Obiective turistice din judetul Bihor
Baile Felix
Cea mai mare statiune de la noi din tara se afla in Bihor, la aproape 8 km de resedinta judetului Oradea, in Campia Crisurilor, la altitudinea de 150 metri. Anual sute de turisti romani si straini ajung in statiune pentru a se bucura de efectele benefice ale apelor termale, pentru odihna, recuperare si relaxare. Curele balneare sunt benefice pentru afectiuni reumatice degenerative (spondiloza), inflamatorii si articulare (poliartrita reumatoida), afectiuni post-traumatice si neurologice (hernie de disc, paralizii, discopatii).
Statiunea Baile Felix are un istoric indepartat pentru ca izvoarele geo-termale de aici au fost descoperite inca din antichitate. Izvoarele bogate in saruri minerale au proprietati curative certificate, iar namolul are proprietati sapropelice. Gratie acestor lucruri, foarte multi medici recomanda pacientilor tratamente la Baile Felix unde temperatura apei variaza intre 20 si 49 grade si este benefica pentru sanatate.
In statiune sunt numeroase hoteluri si pensiuni cu preturi variate, in functie de serviciile incluse. Turistii care ajung la bai pot vizita Lacul de nuferi (Nufarul termal) si lotusi, unde vor descoperi o sumedenie de specii de testoase si pesti. Rezervatia Paraul Peta, relieful atractiv, piscinele si strandurile cu apa benefica, varietatea hotelurilor din zona sunt toate motive pentru care merita sa ajungeti la Baile Felix.
Baile 1 Mai
Statiunea Baile 1 Mai, in trecut Baile Episcopiei, se afla in comuna Sanmartin, foarte aproape de Baile Felix, motiv pentru care cei care ajung in zona sunt tentati sa viziteze ambele statiuni. Este o statiune cu un potential turistic fantastic, caci aici vin anual mii de turisti din tara si din strainatate. Baile 1 Mai sunt renumite pentru calitatile balneare. Pacientii cu probleme de reumatism si alte afectiuni ale sistemului reproductiv sau nervos, diabet zaharat, boli metabolice sau de nutritie aleg sa-si petreaca vacanta la Bai pentru tratament cu apa sarata si namol sapropelic direct de pe fundul lacului. Cateva dintre obiectivele turistice din zona sunt: cel mai vechi strand cu valuri de la noi din tara, Lacul cu nuferi de pe paraul Peta unde se afla o rezervatie naturala unica in tara noastra si Strandul Venus care cuprinde 14 bazine cu apa.
Palatul Vulturul Negru
Numele acestui palat este dat de vitraliul cu un vultur negru realizat in 1909 si pe care il pot admira azi toti turistii care trec prin Oradea. Este situat chiar in capitala Bihorului si reprezinta unul din cele mai apreciate si faimoase monumente istorice din aceasta zona a tarii. Pentru constructia palatului ce se desfasora pe patru nivele plus parter s-a folosit piatra cu caramida. A fost ridicat intre anii 1907 si 1908 pe ruinele unui vechi palat numit “Arborele verde”. In interior exista doua corpuri principale, unde sunt amplasate cluburi, diverse magazine, restaurante, un hotel si o banca. Ca si opera arhitecturala, Palatul impresioneaza prin basoreliefurile bogate in motive florale si figurative, prin vitraliile jucause si candelabrele uriase, precum si printr-un pasaj interior acoperit in totalitate cu sticla.
Cetatea Oradea
Putine cetati sunt utilizate in prezent la noi in tara, iar Cetatea Oradea este una dintre acestea. Ridicata la inceputul secolului al XI-lea, Cetatea Oradea a fost gandita ca o constructie cu o circumferinta de 2500 de pasi, cu 5 bastioane cu tunuri, acoperite cu “paturi” rosii. Bastioanele in forma de triunghi aveau cupole din piatra cu puncte de observare si porti proprii. Zidul din piatra solida care inconjura cetatea era inalt de circa 10 m, lat de circa 2.5 m si incins cu un brau din piatra cioplita. La intrare putea fi observat un orologiu maiestuoas. Acum in interiorul cetatii functioneaza Facultatea de Arte Vizuale a Universitatii din Oradea.
