Obiective turistice din judetul Arges
Transfagarasanul
Traseul printre muntii Fagarasului, din dreptul localitatii Bascov din Judetul Arges si pana aproape de Cartisoara din Judetul Sibiu, poarta denumirea de Transfagarasan. Este o cale rutiera lunga de aproape 152Km care leaga doua mari regiuni istorice, respectiv Muntenia de Transilvania. Datorita spectaculozitatii peisajului de-a lungul caruia se intinde ruta, pe Transfagarasan s-au construit mai multe pensiuni si hoteluri ce ofera cazare la standarde occidentale. Unii cred ca Transfagarasanul a izvorat dintr-o idee a lui Ceausescu, dar mai multe cercetari amanuntite arata ca existau de mai inainte diverse schite si proiecte pentru construirea acestui drum. Portiunea de drum dintre barajul Vidraru si Cartisoara trece printr-o zona montana la altitudini foarte mari. A fost construita intre anii 1970 si 1974. Drumul asfaltat ajunge pana in apropiere de tunelul de langa Lacul Balea, la o altitudine de 2042m. Din cauza problemelor cu deszapezirea, riscurilor de avalansa si de cadere apietrelor, portiunea de zona montana inalta este deschisa circulatiei rutiere doar in sezonul cald, intre 30 iunie si 1 noiembrie. Chiar si vara exista restrictii rutiere pe timp de noapte (40 km/h), pentru ca ruta este una deosebit de periculoasa, implica multe viraje si curbe stranse.
Parcul National Piatra Craiului
Se afla in Carpatii Meridionali, aproape de satul Podu Dambovitei, care este la 5 km de Rucar si la 25 km de Campulung. Reprezinta o zona protejata ce se desfasoara pe o suprafata intinsa in judetele Arges si Brasov. Rezervatia a fost infiintata in 1938 si avea initial doar 440 hectare. In anul 1972 suprafata a fost extinsa pana la 900 hectare, iar azi parcul ocupa circa 9900 hectare din care circa 4800 hectare este zona de conservare. Ca rezervatie naturala, Parcul contribuie la conservarea biodiversitatii si a peisajelor, la protejarea speciilor de plante si animale pe cale de disparitie, la stimularea turismului in aceasta zona si la educarea omului in directia protejarii valorilor naturii. Din componenta Parcului fac parte Creasta Pietrei Craiului, culoarul intramontan Rucar-Bran si culoarul Rucar-Zarnesti.
Cheile Dambovicioarei
Se intind pe o distanta de 2 km si se afla in zona montana calcaroasa din Muntii Piatra Craiului, pe traseul Rucar- Bran. Arata impunator datorita modului in care Dambovicioara a sculptat muntele in calea sa, spre Dambovita. Apa raului a creat tot felul de forme ciudate de turnuri si piscuri ascutite, precum si goluri carstice sub pamant. In amonte exista izvorul “La Galgoaie” unde apa curge extrem de repede in Dambovicioara, pentru ca apoi sa urmeze o cheie extrem de ingusta infrumusetata cu mai multe cascade. Cheile Dambovicioarei fac parte dintr-un complex mai mare de chei situate in bazinul hidrografic din judetul Dambovita. In afara de Cheile Dambovicioarei, in apropiere se pot vizita si alte chei cum ar fi Cheia Stramta, Cheia Lunga si Cheile Brusteretului.
Barajul Vidraru
Barajul de la Vidraru a fost ridicat pe raul Arges in anul 1965. Are forma de arc, fiind primul de acest gen de la noi din tara, este inalt de peste 166 m si are o lungime a coronamentului de 305 m. La baza, barajul are o grosime de 25 m, iar la coronament ajunge de 6m. In apropierea barajului se afa un turn cu monumentul electricitatii, ce il infatiseaza pe Promoteu. Apa din lac este folosita pentru a produce energie electrica iar Zona a devenit in ultimii ani locul preferat de amatorii de sporturi extreme. Astfel aici a fost amenajata cea mai inalta pista pentru bungee jumping de la noi din tara, ceea ce inseamna ca pe timpul verii extremistii pot sari in gol cu coarda elastica de la 166 m. Turistii mai linistiti isi pot gasi momentele de relaxare intr-o plimbare cu hidrobicicleta sau cu barca pe lac.
