Obiective turistice din judetul Buzau

Vulcanii Noroiosi din Buzau

Vulcanii Noroioși. Dintre toate obiectivele turistice din Judetul Buzau, Vulcanii Noroiosi raman cei mai spectaculosi in adevaratul sens al cuvantului. Este un spectacol inedit al noroiului care forfoteste, creand un peisaj cel putin bizar. Se gasesc in satul Beciu, in Comuna Berca si Comuna Scortoasa. In esenta reprezinta explozii de gaze acumulate in subteran, la peste 3000 metri. Gazele tasnesc prin panza freatica pentru a iesi la suprafata, iar astfel apa se amesteca cu pamantul argilos. Dupa ce se usuca namolul, ramane imaginea unui con similar cu cel al unui vulcan. De aici si denumirea locului. Pentru ca aceste “explozii” au loc permanent, peisajul se schimba chiar si pe parcursul a cateva ore.

Focurile Vii din Buzau

Focurile Vii reprezinta fenomene naturale semnificative ce impresioneaza orice turist in cautare de noi experiente. Daca vreti sa vizitati Focurile Vii trebuie sa ajungeti in comuna Lopatari. Focurile rezulta in urma emanatiilor de gaze naturale. Cand ele ating pamantul, apar flacari, numite sugestiv Focurile Vii. Unele pot atinge chiar si 20cm inaltime, iar culoarea predominanta este albastru. Focurile Vii au reprezentat sursa de inspiratie pentru flacara Jocurilor Olimpice, captand interesul turistilor straini. Asemenea Vulcanilor Noroiosi, Focurile Vii reprezinta fenomene unice in tara noastra si pe intreg continentul european, fiind considerate pe buna dreptate unul din cele mai insemnate obiective turistice din tara.

Lacul fara Fund

Lacul fără Fund are origine periglaciara si se afla la 1420 metri altitudine in Muntii Siriului. Cu toate ca numele sugereaza ca nu are fund, adancimea sa a fost evaluata la 2.5 metri. Totusi, denumirea provine de la o legenda care spune ca un cioban si-a aruncat bata in lac si nu a mai gasit-o acolo, ci direct in Dunare. Alexandru Vlahuta il numea si Lacul Vulturilor, aratand ca aici este casa de vara a acestor pasari. Aria este ocrotita prin lege intrucat aici traiesc capre negre, specie amenintata. Iubitorii de munte pot descoperi multe trasee turistice care duc spre Lacul fara Fund.

Platoul Carstic Salin Meledic

Platoul Carstic Salin Meledic se afla la 50 km de Buzau si reprezinta o rezervatie protejata deosebit de frumoasa, unul din obiectivele turistice care nu trebuie ignorate. Rezervatia are specific geomorfologic, zoologic, speologic si botanic. Platoul se intinde pe circa 136 ha si include cea mai lunga pestere salina din lume (record stabilit in urma evaluarilor din anul 1980). Este vorba despre Pestera 6D ce se intinde pe o lungime de 1220 metri. Nu se poate intra in interior din cauza alunecarilor de teren, rezultate in urma ploilor abundente. Platoul carstic cuprinde si alte obiective turistice cum ar fi Pestera cu 3 intrari, precum si lacul Mare (20m) si Lacul Castelului.

Asezarile Rupestre din Buzau

Așezările rupestre se intind pe o suprafata de 80 de km si sunt legate de o multitudine de legende si povesti, inclusiv disparitii umane, comori ascunse si cai energetice. Asezarile au fost in trecut folosite ca si locase de cult, fiind locuite de sihastri. Din punct de vedere arheologic, ele au fost frecventate incepand cu era bronzului, dar din punct de vedere documentaristic ele par sa fi fost locuite din Evul Mediu. Turistii pot ajunge destul de usor la aceste chilii sapate in stanca, chiar daca nu exista trasee marcate in apropiere. Tot in zona se poate vizita Biserica dintr-o piatra, construita din pietre calcaroase specifice locului.