Pestera Ursilor
Pestera Ursilor este un loc de poveste care merita vazut pentru minunatiile arhitecturale, opere construite chiar de catre natura insasi. Omul a sugerat doar numele pentru acestea: Mastodontul, Lacul cu nuferi, Casuta Piticilor, Sfatul Batranilor sau Draperiile din Galeria Ursilor. Spre deosebire de alte pesteri de la noi din tara care au fost sapate in stanca de natura, Pestera Ursilor a aparut in mod artificial atunci cand oamenii au dinamitat carierele de marmura din zona. Pestera se afla in Muntii Apuseni, aproape de comuna Pietroasa. Masoara peste 1500 metri si are doua galerii care se suprapun. In afara de stalactite si stalagmite, turistii pot admira urmele ursului de caverna disparut acum mii de ani (si care a influentat denumirea pesterii), oseminte de capra neagra, leu, hiena etc.
Lacul Vida
Un alt peisaj incantator din Judetul Bihor este Lacul Vida, inconjurat de un cadru fantastic: baraj cu anrocamente inalte de 10 metri, deversor sub forma de palnie, apa curata si extraordinar de albastra, padurea deasa si sute de pesteri mici, unele inca neexplorate. Dat in folosinta in 1967, lacul se afla in comuna Dobresti si se intinde pe o suprafata de 6 hectare. Anterior pe acest loc se afla moara lui Lioliu. Deversorul in forma de palnie cu barne de lemn pe margine reprezinta principala atractie a turistilor care ajung in satul Luncasprie, unde este situat lacul. Barajul in forma de palnie preia din presiunea apei mai ales atunci cand ploua abundent. Constructia originala reprezinta elementul inedit care ii confera un farmec special.
Statiunea Stana de Vale
Aflata la o altitudine de 1100 metri, chiar pe Valea Iadului, Stana de Vale este ravnita de multi turisti care cauta obiective turistice pentru relaxare. Un loc special pentru odihna si tratament, in masivul Vladeasa, Stana de Vale este o locatie apreciata mai ales pentru apele feruginoase si oligominerale. Aici presiunea atmosferica este mica, iar radiatia solara crescuta. Stana de Vale este populata chiar si iarna cand se deschid partiile pentru diverse sporturi, plimbari cu snowmobilul si cu sania. Tot la Stana de Vale este punctul de plecare in excursii si drumetii montane marcate la Cascada Iadolina si Izvorul Minunilor, Pestera Meziad si Pestera cu apa, Platourile Padis si Cetatile Ponorului. Credinciosii aflati in statiune pot merge la manastire sau la biserica locului.
Cetatile Ponorului
Azesate intr-o depresiune carstica si sculptate de natura salbatica, Cetatile Ponorului reprezinta unul din cele mai uimitoare obiective turistice din Romania, renumite chiar si in strainatate. Cetatile sunt impartite in trei zone mari de stanca si au o adancime de peste 300 de metri. Traseul poate fi strabatut direct pe drumul din padure situat in apropiere, dar care destul de dificil. Peisajul este frumos, impodobit cu verdeata, paduri de conifere si foioase, pereti stancosi inalti si doua balcoane din buturugi solide inspre Dolina III, care va permit sa traversati prapastia formata acolo. Turistii care vor sa ajunga la Dolina III pot urca scarile din metal pornind de la Dolina I, care are forma de triunghi. Intregul peisaj cu Cetatilor Ponorului se poate privi din cele patru balcoane care se afla deasupra Dolinelor II di III.
