Obiective turistice din judetul Caras Severin

Muzeul Locomotivelor cu Abur

Chiar in resedinta judetului Caras Severin, pe Calea Timisoarei, puteti vizita Muzeul Locomotivelor cu Abur, locul unde exista peste 16 exponate din diverse timpuri ce au fost realizate chiar la Resita. Cea mai importanta locomotiva din colectia muzeului este RESICZA, cea care a fost construita printre primele trei locomotive cu aburi in Sud-Estul Europei. Valoarea sa este cu atat mai mare cu cat primele doua locomotive cu aburi au fost deja casate acum multi ani. Resicza a fost realizata de inginerul proiectant de origine scotiana, John Haswell care a gandit-o ca o locomotiva tender cu doua roti, cu o lungime de 4.48 m si greutate de 11.5 tone in serviciu.

Muzeul Banatului Montan Resita

Este unul dintre obiectivele turistice de seama ale orasului Resita. In prezent cei care ajung la muzeu pot admira peste 76 000 de exponate. Dintre acestea se remarca peste 52 000 de piese arheologice, colectia de exponate din perioada romana rezultate in urma cercetarilor de la Varadia, Berzovia si Gornea, colectia de arta minora din perioada medievala cu peste 250 bratati din sticla si torsadate ce dateaza din secolele XII-XIII, diademe, margele, peste 11 000 monede romane si medievale, peste 700 exponate ce zugravesc autentic istoria industriala a acestei zone romanesti din ultimele secole. Nu in ultimul rand iubitorii de etnografie pot regasi aici o colectie impresionanta de peste 570 de piese vestimentare din portul popular specific zonei Banatului.

Cascada Bigar

Daca sunteti in cautarea unor obiective turistice noi, nu trebuie sa treceti pe langa Cascada Bigar. Aceasta cascada foarte frumoasa se afla in comuna Bozovici, chiar pe marginea drumului. In 2014 The World Geography considera cascada ca fiind cea mai spectaculoasa de pe tot Globul, iar poza care a circulat intens la acea vreme putea convinge orice persoana de acest fapt. Spectaculozitatea cascadei consta mai ales in irizatiile albastre ale apei ce rezulta din continutul bogat in calcar, lucru ce se observa numai atunci cand soarele bate exact in directia cascadei. Bigar este inclusa in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, fiind considerata zona protejata. Turistii care ajung aici sa viziteze cascada pot folosi mai nou cele 50 de locuri de parcare din apropiere infiintate de autoritati.

Lacul Ochiul Beiului

Si acest lac cu apa cristalina situat la doar 310 m altitudine, face parte din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita. In jurul sau s-au creat mai multe legende, iar una dintre ele spune ca in acele tinuturi stapanea un pasa (Bei) foarte rau ce avea un mostenitor cu ochi albastri cristalini. Baiatul mergea la vanatoare in locul in care acum se afla acum lacul, iar intr-o zi s-a indragostit de fiica unui valah, ce pastea oile in apropiere. Beiul cel rau a ordonat slugilor sa ucida fata, iar cand baiatul a vazut ce s-a intamplat a plans foarte mult, dupa care si-a luat viata. De aici se face legatura intre ochii baiatului si apa albastra cristalina a lacului. Din punct de vedere stiintific, lacul Ochiul Beiului este carstic si are forma de cuva. Adancimea sa maxima este de 3.6 m, suprafata pe care se desfasoara este de 284 mp si suprinzator este ca nu ingheata niciodata in sezonul rece. Este inconjurat de fauna si vegetatie luxurianta.

Pestera Lacul Dracului

Tot in Cheile Nerei exista un lac albastru calcaros care a iesit la suprafata atunci cand tavanul pesterii ce il adapostea s-a daramat. Adancimea lacului este de 12 m, iar suprafata sa de 700 mp. Este de altfel cel mai mare lac carstic de la noi din tara. Apele Nerei deverseaza aici prin mai multe galerii subterane. Pestera, care se inunda foarte usor mai ales atunci cand ploua intens, are o lungime de aproape 70m.

