Obiective turistice din judetul Brasov

Biserica Neagra

Unul din cele mai fotografiate obiective turistice din Romania este Biserica Neagra din Brasov. Este o cladire foarte inalta cu pereti inchisi la culoare. A fost construita acum 500 de ani si este cel mai impetuos si cel mai inalt locas de cult din Estul Europei. In interior Biserica adaposteste cea mai veche orga de la noi din tara, un clopot ce cantareste 6 tone, precum si o colectie impresionanta de covoare asiatice vechi. Arhitectura sa este bogata in elemente gotice. Biserica Sfanta Maria, cum s-a numit initial, a fost zidita in 1380 si din cauza invaziei otomane, o parte din constructie a fost distrusa mai bine de 50 de ani. Dupa 1477 s-au inceput lucrarile pentru reabilitatea sa, astfel ca azi Biserica Neagra are o lungime de 90m, o latime de 65m si o capacitate interioara de 5000 de persoane. In anul 1689 a avut loc un incendiu in urma caruia peretii interiori si exteriori ai bisericii au ramas negri. Ulterior autoritatile s-au ingrijit de reabilitatea locasului, iar azi turistii il pot admira atunci cand trec prin Brasov.

Strada Sforii

Dupa cum sugereaza si numele, Strada Sforii este extrem de ingusta. Datorita latimii medii de doar 123 cm, Strada Sforii este cunoscuta ca fiind cea mai ingusta din Europa. De fapt latimea sa variaza intre 111 cm si 135 cm, iar lungimea sa este de 80 de metri. Se afla in Brasov si face legatura dintre Poarta Cerbului si Schei. Potrivit istoriei, Strada Sforii s-a construit in secolul XVII cu scopul de a inlesni trecerea pompierilor pe acolo in caz de incendiu. Si azi mai circula legende conform carora Strada Sforii era locul de intalnire preferat pentru toti indragostitii din Brasov.

Bastionul Tesatorilor

Bastionul protejat si intretinut de breasla tesatorilor de in a fost ridicat in doua randuri, prima data intre anii 1421 si 1436, iar a doua oara intre 1570 si 1573. Prima data s-au construit primele doua etaje, cu guri de tragere. Apoi au fost realizate galeriile superioare gandite pentru armele mai mici si gurile de tragere inguste. S-au construit de asemenea doua turnuri de paza pentru garzi. Bastionul are forma de hexagon si ocupa o suprafata de 1616m. Este inconjurat de ziduri inalte care masoara peste 4 m la baza. Pentru a intra in Bastion turistii trebuie sa urce strada Castelului, sa treaca prin poarta culisanta prevazuta cu un turn si printr-un gang cu o lungime de 5 m. Incepand cu anul 2001, turistii care vor sa viziteze Bastionul Tesatorilor pot admira expozitia “Cetatea Brasovului si fortificatiile din Tara Barsei”, macheta Cetatii Brasovului si cea a cartierului Schei.

Poarta Ecaterinei

Numita si sora Portii Schei, Poarta Ecaterinei este unul din putinele obiective turistice de acest tip care si-a pastrat forma aproape intacta. Numele a fost preluat de la o manastire catolica din apropiere. Poarta este atestata documentar in 1552 ca fiind depozit de obuze si praf de pusca, dar locuinta paznic. Partea frontala a portii este strajuita de un turn patrat care initial era legat de un pod mobil ce inlesnea traversarea santului de apa. Turnul cu proiectile aduse din Praga, are si el scop defensiv pentru ca este prevazut cu opt guri de tragere spre exterior. La intrare turistii pot admira stema orasului, respectiv o buturuga cu sapte grupe de radacini. In anul 1827 zidurile portii au fost demolate, astfel ca azi turistii pot admira doar turnul exterior numit “Poarta Ecaterinei”.

Turnul Negru

Situat pe Dealul Straja, Turnul Negru este un monument inedit deoarece in 1995 a fost acoperit cu sticla, lucru cel putin bizar pentru o constructie de talia sa. Are o inaltime de 11 metri, ziduri groase de 2 m la baza si a fost ridicat in secolul XIV. De-a lungul timpului a fost cuprins de doua incendii majore pricinuite de trasnete, iar dupa primul incendiu din anul 1599 localnicii l-au botezat Turnul Negru, cu toate ca, dupa reabilitare el a ramas alb. Pentru a intra in turn, turistii trebuie sa treaca pe o poarta asezata la 2 m inaltime. Turnul se lega de Cetatea Brasovului printr-un pod mobil si un tunel subteran. Fiind turn de observatie, fiecare latura a sa are cate doua guri de tragere. Interiorul este impartit in multiple galerii, ce reprezinta azi locul de prezentare pentru numeroase expozitii muzeale.

