In viitorul apropiat laguna urmeaza sa fie transformata intr-un complex turistic ultra-modern.