Baile Herculane

Baile Herculane se afla in partea de sud-vest a tarii, la altitudinea de 168 metri, la doar 25 km de granita cu Serbia. Statiunea are o istorie indelungata fiind considerata cea mai veche statiune balneara din lume. Baile dateaza inca din anul 102 cand au fost construite de catre romani, in cinstea lui Hercule, fiul lui Zeus. Atestarea documentara are loc cativa ani mai tarziu, in 153. Astazi Baile Herculane este deopotriva oras si statiune, iar mii de turisti ajung aici anual pentru relaxare si diverse tratamente balneare. Apele din “Therme Herculi” sunt recunoscute pentru compozitia bogata in sulf, clor, bicarbonat de calciu si mai ales hidrogen sulfurat. Cateva dintre afectiunile care pot fi tratate aici sunt reumatismul cronic, boli ale aparatului locomotor sau ale sistemului nervos periferic, afectiuni ginecologice, diabet zahar, boli ale tubului digestiv, intoxicatii si alte boli de nutritie. In afara de calitatea curativa a apelor, pacientii se bucura de un peisaj montan cu totul special, intr-un loc incarcat de istorie.

Cele mai importate izvoare din statiune sunt: Izvorul artezian Regina Maria a carui apa fierbinte (temperatura de 54°C) tasneste de la 274 adancime subterana, Izvorul Elisabeta, Dragalina (temperatura de 46°C), Iosif si Fantana pentru ochi ambele cu temperaturi ale apei de 54°C, Izvorul cu apa termala salina Hercule si Izvorul Tamaduirii pentru curele interne. Baile Herculane reprezinta unul din cele mai vechi si semnificative obiective turistice ale romanilor.

Parcul cu mori de apa

Acest Parc special este prevazut cu 22 mori de apa construite din lemn si se afla pe Valea Rudariei, la poalele muntilor Almajului, localitatea Eftimie Murgu. Zona pace parte din patrimoniul UNESCO. Initial au fost 51 de mori, iar azi au ramas doar 22 care sunt amplasate de o parte si de alta a raului Rudaria, pe o distanta de 3 km. Fiecare moara are o denumire specifica si localnicii inca le utilizeaza pentru macinarea grauntelor. Parcul reprezinta cel mai mare complex mulinologic din tara si din Europa. Dupa sistemul Kaplan, morile de apa sunt prevazute cu o roata orizontala si un ax vertical.

Cazanele Dunarii

In Judetul Caras Severin, acolo unde Dunarea intra pe teritoriul tarii noastre, fluviul se ingusteaza foarte mult din cauza muntilor (punctul unde Dunarea este cea mai ingusta este de 230m). Localnicii au denumit aceasta zona “cazane” deoarece apa curge aici foarte repede (cu circa 5m pe secunda). Impresia este de fierbere. Exista o zona denumita Cazanele Mici care se indinde pe o distanta de 3km intre Ciucarul Mic si malul sarbesc, precum si o zona denumita Cazanele Mari, cu o lungime de 4 km, intre Ciucarul Mare si malul sarbesc. Turistii care ajung aici in golful Mraconia si se aventureaza intr-o plimbare cu barca, pot admira chipul lui Decebal sculptat in stanca.

Parcul National Cheile Nerei – Beusnita din judetul Caras-Severin

In Romania exista 13 parcuri nationale, iar Cheile Nerei – Beusnita este unul din ele. La fel, Rezervatia Cheile Nerei-Beusnita se numara printre cele 34 rezervatii naturale de la noi din tara. Zona este absolut impresionanta datorita florei si faunei. Cateva animale protejate intalnite aici sunt ursul, jderul de stanca, bursucul, vidra, mistretul, caprioara si cerbul carpatin. Cheile se intind pe o suprafata de 22 km, in partea de sud a Muntilor Anina, intre Sasca Romana si Sopotul Nou. Pentru traversarea cheilor vizitatorii trebuie sa traverseze raul Nera direct prin apa.

Cheile Carasului din comuna Carasova, judesul Caras-Severin

Acolo unde Paraul Comarnic se intalnese cu Carasul si comuna Carasova s-au format niste chei cu o adancime de 200m si o lungime de 19 km (din care doar 10 km pot fi vazuti). Unicitatea acestor chei este data de versantii abrupti cu pereti din calcar, de bogatia vegetatiei, grohotisuri si izvoare carstice, precum si de cele aproximativ 500 avene si pesteri. Zona este protejata prin lege fiind interzisa exploatarea de orice fel.

Statiunea Trei Ape din comuna Brebu Nou, judetul Caras-Severin

La aproximativ 35 km de Resita, pe muntele Semenic, intre Brebu Nou si Garana, la o altitudine de 850 m, se afla o oaza linistita de relaxare si tratament unde nu exista aglomeratie sufocanta de turisti. Tot aici se afla lacul cu acelasi nume si mai multe pensiuni unde turistii dornici sa scape de zgomotul orasului se regasesc si se umplu de energie. Vara turistii pot pescui pe marginea lacului Trei Ape, pot face plaja, baie in lac si pot practica sporturi nautice. Nici iarna nu aduce monotonie in acest spatiu, caci puteti sa va bucurati de traseele montane, practicand sporturi de iarna. Merita sa adaugam si faptul ca Garana participa anual la Festivalul de Jazz, iar iubitorii acestui gen sunt asteptati sa se bucure de muzica buna si natura.