Poiana Brasov

Poiana Brasov este unul din cele mai cautate obiective turistice de la noi din tara, indiferent de sezon. De asemenea este cea mai importanta statiune de schi si are cel mai mare numar de locuri de cazare din Romania. Turistii care ajung in Poiana pot face traversari cu telegondola, telescaun sau telecabina. Exista 5 instalatii de teleschi, iar cea mai lunga partie de schi numita “Drumul Rosu” are o lungime de 5.3 km, porneste de la altitudinea de 1750 m si ajunge la 1050m. Statiunea atestata documentar pentru prima data in 1427, se aseaza frumos la poalele Postavarului. Alte lucruri pe care le puteti face in Poiana Brasov sunt drumetii montane prin Pietrele lui Solomon, Piatra Crinului sau Poiana Nisipului, tenis de camp si minigolf, plimbari cu hidrobicicleta sau cu barca pe lacul artificial Poiana din Platoul Ruia, cursuri de echitatie la centrul din apropierea Cabanei Junilor.

Cetatea Rupea

Cetatea Rupea se afla in vestul localitatii cu acelasi nume si a fost construita pe ramasitele unei cetati mai vechi in 1324, cand sasii s-au rasculat impotriva regelui Carol Robert de Anjou. Ulterior cand turcii si tatarii au asediat satele din imprejurimi, localnicii se refugiau in aceasta cetate. Forma sa este de spirala ascendenta si este strajuita de trei turnuri. Interiorul este impartit in doua curti, iar in prima se afla o fantana de 59 m care are si azi apa. In anul 1643 un incendiu a cuprins cetatea, astfel ca cei care locuiau in ea au parasit-o. Dupa alti ani cetatea a constituit loc de refugiu pentru sasii care in cele din urma au predat-o habsburgilor. Acoperisul cetatii a fost puternic avariat in urma unei furtuni din 1790, astfel ca cetatea a ramas in parasire.

Cetatea Rasnov

Ansamblu fortificat impresionant, Cetatea Rasnov se afla pe un deal calcaros din orasul cu acelasi nume. Reprezinta unul din cele mai bine pastrate obiective turistice fortificate din regiunea transilvaneana. Ea a fost construita de catre localnici intr-un stil arhitectural deosebit. Este incinsa de un zid puternic cu traseu neregulat, cu inaltimi ce ating 5m. Pentru a fi cat mai bine protejata impotriva incendiilor, taranii i-au acoperit turnurile si zidurile cu tigla. Cetatea are o curte interioara si una exterioara ce cuprinde Turnul Vechi, o constructie patrata ce adapostea animalele. De sus, de la cetate se pot admira prin binoclu Depresiunea Brasovului precum si Tara Barsei.

Cetatea Fagarasului

Unul din cele mai importante obiective turistice ale Fagarasului este Cetatea cu acelasi nume. Complexul feudal a fost construit incepand cu sfarsitul secolului al XIV-lea pana spre mijlocul secolului al XVII-lea. Fortificatia a fost apoi daramata din cauza unui incendiu devastator, insa a a fost restaurata in mai multe etape. In secolul al XVII-lea cetatea devenea o importanta resedinta princiara, un centru istoric si cultural. Ea cuprinde azi Muzeul Tarii Fagarasului, o crama precum si o biblioteca cu numeroase carti vechi. Cei care isi doresc o ceremonie speciala pot alege sa se casatoreasca civil in aceste locuri. Cateva elemente turistice din cetate sunt instrumentul de tortura Fecioara de Fier si sicriele amplasate in Sala Dietei. Cetatea a fost prevazuta cu o iesire secreta si un tunel secret ce duce in centrul istoric al orasului Fagaras.