Babele de la Ulmet

Babele de la Ulmet sau Pietrele Vii se afla in satul cu acelasi nume, in comuna Bozioru, la 44 km de Buzau. Sunt niste trovanti, formatiuni bizare din piatra. Turisii pot sesiza rapid asemanarea cu forme interesante – bile, carapace de broasca testoasa, OZN etc. Greutatea lor variaza, de la cateva grame pana la cateva tone. Conform geologilor, acesti trovanti reprezinta forme de micro-relief nascute din nisip si sculptate de apele calcaroase din subteran. Desigur procesul a fost unul foarte indelungat. Cea mai inalta formatiune atinge cu usurinta 2 metri.

Cascada Casoca

Cascada Cașoca. Obiective turistice precum aceasta cascada sunt greu de gasit. Spectaculozitatea sa rezulta din cadrul natural in care se afla. Barajul Siriu este doar la 5 km distanta de ea, iar drumul pana la cascada reprezinta o adevarata aventura. Denumita si Pruncea, cascada se afla in masivul Podu Calului si caderea apei are loc de la la 17 metri inaltime. Iarna cand apa ingheata, cascada capata o frumusete si mai deosebita. Cascada Casoca a fost inregistrata in documente incepand cu anul 1354.

Statiunea Sarata Monteoru

Stațiunea Balneoclimaterică Sărata Monteoru. Se afla in localitatea Merei, la 20 km de Buzau, avand o altitudine de 86 metri. Se remarca prin vegetatia bogata si climatul placut. Clima, alaturi de izvoarele bogate in minerale constituie o baza importanta de tratament pentru numerosi turisti. Acestia ajung in statiune cautand efectele benefice ale apelor minerale bogate in clor, magneziu, sulf, iod, precum si namolul sapropelic. Toate sunt indicate in tratamentul bolilor de reumatism, ginecologice si ale aparatului digestiv. Dar Moteoru nu este doar o statiune balneoclimaterica, ci si un frumos obiectiv turistic pentru recreere si plimbari in natura.

Barajul Siriu

Barajul Siriu se afla in comuna cu acelasi nume si a fost creat in mod artificial in 1985. De la inceput rolul sau a fost cel de producere a energiei electrice. Amenajarea sa a dus la schimbarea traseului Drumului National DN10. Este un loc splendid, o mare de apa inghesuita intre munti, perfecta pentru iubitorii de natura si de pescuit. Carasul, scobarul si pastravii sunt princilalele specii de pesti ce pot fi intalnite aici.

Tabara de Sculptura din Magura

Tabăra de sculptură din comuna Măgura s-a infiintat intre anii 1970 si 1985. Spectaculozitatea sa reiese din faptul ca este asemenea unui muzeu amenajat in aer liber. Se intinde pe mai multe hectare, aproape de Manastirea Ciolanu. Artisti absolventi obisnuiau sa vina aici pentru a sculpta pietre, astfel ca in prezent aria cuprinde 256 de opere de arta din piatra. Este minunat sa te plimbi pe pajiste, sa privesti natura si operele de arta, fiecare spunand o anumita poveste.

Muzeul Chihlimbarului

Muzeul de chihlimbar din comuna Colți dispune de o colectie unica pe continentul european. Chihlimbarul reprezinta o rasina in diverse culori, rezultat al mai multor specii de pini. Rezista chiar si 50 de milioane de ani. Este util si in unele tratamente medicale. La Colti pamantul este bogat in astfel de pietre, atat spre suprafata, cat si in subteran. Edificiul se desfasoara pe trei etaje, in interior semanand izbitor cu o casa taraneasca. Numarului impresionant de pietre de chihlimbar i se adauga colecta de icoane, fotografii, bijuterii si cateva obiecte specifice tesutului. Etajul este destinat pietrelor de chihlimbar, semipretioase, fosilelor, rocilor si florilor de mina, in timp ce etajul este amenajat cu specific romanesc traditional. Cateva obiecte interesante sunt opincile din lemn, razboaiele de tesut, cofele, lazile de zestre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
13 × 29 =