Obiective turistice din judetul Botosani

Casa Memoriala Nicolae Iorga

Casa memorială Nicolae Iorga reprezinta un frumos muzeu regional cu care botosanenii se pot mandri. Acesta include doua incaperi in care a locuit Nicolae Iorga alaturi de familia sa si doua camere care pastreaza vie amintirea savantului care a marcat puternic istoria literara romaneasca. Muzeul cuprinde numeroase opere importante din cariera sa, fotografii si tablouri, carti, critici, memorii, lucrari de istorie si literatura. In plus vizitatorii pot admira si cateva obiecte ce au apartinut familiei Iorga: opere nepublicate, ceasul de birou, vasul vienez primit de la bunic. Intrarea in muzeu a fost rezervata unei expozitii de fotografie, iar restul incaperilor sunt amenajate ca si muzeu de istorie. Acesta cuprinde multe exponate semnificative pentru Botosani. Ca si stil arhitectural, muzeul nu iese atat de mult in evidenta, dar stilul cald moldovenesc consacrat pentru zona Botosanilor va atrage atentia oricarui turist.

Casa Memoriala Mihai Eminescu

Casa Memorială Mihai Eminescu. Ipotesti-ul lui Mihai Eminescu se afla exact in judetul Botosani. El nu a fost uitat nicio clipa caci in fiecare an aici se organizeaza numeroase simpozioane, tabere si seminarii. Actuala Casa natala este reconsolidata, gratie demersurilor autoritatilor locale care s-au implicat in acest proiect in 1992. In interior vizitatorii vor descoperi lucrari valoroase ale marelui poet, documente si fotografii marcante pentru activitatea sa. Cei care vor sa descopere faimosul lac cu nuferi ce a fost sursa de inspiratie pentru poet in nenumarate randuri, locurile pe unde a copilarit el si sa admire minunatul muzeu inchinat in memoria sa, sunt invitati la Ipotesti.

Casa Memoriala George Enescu

Casa Memorială George Enescu. In afara de Mihai Eminescu si Nicolae Iorga, o alta personalitate celebra s-a nascut in judetul Botosani. Este vorba despre marele George Enescu, compozitorul a carui faima a trecut dincolo de granitele tarii. Casa memoriala reprezinta locul unde Enescu a creat prima sa lucrare pentru pian si vioara “Tara Romaneasca”. Pe atunci avea doar 5 ani. Tot aici au luat aripi si alte opere marcante pentru cariera sa (de exemplu Oedipus). Casa natala construita in stil arhitectural moldovenesc cuprinde mai multe obiecte ce au apartinut compozitorului – carti de povesti, pianina si vioara de jucarie din copilarie, poze, manuscrise, un Mos Craciun de jucarie, partituri etc. Nu lipsesc nici obiecte de mobilier care s-au aflat in casa in perioada copilariei sale: cuptorul pe care s-a nascut, scoarte etc.

Parcul Mihai Eminescu

Parcul Mihai Eminescu se bucura de o popularitate mare in randul botosanenilor. Este amplasat alaturi de Gradina Varna, include un lac artificial si mai multe statui ale personalitatilor culturale relevante pentru judetul Botosani. Numele parcului a fost inspirat si inchinat marelui poet deoarece acesta obisnuia in ultima parte a vietii sale sa vina aici. Ca si istoric, parcul dateaza din 1869.

Casa Memoriala Grigore Antipa

Casa memorială Grigore Antipa. Iubitorii de biologie, dar si vizitatorii avizi de obiective turistice educative, vor gasi acest loc cu totul aparte. Grigore Antipa este un foarte cunoscut biolog roman, iar locuinta sa din Botosani inca pastreaza numeroase obiecte si acte ce i-au apartinut in timpul vietii. Aici si-a trait copilaria, alaturi de fratele sau.

Centrul Vechi din Botosani

Centrul Vechi din Botoșani. Este interesant intotdeauna cand vizitezi un oras sa nu uiti de zona rezervata centrului vechi (daca exista). La Botosani, centrul vechi abunda in stiluri arhitecturale uimitoare, cladirile fiind destul de vechi (secolul XVII – XVIII). Fatadele acestora prezinta diverse ornamente deosebit de frumoase.

Manastirea Sihastria Voronei

Mănăstirea Sihăstria Voronei. Dupa cum ii spune si numele, se afla in comuna Vorona, mai exact in centrul unei poienite, imprejmuita de dealuri impadurite cu fag, stejar, frasin si ulm. Locasul de cult, cu hramul Buna Vestire si Duminica Tuturor Sfintilor, s-a ridicat din ordinul domnitorului Mihai Sturdza, incepand cu anul 1858 pana in 1861. Sfintirea a avut loc in 1865 si a fost condusa de Parintele Arhiereu Chesarie Sinadon. Ca si arhitectura, constructia reprezinta un mix de plan dreptunghiular. Unicitatea sa izvoraste din absidele puse in valoare de cei patru stalpi. Pelerinii care doresc sa viziteze Manastirea pot alege sa se cazeze chiar aici.

Manastirea Sfantul Nicolae Domnesc

Mănăstirea Sfântul Nicolae Domnesc Popăuți. In interiorul Manastirii exista o biserica ridicata in timpul domnitorului Stefan cel Mare, chiar la initiativa acestuia. Aproape de locasul de cult exista si o turla cu clopot, de 17 m inaltime. Ambele au fost construite in jurul anului 1496.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solve : *
19 × 2 =