Pestera Ghetarul de La Focul Viu
Iata unul din obiectivele turistice inedite din Romania. Dupa cum ii spune si numele, in aceasta pestera s-a format un adevarat ghetar. Lucrul acesta a fost posibil datorita lipsei de ventilatie si aerului rece din interior. Ca si dimensiune pestera este a treia de la noi din tara. Este formata din doua sali, una mica si una mare de 165 m lungime si 68 m latime, ambele presarate cu diverse stalagmite. Ghetarul se afla in Sala Mare si este urias, astfel ca se extinde pana in exterior printr-o fereastra asezata deasupra sa. Denumirea de Foc Viu vine de la reflexele razelor de soare care patrund pe aceasta fereastra. Interesant este ca in jur de ora 14 razele cad perpendicular asupra ghetarului, oferind cea mai frumoasa imagine.
Pestera Unguru Mare
Cunoscuta si sub denumirea de Pestera de la Bolhac, Unguru Mare se afla pe cursul raului Crisul Repede, chiar la poalele Muntilor Padurea Craiului, in lunca Balnacanilor. Impresioneaza prin dimensiunea spatiului subteran si prin bogatia istorica a descoperirilor arheologice. Conform vestigiilor pestera a fost locuita in epoca neolitica. In interior se patrunde printr-o arcada lunga, foarte mare (inalta de 32 metri si lata de 22 metri). Conform celei mai recente descoperiri din pestera Ungura Mare, in ultima galerie se afla o necropola cu numeroase vase de lut, piese de bronz si chiar o margea din chihlimbar ce au apartinut stramosilor nostri.
Pestera Ciur Ponor
Un adevarat monument al naturii si obiectiv turistic impresionant, Pestera Ciur Ponor este in prezent o zona protejata de interes national. Se remarca in randul turistilor iubitori de munte si peisaje originale mai ales datorita lungimii de circa 15 km. In timp, cercetatorii au descoperit ca pestera Ciur Ponor are cai de comunicare pe dedesupt cu pestera Toplita. Din acest motiv unii specialisti au supranumit-o Pestera Ciur Ponor – Toplita. In interior pot fi identificate urme ale oamenilor preistorici, precum si urme de urs de caverna. Intrarea in pestera este de fapt si intrarea paraului Ciur in subteran.
Pestera Meziad
Este uimitor cate pesteri frumoase pot fi admirate in judetul Bihor. La toate cele amintite mai sus adaugam Pestera Meziad, una din cele mai uimitoare pesteri din carstul Muntilor Apuseni, aflata la o altitudine de 397 metri. Statutul pesterii este de zona naturala protejata. Se intinde pe o suprafata impresionanta de 10 m latime, avand o inaltime de 16 metri. In interior exista mai multe colonii de lilieci si speleoteme care ii uimesc pe toti vizitatorii. Pestera Meziad este prevazuta cu doua nivele de carstificare: unul interior de 1542 m lungime format din spatii mari si un nivel superior cu o lungime de 3208 metri. Cele doua nivele se suprapun la Podul Natural, unde inaltimea se extinde pana la 35 metri. In pestera s-au identificat mai multe urme din epoca paleolitica si epoca neolitica.
Cheile Galbenei
Iubitorii de obiective turistice propice pentru aventura si adrenalina isi vor dori sa ajunga la Gheile Galbenei, in Muntii Apuseni, la vestul bazinului Padis – Cetatile Ponorului care este inchis. Cheile reprezinta de fapt un culoar de drenare, pe unde trec apele din Bazinul Padis spre Depresiunea Beiusului. Grandoarea cheilor consta in crestele foarte abrupte de sute de metri, de arcadele sapate de natura, pesterile cu intrari chiar in mijlocul peretilor, de cursul rapid al apei din cascada si de tunelele subterane. Toate acestea formeaza un peisaj salbatic, antrenant si incitant pentru iubitorii de aventura si sporturi exreme. Spectaculozitatea sectorului din aval este data de cascadele superbe. Din Cheile Galbenei puteti vizita si alte obiective turistice apropiate cum ar fi Cascada Evantai, Poiana Florilor si Cetatile Ponorului.