Casa Sfatului Brasov

Este un monument istoric construit in secolul al XIV-lea din dorinta de protejare a cetatii Brasov. In apropierea Casei Sfatului negutatorii veneau si isi scoteau din bagaje marfa ce urma sa fie expusa la vanzare. Turistii care ajung in Brasov pot vizita Muzeul de Istorie care se afla in Casa Sfatului. Casa impunatoare are forma unui turn, iar de-a lungul timpului a fost locatia ideala pentru diverse procese si sedinte ale Sfatului Poporului. Pana in 1528 Casa Sfatului se alege cu cel mai inalt turn din Cetatea Brasovului – de 58m, inconjurat la randul sau de inca 4 turnuri mici. Orologiul din Casa Sfatului dateaza din anul 1523 si este adus de la Sighisoara. Cateva elemente de interes istoric si cultural pe care turistii le pot vizita aici sunt monedele, bijuteriile, uneltele si armele specifice Evului Mediu, documentele, armurile, hartile, costumele traditionale etc.

Pestera Liliecilor din comuna Moeciu

Pestera cu Lilieci sau Pestera Mare se afla in satul Pestera, la distanta de 5 km de Moeciu, la altitudine de 950m, in Muntii Piatra Craiului. Reprezinta unul din cele mai valoroase obiective turistice naturale si este protejata. In pestera vietuiesc zeci de lilici din diferite specii, unele foarte rare. Pestera ocupa 1.5 hectare si este veche de cateva secole bune. Pentru ca este aproape de capitala (la 180 km) si reprezinta surse importante de cercetare, pestera a fost intens analizata de studentii Institutului de Speologie Bucuresti. Deoarece pestera nu este iluminata ea se poate vizita doar in timpul zilei.

Rezervatia Valea Zimbrilor din comuna Vama Buzaului

Unul din cele mai noi obiective turistice de la noi din tara, Rezervatia Valea Zimbrilor, cuprinde 5 exemplare de zimbri adusi din Elvetia, Italia si Austria pentru popularea zonei. Se intinde pe o suprafata de 92 ha din care 12 ha sunt reprezentate de pasuni, iar 80 ha sunt impadurite. Zimbrii au ajuns in Vama Buzaului ca urmare a donatiei Asociatiei Europene a Zimbrilor. Locatia este aproape de Bucuresti astfel ca turistii doritori sa se plimbe intr-un colt de natura mai putin exploatat pot da o raita intr-un weekend pentru a admira zimbrii si pentru a respira aer proaspat.

 Castelul Bran

Castelul Bran (in limba slava “brana” se traduce prin “poarta”) sau Castelui lui Dracula este un loc cu o incarcatura istorica si mitica incredibila. Este asezat intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, la cativa km de Brasov. Castelul a fost gandit initial ca fortareata a Ordinului Cavalerilor Teutoni in 1212. A fost preluat de sasi in secolul XIII, s-a aflat sub stapanirea lui Sigismund si apoi a fost parte din voievodatul Transilvaniei. In 1920 a fost donat Reginei Maria pentru contributia sa la Marea Unire, iar mai tarziu in 1927 a fost donat din nou Principesei Ileana. In zona se desfasoara tot anul diverse obiceiuri traditionale cum ar fi sorcovitul, urcarea oilor la munte, Targul de Vara, ravasitul oilor, masurarea laptelui etc. Din 1956 castelul este frumos amenajat si deschis turistilor care pot admira opere celebre in muzeul de istorie, privelistea ravasitoare asupra muntilor si orasului Bran, zidurile masive din piatra.

Moeciu de Sus

Zona Moeciului de Sus reprezinta unul din obiectivele turistice cu care romanii se pot mandri oricand. Este situata langa Muntii Piatra Craiului si Bucegi, direct in culoarul Rucar-Bran. Regiunea cu o populatie de 6000 locuitori si o lungime de circa 100 km, se afla foarte aproape de Bran, astfel ca majoritatea celor care ajung la Castelul lui Dracula prefera sa dea o raita sau sa se cazeze in aceasta oaza plina de viata. Moeciu de Sus este deosebit de frumos, localnicii sunt foarte ospitalieri, iar turistii in cautare de relaxare se pot bucura de aerul proaspat de munte, de peisajele montaje frumos impadurite si de specialitatile culinare traditionale din aceasta regiune: branza de burduf, pastrama de oaie, sucuri naturale de soc sau fragute.

Partiile de schi din Predeal

In ultima perioada tot mai multi turisti cauta in sezonul rece partii adecvate pentru practicarea sporturilor de iarna, in special pentru schi. Partiile de la Predeal se afla in atentia multor turisti romani si straini datorita diversitatii, preturilor acceptabile, peisajului superb de care sunt inconjurate, accesului facil din capitala si imprejurimi. La Predeal autoritatile au amenajat partii cu grade diferite de dificultate, de la cele destinate incepatorilor, pana la cele pregatite pentru schiorii experimentati. Cea mai inalta si dificila partie de la Predeal este Subtelefericul, care are o lungime de 1200 m si o diferenta de nivel de 300m. Partia Clabucet, cu un nivel mediu de dificultate este lunga de 2400m si are o diferenta de nivel de 400m. Copiii si incepatorii sunt asteptati pe partiile Orizont, Trei Brazi sau Cioplea.