Statiunea Semenic din judetul Caras-Severin

Cuprinde mai multe statiuni mai mici cum ar fi Secu, Trei Ape, Crivaia sau Valiug , unde turistii pot practica ski. Exista mai multe partii amenajate, fiecare cu grad variat de complexitate. Asfel puteti opta pentru Partia Slalom Urias de 1200 m lungime, partia Slalom, Cruce de brazi, Semenic si Goznuta, aceasta fiind ideala pentru schiorii avansati. Avantajul principal este ca sezonul de iarna se intinde aici pe o perioada mai lunga decat in alte statiuni montane. Incepand din noiembrie si pana in aprilie turistii se pot bucura de zapada care poate ajunge pana la 80 cm. Zona este situata la o altitudine de aproape 1400 metri, intre masivurile Piatra Groazei si Semenic, destul de aproape de Resita.

Pestera Buhui din judetul Caras-Severin

Judetul Caras Severin este presarat cu pesteri, iar de aceasta data ne oprim la Buhui, in centrul muntilor Aninei. Dupa Comarnic, Buhui este a doua pestera ca inaltime din Muntii Banatului, avand o lungime de 3217 m si galerii rare spectaculoase. Din cauza cotiturilor din interior, salilor largi si paraului Buhui, pestera se poate vizita doar de persoane mai antrenate sub indrumarea unui speolog, adesea fiind nevoie de echipament de protectie (casca), felinare si barca pneumatica. Din 1969 Pestera Buhui este considerata rezervatie speologica si se afla sub cercetari stiintifice pentru lucrari de hidrologie carstrica si biospeologie.

Cheile Minisului din judetul Caras-Severin

Cheile sunt dovada clara ca natura creaza adevarate minunatii pentru om. Ele s-au format pe raul cu acelasi nume, intre comuna Bozovici si Anina, pe DN 57B. Au o lungime de 14 km si sunt formate din trei sectiuni: Cheile Minisului, Cheile Poneascai si Cheile Bigarului din Parcul National Cheile Nerei. In toata zona aceasta din inima muntilor acoperiti de foioase si conifere puteti admira peisaje care va taie respiratia pur si simplu. Este simplu sa ajungeti la Cheile Minisului chiar si cu masina caci drumul nu este restrictionat.

Cascadele Beusnitei din judetul Caras-Severin

Conform legendelor apa spumoasa a cascadei reprezinta voalul de mireasa al fetei indragostite de baiatul cu ochi albastri cristalini, ucisa de tatal acestuia, Beiul. Dupa curgere, apa din cascada se intalneste cu cea din izvorul care alimenteaza Lacul Ochiul Beiului, ambele pornind apoi spre deversare. La cascada se ajunge mai greu din cauza obstacolelor si traseului anevoios, dar merita din plin. Cascada s-a format de-a lungul a mii de ani in pamantul bogat in calcar, astfel ca azi zona este considerata monument al naturii, avand o valoroasa importanta turistica, peisagistica si geologica.

Pestera lui Adam din orasul Baile Herculane, judetul Caras-Severin

Amplasata pe partea dreapta a versantului Cernei, pestera poarta denumirea celui care a descoperit-o, Nicolae Adam. Are o lungime de 212 metri si un punct maxim de denivelare de 27m. La intrare se porneste cu un aven de 11 m, a carui fund se poate observa atunci cand nu exista aburi calzi. Conditiile din interior sunt asemenea unei oaze de la Tropice, o raritate pentru tara noastra, la fel ca si fauna de guano, coloniile impresionante de lilieci si stalactitele gelatinoase. Din acest motiv pestera a fost trecuta pe lista rezervatiilor stiintifice din Romania.

Grota Haiducilor din orasul Baile Herculane, judetul Caras-Severin

Cunoscuta si ca Pestera Hotilor, grota se regaseste la aproape o jumatate de ora de Baile Herculane. Este prevazuta cu o sala foarte spatioasa la intrare si este frumos iluminata datorita unei fante muntoase. Aici s-au descoperit mai multe urme inca din epoca focului cum ar fi vase, monede romane si alte obiecte similare. Mai tarziu romanii au folosit-o ca si refugiu pentru fugari si adapostirea comorilor. Valoarea sa speologica si istorica este extrem de importanta datorita multitudinilor obiectelor de origine dacica.