Lacul si cascada Capra
Cascada Capra numita si a Iezerului, se afla pe varful sudic al Muntilor Fagaras, aproape de cota 2000, la 2230 m altitudine. Apa cascadei vine din lacul glaciar cu acelasi nume si ingheata rar in sezonul rece, atunci cand este ger. Lacul Capra este adanc de 11 m si are o culoare de albastru intens. Din lac ia nastere si Paraul Capra care se varsa in Arges. Turistii care sunt in cautarea unui loc linistit pentru drumetii in Muntii Fagaras, nu vor da gres daca vor alege zona Lacului si Cascadei Capra. Mai mult, pe malul stang al lacului Capra se afla o zona amenajata pentru campare, unde puteti merge cu cortul pentru a admira imrejurimile montane si pentru a va bucura de aerul proaspat de munte.
Curtea Domneasca din orasul Curtea de Arges
In centrul orasului Curtea de Arges inca se pot observa ruinele vechii Curti Domnesti, ridicata in secolul XIII. Din cladirea initiala se mai disting doua pivnite domnesti. In urma cercetarilor arheologice, s-a demonstrat ca cetatea a fost construita asemenea caselor taranesti (avand subsol, parter si pridvor). In casele situate in partea de Nord au locuit voievodul Neagoe Basarab si respectiv Basarab I, cel care a fost ctitorul curtii. Lucrarile de restaurare au fost demarate in anul 1330, atunci cand in apropiere de Curte s-a construit Biserica domneasca. Azi ruinele Cetatii Domnesti sunt bine conservate si inscrise in patrimoniul UNESCO.
Castelul Poenari
Castelul sau cetatea Poenari este fortareata lui Vlad Tepes situata pe varful Cetatuia, la 27 km de Curtea de Arges. De la prima vedere, inspira un sentiment misterios din timpurile medievale. Imprejurimile sunt foarte frumoase, atrag prin salbaticie si unicitate. Turistii care ajung la Castelul Poenari sunt atrasi de peisajul superb, de istoria acestei cetati si de misterul ce domneste in jurul sau. Pentru a vizita cetatea, turistii trebuie sa urce 1480 de scari serpuitoare prin padurea deasa. De sus se observa o panorama minunata deasupra Cheilor Argesului si Transfagarasanului. Cetatea lui Vlad Tepes i-a adus in Romania si pe reporterii marilor televiziuni din lume – National Geographic, History si Discovery care au gasit aici un subiect incitant pentru privitorii de toate nationalitatile.
Manastirea Curtea de Arges
Este strans legata de legenda mesterului Manole. Locas de cult ortodox, Manastirea Curtea de Arges a fost ctitorita de Neagoe Basarab intre anii 1515-1517. Catedrala episcopala ce face parte din ansamblul manastirii este inscrisa pe lista monumentelor istorice de la noi din tara. Pe vremea domniei lui Carol I, manastirea a fost schimbata in necropola pentru familia regala, asa ca cei care ajung azi la Manastirea Curtea de Arges pot gasi mai multe morminte regale, alaturi de moastele Sfintei Filofteia.Din pacate doua incendii care au avut loc in 1866 si 1877 au distrus o parte semnificativa din asezamantul monahal. Carol I s-a ingrijit de restaurarea ei angajandu-l ca arhitect pe francezul Lecomte du Nouy. Acest lucru a facut ca fresca manastirii sa fie puternic schimbata, modernizata si imbogatita cu elemente occidentale.
Pestera Dambovicioara
In Bazinul Dambovicioarei care se intinde pe o suprafata de 30 de km, se afla aproape 50 de pesteri, insa nu toate pot fi vizitate. Din fericire, Pestera Dambovicioara, care este cea mai reunumita si printre cele mai vechi pesteri din aceasta zona (dateaza inca din anul 1500) este deschisa vizitatorilor. Ea masoara 2 km si este formata din mai multe galarii, pereti verticali si usor inclinati. Intre peretii pesterii exista o multime de formatiuni geologice care au primit nume sugestive, cum ar fi “laba de urs”, “cap de sarpe” sau “aripa de acvila”. La pestera se ajunge destul de usor, iar zona din apropiere este una foarte pitoreasca.