Muntele Tampa

Varful Tampa din Muntii Postavarul reprezinta unul dintre cele mai frumoase obiective turistice montane din Romania. Se afla in centrul Brasovului si al Transilvaniei, are o inaltime de 960m si permite turistilor sa admire privelisti superbe de pe crestele sale destul de mult inclinate. Daca au noroc de vreme senina, turistii pot vedea de sus toata Tara Barsei, o regiune unde natura este cea care primeaza. O buna parte din Muntele Tampa este protejata ca si rezervatie natura deoarece aici vietuiesc mai multe specii din fauna si flora montana. Muntele este locuinta zecilor de ursi, fluturi si rasi, precum si a plantelor crucrea voinicului si obsiga barsana.

Biserica Sfantul Bartolomeu din Brasov

Biserica evanghelico-luterana, cunoscuta si sub denumirea de “Biserica celor trei orfane” este cea mai veche cladire din Brasov. A fost ridicata in secolul al XIII-lea, are trei nave, pereti inalti si solizi si este inconjurata de un zid masiv ce a protejat biserica de invazii si de puternicul incendiu din anul 1689. Dupa cutremurul din 1822 turnul a fost reabilitat si inaltat cu un nivel. Langa biserica exista de asemenea un cimitir al enoriasilor de origine saseasca, precum si un muzeu cu diverse elemente gospodaresti sasesti. Conform traditiei, de Hramul Sfantului Bartolomeu se organizeaza diverse evenimente religioase, festive si populare.

Biserica fortificata de la Viscri

Satul Viscri este situat in comuna Bunesti din Judetul Brasov si uimeste prin modul in care si-a conservat atat de bine originea si traditia. Este un sat desprins din alte vremuri, din secolul XVIII. Din 1999 se afla pe lista UNESCO a celor mai autentice obiective turistice de conservat. Desi este un sat izolat a devenit cunoscut mai ales faptului ca de aici si-a cumparat Printul Charles o casa. Biserica evanghelica din sat a fost zidita in secolul XIII pe vechile ruine ale unei biserici romane. Complexul bisericii cuprinde pe langa locasul de cult propriu zis un drum de aparare, doua turnuri inalte, doua bastioane, interiorul fortificat si o poarta considerata monument istoric.

Cetatuia de pe Straja

Este un obiectiv turistic pe care nu ar trebui sa-l treceti cu vederea cand ajungeti in zona Brasovului. Se afla in exteriorul portilor Brasovului, iar localnicii il mai numesc Dealul Cetatii. Initial cetatea avea un singur turn de aparare si de observare. Mai tarziu, in 1524 localnicii au construit un bastion cu patru turnuri din lemn, insa dupa o perioada de 5 ani cetatea a fost invadata de armata voievodului Petru Rares. Cetatuia a fost reconstruita ulterior, de aceasta data fiind intarita mai bine cu ziduri pietrificate. Avariata puternic de incendiul din 1618, Cetatuia a fost reabilitata in totalitate. Ea a adapostit cazarma plaiesilor, a devenit inchisoare, apoi depozit pentru arhivele statale, pentru ca in cele din urma sa-si asume rolul de important obiectiv turistic cu origini medievale. In interior turistii pot vizita o fantana adanca de 81m.

Pestera Valea Cetatii din Rasnov

Cunoscuta si sub denumirea de “Pestera Fundata”, pestera de la Rasnov se intinde pe o lungime de 958m si este frumos impodobita de stalactite si stalagminte de diferite dimensiuni. A fost descoperita in urma cu 60 de ani cu ocazia unei explozii hidraulice care a desfundat astfel accesul in pestera. Desi initial in pestera se putea intra doar pe burta, autoritatile locale au facut-o mai accesibila si au amenajat-o cu trotuare, pasarele, scari, balustrade si sisteme de iluminare pentru a fi cat mai bine osbervata si admirata de catre turistii care ii trec pragul. Mai mult, iubitorii de muzica clasica pot audia concertele Filarmonicii din Brasov chiar in Sala Mare din pestera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
30 ⁄ 15 =