Obiective turistice din judetul Braila
Orologiul din Braila
Orologiul din Brăila. Este un foarte frumos obiectiv turistic si monument istoric. Locul in care se afla este foarte interesant – la intersectia orasului nou cu cel vechi. Opera de arta veritabila, Orologiul din Braila uimeste orice trecator. In ultimii ani in apropiera sa au fost plantati mai multi copaci, astfel ca azi Orologiul domneste intr-un parc minunat pentru plimbare. Monumentul a fost ridicat in 1909 cu ajutorul finantarii lui Petru Naum. In Primul Razboi Mondial rusii au vrut sa-l darame in prima instanta, dupa care s-au razgandit si au considerat ca este suficient sa atarne de el simbolurile comuniste.
Casa Memoriala Panait Istrati
Casa Memorială Panait Istrati. Este o constructie ce urmeaza stilului romanesc nou, de la inceputul secolului XX. Initial s-a numit casa Gradinarului, dar incepand cu anul 1984 a fost dedicata scriitorului Panait Istrati. Exponatele din interior au fost adunate ca urmare a donatiilor, achizitiilor si transferurilor. Cei care ajung sa viziteze acest obiectiv turistic pot admira colectiile de documente, manuscrise, numismatica, discuri, poze si obiecte de arta decorativa.
Insula Mica a Brailei
Insula Mică a Brăilei. Aici se afla un Parc Natural care s-a dezvoltat intr-o zona inundabila a fluviului Dunarea. Din punct de vedere stiintific, Insula Mica a Brailei reprezinta o comoara. Se intinde pe un teren de circa 9559 hectare, iar din acestea peste 6500 sunt impadurite. Luciul de apa cuprinde nu mai putin de optsprezece iezere. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aici exista mai multe feluri de habitate – dintre care amintim padurile cu salcii, lacurile eutrofe, zavoaiele presarate cu plopi si salcii, mlastinile, tufarisurile, pajistile de stepa si cele de lunca. Si din punct de vedere turistic Insula merita din plin vizitata si descoperita. Cu siguranta veti pleca de aici cu un bagaj valoros.
Statiunea Lacul Sarat
Stațiunea Lacu Sărat se afla doar la 5 km distanta de Braila. Denumirea sa vine de la Lacul Sarat bogat in proprietati curative. Foarte multi turisti aleg aceasta statiune pentru namolul sapropelic si apa minerala hipertonica. Acestea se folosesc in numeroase tratamente pentru reumatisme, inflamatii, probleme de piele, ginecologice, ale aparatului respirator, endocrin, nervos. Instalatiile amenajate aici cuprind bai calde la vana, impachetari cu namol, electro si hidroterapie si chiar aerosoli. Si ca amplasare statiunea este foarte frumoasa. Se afla intr-o zona verde impadurita, intr-un parc vechi. Studiile efectuate au aratat ca namolul extras din acest lac ar fi cel mai bun din Romania.
Fantana Cinetica din Braila
Fântâna Cinetică din orașul Brăila. Constructie a sculptorului Constantin Lucaci considerat de multi un al doilea Brancusi, Fantana Cinetica este unul din cele mai cunoscute obiective turistice ale brailenilor. Jocul realizat de apa in cadere atrage atentia trecatorilor si reuseste sa le retina atentia chiar si pentru cateva minute. La constructia fantanii sculptorul atat de talentat a armonizat uimitor stilul renascentist cu elemente ale stilului iluminist. Opera este cu adevarat grandioasa.
Cetatea Brailei
Cetatea Brăilei. Cetatile abunda intotdeauna in elemente istorice, iar Cetatea Brailei urmeaza acestei tendinte. Ea s-a bucurat de un stil arhitectural complex, avand in componenta mai multe turnuri de aparare si bastioane. Pozitia sa a fost aleasa in mod strategic, deoarece de aici vizibilitatea era mai buna. In prezent cetatea se afla in cartierul Cetatuia, iar din ea s-au mai pastrat doar cateva ruine ale zidurilor. Ca forma, cetatea urmeaza conturul unui pentagon si este inconjurata de ziduri foarte groase.
Castelul de Apa
Castelul de Apă se incadreaza in cele mai importante obiective turist`ice simboluri ale orasului Braila. A fost construit ca inlocuitor al rezervorului de apa existent la acea vreme in Piata Carantinei. In timp Castelul a avut diferite functii, iar la un moment dat aici a existat primul restaurant si bar din tara. Azi este administrat de catre primaria orasului si din fericire urmeaza sa fie reconsolidat din fonduri europene. Constructia impresioneaza prin stilul arhitectural curat, bogat in braie si contraforti. Inauntru se afla un rezervor de apa urias de unde se alimenteaza multe cartiere brailene.
Teatrul Maria Filotti
Teatrul Maria Filotti are o traditie indelungata, de peste 150 de ani si reprezinta cu siguranta o institutie prestigioasa pentru cultura teatrala romaneasca. Azi teatrul functioneaza ca teatru de repertoriu si are o componenta destul de numeroasa. Din 1995 aici se organizeaza Concursul International de Canto Hariclea Darclee si Festivalul International de Teatru Zile si Nopti de Teatru European. Din punct de vedere arhitectural, cladirea a fost inaltata in 1850 si prezinta multiple elemente decorative. In ultimii ani foarte multi artisti europeni au urcat pe aceasta scena si au oferit spectacole de mare valoare.
Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Braila
Muzeul de Etnografie și Artă Populară. Obiectele traditionale revin la moda si este o adevarata bucurie sa pasesti intr-un muzeu inchinat complet etnografiei si artei populare. De data aceasta la Braila sunteti invitati sa admirati obiecte specifice pentru zona Munteniei si a Brailei. Muzeul este impartit pe mai multe sectii tematice, inclusiv agricultura, pescuit, mestesuguri, arta populara. Daca vreti sa vedeti cum arata o rasnita veche de lut sau din lemn mergeti si vizitati acest obiectiv turistic din Braila.
Faleza Dunarii
Faleza Dunării. O buna parte din frumusetea Brailei rezulta si din faptul ca este asezata pe malul stang al fluviului Dunarea. Este dotata cu un port si o faleza absolut superba. Aceasta a fost modernizata in ultimii ani, astfel ca daca ajungeti in Braila puteti lua masa la restaurant, va puteti delecta cu un pahar de vin, privind Dunarea sau plimbandu-va de-a lungul sau.