Cascada Vanturatoarea din orasul Baile Herculane, judetul Caras-Severin

Spectaculozitatea cascadei este data de raurile ce vin din Muntii Cernei si sar efectiv peste peretii imensi de calcar. Apa se loveste puternic de un prag, transformandu-se in picaturi delicate de ploaie ce cad puternic de la o inaltime de 40 metri, pe langa peretele stancos dispus paralel. Dupa cum ii spune si numele, apa cascadei este pur si simplu vanturata la o altitudine de 1000m pe versantul drept al Muntilor Cernei. Pentru ca tot mai multi turisti sa poata ajunge in zona, s-a incercat amenajarea unor trasee impreuna cu mai multi cataratori de origine germana.

Pestera Gaura cu Musca din comuna Sfanta Elena, judetul Caras-Severin

La 12 km de Moldova Noua, pe malul stang al Defileului Dunarii, in aval de Pescari si avand o lungime de 254 m, se intinde Pestera Gaura cu Musca. Denumirea inedita provine de la un tip de musca vampir ce a adus multiple probleme localnicilor. Musca columbaca, asa cum mai este numita, intepa vacile producandu-le inflamatii ce puteau duce chiar la sufocare si moarte in doar cateva ore sau zile. Riscul era cu atat mai mare cu cat musca putea ataca si copiii. Fiind locuita inca din era Hallstatt, pestera a fost apoi fortificata in epoca medievala, fiind ticsita cu tunuri si garnizoane mici de soldati.

Manastirea Nera din comuna Sasca Montana, judetul Caras-Severin

Construita in 1994 in muntii Locvei, manastirea Nera este un locas sfant in care ajung anual mii de pelerini care doresc sa se reculeaga. Cele 40 de maici de la manastire traiesc din munca agricola, exploatand cele 8 ha din proprietate, fertile datorita raului Nera care curge in apropiere. Manastirea are o biblioteca impresionanta de carti sfinte, mai multe ateliere de pictura, sculptura in lemn, litografie, muzica psaltica precum si o colectie semnificativa de icoane si opere de arta. A fost ridicata din ordinul Episcopului Caransebesului, iar azi este unul din cele mai insemnate locasuri de cult din judetul Caras-Severin.

Pestera Popovat din comuna Carasova, judetul Caras Severin

Este parte a unui complex mai mare de pesteri din Cheile Carasului, in versantii Aninei. Este lunga de aproape 1120 m si se alfa in apropiere de o alta pestera renumita – Comarnic. La intrare galeriile sunt mai inguste, dar pe masura ce se avanseaza in interior pestera se largeste, ajungand la final sa aiba o sala bogata in formatiuni calcaroase, lata de 10-20 cm, lunga de 80 metri si inalta de 20 m. Datorita galeriilor bogate in elemente de interes stiintific si speologic, Pestera Popovat este unul din cele mai spectaculoase obiective turistice din Banat si din tara.

Pestera cu Oase din comuna Bozovici, judetul Caras-Severin

Incheiem lista pesterilor importante din judetul Caras Severin cu Pestera Oaselor care este prevazuta cu 12 galerii carstice si care este deschisa doar oamenilor de stiinta pentru cercetari. In anul 2002 aici au fost identificate cele mai vechi urme ale omului modern Homo Sapiens din Europa, avand caracteristici ce apartin doar populatiilor arhaice. Este vorba despre fosilele a trei persoane ce dateaza de peste 35 000 de ani. Pestera se afla mai exact in apropiere de localitatea Anina, pe Valea Minisului.

Izbucul Bigar din comuna Bozovici, judetul Caras-Severin

Izbucul Bigar este de fapt un izvor alimentat puternic de un curs de apa subteran, a carui zona din apropiere este protejata la nivel national. La aproximativ 200m de punctul de tasnire, apa calcaroasa deverseaza in raul Minis direct de pe un mal stancos, formandu-se astfel o cascada cu iz calcaros (Cascada Bigar). Rezervatia se intinde pe o arie de 176.6 hectare si face parte din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita. Este presarata cu izvoare si chei, versanti calcarosi, doline, pesteri, avene, pajisti si poienite, vai si lapiezuri. In alcatuirea fainei intra o multime de pasari deosebite, reptile si mamifere, precum si pestii din ape. Cat priveste flora, remarcam prezenta nucului comun, a alunului turcesc, bujorului banatean si ghimpelui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
26 ⁄ 13 =